Kokeile kuukausi maksutta

Lähivuosina on energiatehokkuus ja sen parantaminen rakentamisen tärkeimpiä kysymyksiä. Suomi on sitoutunut kansainvälisin sopimuksin vähentämään haitallisia ilmastopäästöjä asumisen osalta 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Jotta tavoitteissa pysytään, tarvitaan sekä uusien rakennusten että olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuudelta merkittävää parannusta. Arvioiden mukaan 2050 käytössä olevista 2,5 miljoonasta asunnosta 1,5 miljoonaa on jo rakennettu ja myös niiden osalta on käynnistettävä toimenpiteet.

Toimeen on tartuttu. Ympäristöministeriössä on valmisteltu rakentamisen lähivuosien energiapaketti, jota ollaan ottamassa käyttöön vuonna 2012. Työ- ja elinkeinoministeriö on vastaavasti laittanut panoksia moniin eri hankkeisiin, joilla tehostetaan muun muassa kuluttajien energianeuvontaa. TEM on luonnollisesti avainroolissa, kun koko valtakunnan energiaratkaisuja valmistellaan.

Rakentamisen normien parissa toimii lukuisia ministeriöitä. Viimeksi pelastuslakia uudistettaessa on törmätty eri ministeriöiden ristiriitoihin. Ympäristöministeriö olisi ollut valmis radikaalisti helpottamaan väestönsuojien rakentamisvelvoitetta. Sisäasiainministeriö piti päänsä ja väestönsuojien rakentaminen jatkuu, tosin nykyistä lievemmin vaatimuksin.

Kokonaisvastuuta rakentamisen ohjauksesta ei nykyisin ole millään ministeriöllä. Ympäristöministeriö huolehtii lain mukaan rakentamista koskevien määräysten yhteensovittamisesta. Rakentamiseen suoraan tai välillisesti vaikuttavia normeja annetaan kuitenkin ilman että YM niihin pääsee juurikaan puuttumaan. Kuntien rakennustarkastajat näkevät jokapäiväisessä työssään normitulvan ja ovat usein yhtä ymmällään kuin rakentajat.

Myös rakentamisen laatu kaipaa lisääntyvää huomiota. Normit ja niiden noudattaminen eivät takaa hyvää laatua. Normeilla turvataan turvallisuuden ja terveellisyyden vähimmäistaso, ei muuta.

Rakentamisen merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa on keskeinen. Suomella ei ole varaa epäonnistua sen enempää ilmastotalkoissa kuin joutua myöhemmin paikkaamaan rakentamisen laatuvajeita. Voimavarat pitää yhdistää.

Rakentaminen ja kiinteistönhoito ovat kansantalouden suurimpia lohkoja. Ilmastonmuutostavoitteita ei saavuteta pelkällä normiohjauksella. Tavoite vaatii kaikkien osapuolten yhteistä ponnistusta. Rakennusteollisuus, rakennusliikkeet, rakennuttajat, omistajat ja käyttäjät ovat kaikki keskeisiä toimijoita rakentamisen laadun parantamisessa ja asumisen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Kokonaisuuden ohjausvastuu on valtiovallalla.

Maan suurimpien kuntien rakennustarkastajat ovat vakuuttuneita, että vain keskittämällä kaikki rakentamisen norminanto ja valtion ohjaus yhteen ministeriöön voidaan ilmastomuutostavoitteissa ja laadun parantamisessa edetä tuloksekkaasti. Nyt jos koskaan tarvitaan Rakennusministeriötä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusministeriö – ja heti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Lauri Jääskeläinen ja Pekka Virkamäki https://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/lauri-jaaskelainen-ja-pekka-virkamaki/