Kokeile kuukausi maksutta

Osaamisen kehittämiseen käytetään paljon aikaa jokaisessa firmassa. Näppituntumana on, että paras paikka kehittää osaamista ovat haastavat projektit hyvässä tiimissä.

Useiden vuosien tehtävät koulivat pitkäjänteisyyteen ja strategiseen ajatteluun. Silloin ei riitä, että katsot vain omaa kalenteriasi ja projektisuunnitelmaa. Tuloksia parannat eniten, kun ymmärrät syvällisesti myös asiakkaiden ja kumppaneiden tarpeet. Tiukoissa neuvotteluissa pureudut osapuolten motiiveihin ja tavoitteisiin niin, että muistat ne unissasikin. Projektikokouksissa tiivistyy edetäänkö vai junnataanko ja onko johto oikeissa käsissä.

Haluan korostaa näitä asioita, koska keski-ikä suomalaisissa yrityksissä nousee ja parhaista uusista lahjakkuuksista taistellaan. Koko alan yhteinen etu on, että nuoret insinöörit ja arkkitehdit pääsevät heti uransa alussa mukaan vaativiin tehtäviin näkemään, miten teoriassa opittu osaaminen muutetaan liiketoiminnaksi.

Aalto-yliopiston vararehtori Hannu Seristö on puhunut opiskelijoiden tarpeesta päästä nopeasti kosketuksiin reaalimaailman kanssa. Myös vastajulkaistu Rakennetun omaisuuden tila 2011-raportti peräänkuuluttaa yhteistyötä oppilaitosten ja elinkeinoelämän välillä. Allekirjoitan tämän täysin.

Voisin jopa ehdottaa korkeakoulujen ohjelmiin sellaisia uusia kokonaisuuksia, kuten asiakkaisiin sitoutuminen, kumppanien tavoitteiden ymmärtäminen ja neuvottelutaito. Hyötyä olisi myös monialaisten tiimien dynamiikkaan perehtymisestä. Moni uusi asia kun syntyy juuri poikkitieteellisyydestä.

Nuori ammattilainen tunnistaa hyvän kasvupaikan siitä, että yrityksen toimintatavat on luotu vastuunottoon valmentaviksi. Projektitiimit rakennetaan monialaisesti ja niihin rakennetaan tietoisesti rooleja myös tuoreemmille tekijöille. Viisaat mentorit toimivat harmaana eminenssinä ja neuvonantajana kulisseissa, kun tuoreet nimet rakentavat asiakaskontakteja. Rakennusala on kokemusoppimisen ala ja mahdollisuus kokemustiedon hyödyntämiseen antaa tämän ajan osaamisilla varustetuille nuorille sellaista lisäarvoa, jota ei Facebookissa surffaamalla mitenkään löydä.

Kun siis sinä tai perheesi teekkari hakee ensimmäistä työpaikkaansa, kiinnitä huomiota siihen, mitä omia koulutusohjelmia työnantajilla on tarjota. Niissä osaaminen kasvaa nopeammin kuin missään omin voimin tehtävissä lisäopinnoissa.

Vielä huikeampaa on päästä mukaan yritysten erikoiskoulutuksiin, jotka liittyvät esimerkiksi ydinvoimaan, vaihtoehtoisiin energialähteisiin tai kestävän kehityksen yhdyskuntiin. Nämä aikamme suurimpiin kysymyksiin vastaavat osaamiset ovat ansioluettelossasi kansainvälistä valuuttaa.

Yksilön kannalta voimakkain motivoija on aina työn merkityksellisyys. Palkankorotus lämmittää hetken, mutta yhä useampi arvostaa enemmän valinnan vapautta ja työympäristöä. Työnantajien pitää nähdä tämä enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

Väitöskirjatason tutkimusta on tehty siitä, että luovimmat tiimit koostuvat hyvistä osaajista, joilla on erilaiset taustat. Kysy siis pääsetkö kokeneiden konkareiden tai konsernin huippujen kanssa yhteistyöhön – ja kuunnellaanko myös sinua uutena potentiaalisena tähtenä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt on aika ajaa nuoria sisään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Kirsi Hautalahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/kirsi-hautala/