Kokeile kuukausi maksutta

Viinanhuuruista tarjoilua virkamiehille?

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma ”paljasti” keskiviikkona, että useat rakennusyhtiöt tarjoavat työsuojelutarkastajille iltatilaisuuksia alkoholitarjoilun ja viihteellisen ohjelman kera. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisille on tarjottu muun muassa illallisia, jääkiekko-otteluja, jalkapalloa, saunomista ja jopa viininmaistajaisia. Ohjelmassa työsuojeluvirkamiesten keskitysten tarjoajiksi mainittiin Skanska, YIT, NCC, Lemminkäinen ja Peab.

Ohjelmassa todettiin, että vapaamuotoista illanviettoa on yleensä edeltänyt asiaohjelma. Rakennusyhtiöt perustelivat käytäntöä sillä, että kysymys ei ole vain valvonnasta, vaan yhteistyöstä sidosryhmien kanssa. Jostain syystä ohjelman tekijät eivät olleet ottaneet tätä väitettä vakavasti.

Arvostan kovasti 45 minuuttia ohjelman tutkivien toimittajien ammattitaitoa. Kaiken nähneenä rakennusalan toimittajakonkarina minun täytyy kuitenkin todeta, että tällä kertaa tv-toimittajilta puuttui taustojen ymmärtäminen. Rakennusalalla on asiatontakin vieraanvaraisuutta, mutta tässä tapauksessa ei ollut kyse siitä.

Itse olisin enemmän huolestunut niistä yrityksistä, joita ei tuolla tv-ohjelman listalla näkynyt, sillä niissä tapahtuvat suurimmat työturvallisuuden laiminlyönnit eikä suinkaan niissä jotka toimivat avoimessa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Ohjelmassa mainitut yritykset ovat työturvallisuudeltaan rakennusalan parhaimmistoa. Ne ovat tehneet todella pontevaa työtä muun muassa Ratuke-työryhmässä ja työturvallisuuskilpailujen kautta työturvallisuuden parantamiseksi. Kaikki nämä yritykset vaativat esimerkiksi henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä laajemmin kuin mitä laki vaatisi. Työturvallisuusasioissa ne eivät ole eri puolella vaan samalla puolella pöytää työsuojelutarkastajien kanssa.

Jokainen työtapaturma aiheuttaa keskimäärin 6000 euron kustannukset ja vakavan tapaturman aiheuttamat kustannukset nousevat usein yli puolen miljoonan euron. Siksi jokainen palaveri, jolla tapaturmien määrää saadaan pudotettua on tärkeä yrityksen taloudelle ja työnantajamaineelle.

Uudenmaan työsuojelutarkastajia on ollut yli kahdenkymmenen vuoden ajan järjestämämme Vuoden Työmaa -kilpailun raadissa arvioimassa rakennusliikkeiden työturvallisuutta. Voin kehua heidän kaikkien arviointeja tinkimättömän suoriksi. Ainoat kaljat tästä työstä on tarjonnut (joskus) Rakennuslehti.

Olen nähyt kuinka nimenomaan avoimen yhteistyön avulla työturvallisuus on saatu suorastaan dramaattisesti paranemaan. Nimeltä mainituilla yrityksillä tapaturmaindeksi on laskenut 2000-luvun aikana alle kolmannekseen. Kaikista tapaturmista ja myös läheltä piti tilanteista tehdään raportit ja suuret yritykset velvoittavat yhteistyökumppaneitaankin raportoimaan kaikista työturvallisuutta vaarantavista puutteista välittömästi. Nämä tiedot, kuten myös työmaiden työturvallisuustasosta kertovat TR-mittaustulokset ovat viranomaisten nähtävissä.

Työsuojeluvalvojat saavat näköhavaintoja ja vertailutietoja sadoilta työmailta, joten heiltä saatava palaute työturvallisuuden kehittämiseksi on aina arvokas rakennusliikkeelle. Avoin vuoropuhelu on ollut koko rakennusalalle eduksi. Siksi toivon, että hyvä yhteistyö ei katkea sellaisiin kysymyksiin kuin, onko tilaisuuden jälkeen tarjottu kahvia vai olutta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Viinanhuuruista tarjoilua virkamiehille?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/