Kun seuraa julkista keskustelua ja mediaa, rakentamisen valopilkkujen löytäminen vaatii tällä hetkellä erityistä vainua. Ennemminkin puheenvuorot täyttyvät toinen toistaan synkemmistä ennusteista. Aiemmin tänä vuonna rakentamisen suhdannepudotukselle haettiin vertailukohtaa koronapandemiasta, sitten alettiin puhua finanssikriisin aikaisesta alamäestä ja viime viikkoina vertailukohtaa on haettu jopa 1990-luvun alun syvän laman vuosista.
Huoli on siis suuri, ja olennaista tietysti olisi, että rakennusalan yritykset pystyisivät sinnittelemään heikon ajan yli ja pitämään kiinni osaavasta työvoimasta, jota varmasti tarvitaan taas pysähdyksen jälkeen.
Viime viikkojen laajasta julkisuudesta on ollut ainakin se hyöty, että rakennusalan merkitys Suomelle, kansantaloudelle ja työllisyydelle on noussut pitkästä aikaa kunnolla esille. Useinhan keskustelu rakentamisesta on rajoittunut välillä aggressiiviseenkin laatukeskusteluun.
Rakennuslehdessä olemme seuranneet tiiviisti rakennusalan suhdanteen kehitystä niin paperi- kuin verkkolehdessä – ikävätkin uutiset kuuluvat nyt ajankuvaan, eikä niitä voi välttää. Tiedolle on ankarina aikoina kysyntää: Rakennuslehden verkkosivuilla on uutisia luettu tänä vuonna jo tähän mennessä enemmän kuin yhteensä koko viime vuonna.
Gryndiasuntorakentamisen alhosta on tullut julkisuudessa virheellisesti synonyymi koko rakennusalalle – heikoista ajoista huolimatta edelleen kuitenkin rakennetaan ja ammattilaiset tekevät päivittäistä työtään. Siksi kerromme Rakennuslehdessä joka viikko kiinnostavista hankkeista ja nostamme esiin ajankohtaisia teemoja ja tekijöitä.
Tänä syksynä teemme neljä erikoisteemaa aihepiireistä, jotka ovat nyt erityisen ajankohtaisia. 6.10. ilmestyvässä paperilehdessä pohdimme energiatehokkuutta ja talotekniikkaa ja heti seuraavalla viikolla 13.10. uusia älyratkaisuja suunnittelun ja toteutuksen näkökulmista sekä vihreän siirtymän vaatimuksista. 27.10. vuorossa on taloyhtiöiden korjaamiseen ja hankintoihin keskittyvä perinteinen Taloyhtiöekstra, ja 10.11. käsittelemme muun muassa julkisivu-, parveke- ja ikkunarakentamisen toteutusmuotoja sekä uusia tuotteita ja tekniikoita.
Mitä muita rakentamisen osa-alueita kannattaisi nyt nostaa tarkasteluun? Otamme mieluusti vinkkejä vastaan toimituksessa!
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Mikä vetää rakentamisessa?”