Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö asetti alan toimijoista koostuvan työryhmän vuoden 2008 ajaksi valmistelemaan rakentamismääräysten muutoksia, mikä osoitti kiitettävää läpinäkyvyyttä. Uusi Insinööriliitto oli myös työryhmässä edustettuna. Työryhmän 16.3.2009 julkistettu ehdotus oli lähes yksimielinen, yhtä eriävää lausuntoa lukuun ottamatta.

Rakentamismääräyskokoelmaa tulkittaessa on tullut esiin tapauksia, joissa insinöörejä ei hyväksytäkään teollisuus- ja maatilarakennusten rakennussuunnittelijoiksi kuten ennen – näiden henkilöiden ammattitaito kuitenkaan ei ole kadonnut yhdessä yössä.

Helmikuussa (17.2.) julkistettiin ministeriön oman salaisen jatkovalmistelun tuloksena ehdotus, jossa se mitätöi asettamansa työryhmän aikaansaannokset ja tavoitteet insinöörien kustannuksella. Vaadimme insinöörien tehtävien palauttamista takaisin rakentamismääräyskokoelman ohjeeseen 4.2.3 vuoden 2008 työryhmän ehdotuksen mukaisesti.

Juuri julkistetusta RakMk A2 osasta, suuresti insinöörisuunnittelijoiden elinkeinonharjoittamiseen vaikuttavasta asiakirjasta, puuttuu  keskeisin rakennusalan toimija – insinööri. Ehdotus ei huomioi ammatinharjoittamisen eikä elinkeinotoiminnan edistämistä työmarkkinoilla. Ehdotus ei huomioi myöskään koulutusjärjestelmän mahdollisuuksia pätevyyksien tuottamiseen.

Rakennusten suunnittelupätevyyksistä keskeisin, pääsuunnittelijapätevyys, kaipaa tarkennuksia määrittelyynsä insinöörien osalta. Ammatin harjoittamisen esteitä pitää purkaa, eikä  ammatinharjoittamisen esteeksi muodostuvia ohjeita tai määräyksiä saa laatia. Alan ammattilaisilta on tullut viestejä, että insinöörejä tarvitaan entistä enemmän pääsuunnittelijatehtäviin.

Insinööreillä on rakenne- ja projektihallintaosaamisensa perusteella parhaat edellytykset koko rakennushankkeen koordinointiin. Tämän vuoksi insinööreille pitää taata väylä pääsuunnittelijana toimimiselle myös rakennussuunnittelussa. Liitto vaatii, että 17.2. julkistetun ehdotuksen määräystä 4.1.3 pääsuunnittelutehtävästä muutetaan.

Samalla uusi ehdotus rajoittaa rakennusarkkitehtien mahdollisuutta pätevöityä AA-vaativuusluokkaan, joka on mahdollista voimassa olevassa A2:ssa. Virkamiehet ovat rinnastaneet rakennusarkkitehdin osaamisen tekniikan kandinaatin tutkintoon (180 op) mainitessaan rakennusarkkitehdit korostetusti B-vaativuusluokan pätevyydessä, eivätkä 1990-luvun lopulla suoritetut rakennusarkkitehti AMK:t saa virkamiesten myötätuntoa. On vaikea ymmärtää, miten oheiset kömmähdykset helpottaisivat A2:n tulkintaa, jonka kuitenkin piti olla lähtökohtana nyt tehdylle uudistusehdotukselle.

Jos ehdotukset toteutuvat ministeriön ehdotuksen muodossa, vaikutukset rakennusalalle tulevat olemaan dramaattiset. Suunnittelupätevyydet ovat paitsi yksilön, myös opiskelijan oikeusturvakysymyksiä ja merkittäviä suhdanneherkälle ja tiukkenevien energiatehokkuuskriteerien parissa painivalle rakennusalalle. Tätä kautta suunnittelualaan kohdistuvat negatiiviset vaikutukset koskevat koko kansantaloutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Insinöörit putosivat pois rakennusten suunnittelijapätevyyksistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Heidi Husarihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/heidi-husari/