Kokeile kuukausi maksutta

Valtiovarainministeriön talouspoliittinen koordinaattori Jukka Pekkarinen esitti viime viikolla, että alennettujen arvonlisäverokantojen korottamisesta pitäisi keskustella. Arvonlisäverohan on verotulojen kannalta olennaisin instrumentti, ja se toi 14 miljardia verotuloja vuonna 2013.

Rakennusalan kannalta yleinen veronnosto olisi myrkkyä, sillä se nostaisi jälleen rakentamisen kustannuksia. Alempien verokantojen saattamisella yhtenäiselle tasolle voitaisiin päinvastoin laskea yleistä arvonlisäveroprosenttia. Tämä olisi taas rakentamisen kannalta myönteinen signaali.

VTT:n selvityksen mukaan rakentamisessa verojen osuus oli 41 prosenttia vuonna 2012. Viime vuonna vero-osuus nousi 43 prosenttiin, kun arvonlisävero nousi prosenttiyksiköllä ja varainsiirtoveroa korotettiin. Kun tähän lisätään kaavoituksesta, rakennusluvista ja maankäytöstä aiheutuvat maksut, niin rakentamisen veroasteessa lähennellään jo 50:tä prosenttia.

Rakennusala kantaa monta muuta alaa selvästi korkeampaa verotaakkaa, ja se näkyy osaltaan uusien asuntojen hinnoissa ja suomalaisen asumisen hinnassa. Rakennusalan kannalta olisi tärkeää, että verojen ja maksujen kasvuvauhti jäisi nykyiselle tasolle muutamaksi vuodeksi tai alentuisi.

Kun tähän verolistaan lisätään vielä ylläpitokustannusten verojen osuus, joka on Uudellamaalla noin 45 prosenttia, niin asumisen verotus on kipurajoilla. Yksi osatekijä tässä listassa on kiinteistövero, jonka kasvuvauhti on ollut viime vuosina nopeaa.

Rakennusteollisuus pelkää, että suunnitteilla oleva lainakatto hyydyttää entisestään asuntorakentamista ja tekee tilanteen haasteelliseksi etenkin nuorille ensiasunnon ostajille.

Rakentamisen ja asumisen verotus on valtion kannalta helppoa verottamista, kun toiminta on paikallista. Verotuksen suunnittelussa ja viranomaismaksujen määrityksissä pitäisi myös kansantalouden näkökulmasta katsoa, millaisia seurauksia kireällä verotuksella on. Heikentääkö asuntojen ja vuokrien kalleus työvoiman liikkuvuutta? Eriarvoistaako jatkuva hintojen nousupaine ihmisten mahdollisuuksia hankkia omistusasunto?

Rakentamisen näkökulmasta verotuksen painopisteillä on merkittävä vaikutus esimerkiksi asuntorakentamiseen, ja se kannattaisi veroista päättävien huomioida.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan verorasitus liikkuu kipurajoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/