Kokeile kuukausi maksutta

Korjaaminen on muutakin kuin energiansäästöä

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ympäristöministeriö miettii parhaillaan, miten korjausrakentamiseen voitaisiin ottaa mukaan energiansäästövelvoite. Tavoite on hyvä, mutta siinä kannattaisi pitää terve järki mukana, sillä talojemme eristystaso on kansainvälisesti tarkasteltuna sittenkin aika hyvä. Edullisimmin energiasäästöjä saa aikaa ohjaamalla talojen säätöjä ja ihmisten käyttötottumuksia.

Määräyksillä on helppo ohjata julkisten rakennusten ja toimistorakennustenkin korjaamista jo vuonna 2013. Riittää vain, että määritellään, että kun peruskorjaus ylittää 25 prosenttia rakennuksen arvosta, niin korjaus on tehtävä vaikkapa B-energialuokkaan. Sen sijaan asuntoyhtiölle on vaikea asettaa velvoitteita ilman sitä vaaraa, että korjaustöitä ryhdytään palastelemaan useille vuosille tai jätetään tekemättä kokonaan liian kalliiksi katsottavien energiavaatimusten vuoksi. Omakotiasujia on käytännössä mahdoton velvoittaa määräysteitse energiakorjauksiin, vaan siihen tarvitaan pakon sijaan kannusteita. Kaikkein ongelmallisin alue on uusiutuvien energioiden käyttövelvoitteen ulottaminen myös korjaushankkeisiin. Puun polttamispakkoa kun on vaikea perustella edes ilmastosyillä.

Olemassa olevaa kiinteistökantaa kannattaisi tarkastella nyt laajemmin kuin pelkästään energiansäästön kannalta. Rakennuksissa on paljon isompiakin ongelmia ja haasteita kuin energiatalous. Huono ilmatiiviys on pahin sekä energiantuhlaukseen että sisäilman terveyteen vaikuttava puute. Toinen on vanhojen rakennusten huono ääneristys. Se on osoittautunut varsin vaikeaksi saada uudisrakentamisen tasolle.

Vähiten ymmärrettävä rakennusvirhe on se, että vesi- ja viemäputkistot on upotettu rakennuksiin niin, että muutaman metrin mittaisen putken uusiminen maksaa kolmen uuden henkilöauton hinnan! Jos tuo ei ole tonttuilun maailmanennätys, niin mikä? Pienillä paikkakunnilla, joissa asuntojen hintataso on matala, putkiremontti nielaisee puolet asunnon arvosta.

Tässä olisi ympäristöministeriöllä ja Aralla pohtimista. Putkistoille olisi helppo suunnitella asuntopohjiin hormikaapistot tai muut helposti esille otettavat paikat, kun putkiremontti tulee ajankohtaiseksi. Silti putkiremontin mahdollisuutta ei oteta huomioon edes uudisrakentamisessa. Tässä tapauksessa normiohjaus johtaisi huomattavasti parempaan takaisinmaksuaikaan kuin mitä energiakorjauksilta toivotaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korjaaminen on muutakin kuin energiansäästöä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/