Kokeile kuukausi maksutta

Lehdistä saa lukea turhan usein, että jopa uusissa rakennuksissa on nykyään paljon sisäilmaongelmia ja rakennusvirheitä. Mikä menee pieleen rakentamisen ketjussa suunnittelu–rakentaminen–valvonta?  4700 asukkaan Vähäkyrö liitettiin Vaasaan viime vuoden alusta. Rakentamisen laatuongelmien lista on lohduton: kunnantalo, terveyskeskus, koulu suljettu sisäilmaongelmien ja korjauksien vuoksi. Onko yksi syy pieni rakennustarkastus, joka hädin tuskin kykeni selviytymään päivittäisestä hallintobyrokratiasta?

Eräs vastaus laatuongelmiin viranomaisten kannalta on riittävän suuret, väestöpohjaltaan 50 000 – 100 000 asukkaan täyden palvelun rakennusvalvonnat, joissa on vähintään kymmenen asiantuntijaa. Esitetyt ylikunnalliset rakennusvalvontayksiköt mahdollistavat päällekkäistoimintojen karsimisen. Suurempien yksiköiden avulla rakennusvalvonnalle muodostuu vahvempi ja itsenäisempi rooli. Jotta laatua saataisiin parannettua, asenteen muutos ja asiantuntijoiden lisäkoulutus pitää aloittaa omasta henkilökunnasta.

Oulun rakennusvalvonta on tehnyt uranuurtavaa työtä pientalorakentajille suunnatulla ohjaus- ja neuvontapalvelulla. Tarkoitus on ohjata suunnittelijoita ja rakentajia kaavan ja rakennusluvan välisellä aikajanalla. Kaupunki pystyy kaavoitetun alueen omistajana tontinluovutusvaiheessa sitouttamaan pientalorakentajat rakennusvalvonnan laatuohjaukseen. Oulun malli on paljon resursseja syövä, isoille kaupungeille sopiva toimintamalli.

65 000 asukkaan Vaasassa laadunohjausta on kehitetty kaksi vuotta omien resurssien ja tarpeiden näköiseksi. Ennakoiva laadunohjaus on määrätty Vaasassa 2014 alkaen pakolliseksi: lopullista lupahakemusta ei saa vireille ennen kuin on yhteydessä lupaviranomaiseen, joka antaa keskeiset ohjeet prosessin eteenpäin viemiseksi. Yhteistyö kaupungin oman organisaation sisällä on kehittynyt, ja kaupunki on ottanut käyttöön tontinluovutuskellon, jonka avulla kaupunkisuunnittelun, maapolitiikan ja rakennusvalvonnan eri työvaiheet saadaan koordinoitua järkevällä tavalla. Toimintatapaan kuuluu muutaman illan laadunohjauskoulutus omakotirakentajille. Koulutusohjelmaan koostuu ammattilaiskoulutusilloista, info-tilaisuuksista ennen tontin luovutusta, laadunohjausilloista, kortteliohjauksesta ja tiedottamisesta.

Vuoden 2014 aikana pidämme viisi iltatilaisuutta, joissa kussakin on kaupungilta kolme asiantuntijaa. Vierailevia luennoitsijoita kutsumme kahteen iltaan. Koko henkilökunta eli lupavalmistelijat, tarkastajat ja kanslian henkilökunta ovat mukana.
”Käsikirja omakotirakentajalle asemakaava-alueella” on yksityiskohtainen tietopaketti, joka jaetaan jokaiselle pientalorakentajalle tontin luovutuksen yhteydessä.

Vaasassa ammattilaiskoulutusillat on otettu hyvin vastaan. Vaasalaisena huonona käytäntönä pidän sitä, että valvojan palkkaa rakennustyömaalle usein rakentaja, ei rakennuttaja.

Muutenkin työmaavalvonnan ja viranomaisvalvonnan rajapinta kaipaa tarkistusta. Rakentamista kokonaisuutena käsittelevä ennakoiva laadunohjaus on hyvä alku.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ennakoiva laadunohjaus – valvonnan ratkaisu laatuongelmiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Matti Karjanojahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/matti-karjanoja/