Kokeile kuukausi maksutta

Viikon henkilö, suunnittelutoimisto Leo Maaskola Oy:n toimitusjohtaja Jukka Sainio nostaa esille mielenkiintoisen trendin, josta saattaa tulla tulevaisuudessa arkipäivää; yhä suurempi tarve säästää energiaa voi jossain vaiheessa johtaa siihen, että toimistotaloissa keskitytään luomaan täydelliset olosuhteet vain työtiloihin. Käytävät ja muut läpikulkutilat saavat olla talvella kylmiä ja kesällä kuumia. Lämmitys- ja jäähdytysenergiaan varattu raha laitetaan vain sinne missä sillä on eniten väliä.

Samanlaista viestiä kuultiin myös joulukuussa Oulussa järjestetyssä ilmaston lämpenemiseen ja energistehokkuuteen liittyvässä seminaarissa. Erään asuntoarkkitehdin mukaan voitaisiin hyvin mennä siihen, että myös asuntojen sisällä eri tiloissa olisi erilainen lämpötila. Onko paluu kylmien kuistien aikaan lähellä?

Ymmärrän hyvin, että energiansäästötavoitteisiin mietitään erilaisia uusia ja vanhojakin ratkaisuja. Edellä esitetyt toimenpiteet kuulostavat kuitenkin korvaani huolestuttavilta. Valtavia säästöjä kun saataisiin aikaan yksinkertaisesti eristämällä rakennukset paremmin, tekemällä niistä tiiviimpiä ja miettimällä järkeviä taloteknisiä ratkaisuja. Esimerkiksi Are Oy:n kehittämällä Sensus-konseptilla rakennetut talot kuluttavat kohtuullisesti energia, mutta tarjoavat hyvät sisäilmaolosuhteet.

Paluu kivikaudellekin ratkaisisi energiankulutusongelmat kertaheitolla. Mielestäni tavoitteisiin olisi kuitenkin parempi pyrkiä innovatiivisella tuotekehityksellä ja uusilla keksinnöillä. Minä en halua vanhana mummona istua kylmässä puulämmitteisessä mökissä päreen valossa kutomassa villapipoja lapsenlapsilleni, jotta he tarkenisivat jumpata koulun 12-asteisessa liikuntasalissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Tulevaisuus kylmää”

  1. On kuitenkin todettava että edullisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto on muutta tottumuksia. Jos puhutaan päästöjen vähentämisestä niin ajatus vain eristeiden lisäämisestä, kuulostaa hullulta. Eristeiden tuottaminen ja lisääminen jo olemassa olevaan rakennuskantaan kun tuottaa älyttömästi päästöjä.

    Uudisrakennuksissa tilanne on tietysti toinen. Uudisrakennuksissa voidaan ottaa huomioon myös nämä puolilämpimät tilat ja paremmat eristykset.

    Toivon itsekkin että uusia keksintöjä keksitään, mutta on turha odottaa esim. että joku keksii vähemmän energiaa kuluttavan ilmanvaihdon kuin painovoimaisenilmanvaihdon 🙂

    Toivon syvästi että et joudu vanhana mummona istumaan kylmässä puulämmitteisessä mökissä, vaan että asu tiiviisti suunnitellussa kaupunki ympäristössä matalaenergiakerrostalossa. Villapipon kutominen lapsen lapselle voi olla ihan hauskaakin 🙂

  2. Toki tottumuksien muutostakin tarvitaan. Uskon toisaalta, että myös korjausrakentamiseen jotkut viisaat ovat parhaillaankin kehittämässä fiksumpia konsteja. Muuten kyllä kirjoitukseni koski uudisrakentamista.

    Toivotuksesi tiiviisti suunnitellussa kaupunkiympäristössä asumisesta kuulostaa erinomaiselta tulevaisuudelta. Eiköhän siihen suuntaan ollakin menossa.

    Ja juu, pipojen kutominen noin yleensä on aika hauskaa 😉

  3. Miksi ihmeessä halutaan painostaa tiiviiseen pientaloasumiseen kunta-alueillakin mukamas energiansäästöillä perustellen. Ihan hullua ajatella etteivät lapset voi leikkiä omalla pihalla edes maaseudulla. Uudet passiivitalot eivät tarvitse kaukolämpöä ja muustakin kunnallistekniiikasta pitäisi päästä eroon mm. tehostamalla vedenkäyttöä esim. uuden tekniikan pesukoneilla. Annetaan vain suomalaisilla säilyä lähes ainoa etu: mahdollisuus rakentaa väljästi. Hajasijoitetaan työpaikat ja tuetaan etätyötä niin liikkuminenkaan ei saastuta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Johanna Hellstenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/johanna-hellsten/