Kokeile kuukausi maksutta

RYM Award 2014 -palkinnon sai professori Kirsti Lonka

RYM Award 2014 –tunnustuspalkinto on myönnetty Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professorille Kirsti Longalle. Hän on tutkimusryhmineen tuonut uudenlaista ajattelua erilaisten oppimisympäristöjen kehittämiseen ja suunnitteluun.

RYM Award 2014 –tunnustuspalkinto on myönnetty Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professorille Kirsti Longalle. Hän on tutkimusryhmineen tuonut uudenlaista ajattelua erilaisten oppimisympäristöjen kehittämiseen ja suunnitteluun.

”Ymmärrämme oppimisympäristöt laajasti, sillä oppimistahan tulisi tapahtua kaikkialla: kouluissa ja yliopistoissa, mutta myös työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja kodeissa. Oppiminen on kuitenkin ensisijaisesti mielen tila. Fyysisten tilojen on puolestaan oltava sellaisia, että ne osaltaan inspiroivat uuden oppimiseen, oivaltamiseen ja omaksumiseen”, Kirsti Lonka sanoo.

RYM Oy:n hallituksen puheenjohtajan Ilari Ahon mukaan Longan ja hänen tutkimusryhmänsä monitieteinen osaaminen on avannut aivan uudenlaista ajattelua rakennetun ympäristön kehittämisessä. Perinteisestä ongelmien minimoinnista ollaan vähitellen pääsemässä lisäarvon maksimointiin.

Longan mukaan RYM Oy:n Sisäympäristö-ohjelma on tarjonnut käyttäytymistieteelliselle tutkimukselle hyvän alustan testata erilaisten oppimismenetelmien ja –työkalujen sekä tilaratkaisujen toimivuutta käytännössä. – Samalla kun suunnitellaan ja rakennetaan uutta, kehitetään myös teorioita. Tästä suunnittelukeskeisestä tutkimusotteesta (Design Based Research) hyötyvät kaikki, niin tutkijat ja tilojen käyttäjät, Lonka toteaa.

Esimerkkinä ketterästä Living Labista hän mainitsee Helsingin Kruunuhaassa olevaan Minerva-oppimiskeskukseen yhden kesän aikana tehdyt modernit ja vuorovaikutteiset opetustilat. Ne joustavat moniin erilaisiin tarkoituksiin ja niissä voidaan hyödyntää ja kokeilla erilaisia älykkään oppimisen teknologioita.

Oppimisympäristöissä riittää parannettavaa. Viihtyvyys kouluissa on huonontunut paljon enemmän kuin PISA-tutkimusten mukaiset oppimistulokset. Yhdistämällä pedagogista osaamista, monitieteistä tutkimusta ja käyttäjälähtöistä tilasuunnittelua meillä on kuitenkin loistavat edellytykset kehittää koukuttavista suomalaisista oppimisympäristöistä vientituote, Lonka uskoo. Hänen tutkimustiimillään onkin maailmanlaajuinen yhteistyöverkosto, jota on myös monin tavoin hyödynnetty RYM-tutkimustyössä.

RYM Award jaettiin RYM Oy:n neuvottelukunnan kokouksessa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Granlund Oy:n entinen toimitusjohtaja Reijo Hänninen ja nykyisin Reykjavikin yliopistossa professorina toimiva Jukka Heinonen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RYM Award 2014 -palkinnon sai professori Kirsti Lonka”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat