Kokeile kuukausi maksutta

Ostaisitko kaksion kolmion hinnalla?

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kohtuuhintainen asuminen kiinnostaa nyt kaikkia. Se on osoitus siitä, että asumisen hintataso on ylittänyt tavallisen palkansaajan maksukyvyn rajan.

Rakennusyhtiö YIT kertoi viime viikolla tuovansa oman kohtuuhintaisen asumisen konseptinsa markkinoille. Yhtiön kohtuuhintaisen kerrostaloasumisen pilottikohde rakennetaan Vantaalle Kivikköön.

Skanskalla on ollut oma kohtuuhintaisen asumisen konsepti olemassa jo 2000-luvun alusta. Viimeinen konseptin mukainen asunto toteutettiin vuonna 2006, mutta viime vuonna aika oli kypsä taas uudelle tulemiselle. Vastaanotto kohteille on ollut hyvä.  Rakennusyhtiö Hartela puolestaan kertoi omasta edullisen asumisen Kotipuu-konseptistaan viime keväänä.  

Konseptit ovat samankaltaisia. Asunnoissa ei ole omia saunoja ja arkkitehtuuri pidetään simppelinä. Turhia ulkokulmia ja kaaria ei ole. Kohtuuhintaisuuden määritelmäkin on kaikilla  sama tai ainakin yhtä väljä. Vantaan kaupunki on määritellyt, että kohtuuhintaisuus tarkoittaa noin 3800 euron neliömetrihintaa. Skanskan konseptissa haetaan ”reilusti” alle 4000 euron neliömetrihintaa. Hartelan kohtuuhintaisen asumisen konseptissa neliöhinnat liikkuvat myös alle 4000 eurossa. YIT:n mukaan Kivistön kohtuuhintaisten asuntojen neliöhinnat lähtevät 3600 eurosta ylöspäin.

YIT:n hankekehitysjohtaja Samuli Joen mielestä kohtuuhintainen asuminen tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kolmen huoneen ja keittiön asunnot on suunniteltu keskimääräisen kaksion neliömäärään ja vastaavasti kaksion yksiöön.

”Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä kolmion voi hankkia huomattavasti edullisemmin, millä pyrimme tekemään omistusasumisen mahdolliseksi myös pieni- ja keskituloisille perheille”, Joki sanoi.

Pienestä asunnosta voi siis pyytää suhteessa parempaa hintaa. Tämä trendi on jo ollut nähtävillä pidemmän aikaan niin pääkaupunkiseudulla kuin kasvukeskuksissa. Pienet viedään käsistä, isompien perheasuntojen myyntiajat ovat venyneet reilusti.  Nähtäväksi jää pysyykö rakentajien hinnoittelu maltillisena. Ettei nyt vain kävisi niin, että asunnon hinta pysyy samana vaikka neliöt vähenevät.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ostaisitko kaksion kolmion hinnalla?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/