Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n luksuskohde meren päälle valmistumassa

YIT on saamassa valmiiksi Merenkulkijanrannan asuinalueen Helsingin Lauttasaaressa. Meren rannalle ja osittain sen päälle rakennetun kohteen rakennustyöt käynnistyivät jo toukokuussa 2007, ja alueen viimeinen asuintalo ja vihertyöt valmistuvat toukokuussa 2015.

Rannassa rakennukset ulottuvat pilarien varassa meren päälle.

Rakennusprojektin aikana alueelle on noussut 7 taloyhtiötä, joissa on 237 asuntoa ja 272-paikkainen pihakannen alla oleva parkkihalli. Rannassa rakennukset ulottuvat pilarien varassa meren ylle.

”Meren päälle rakentaminen on poikkeuksellista koko Euroopan mittakaavassa. Vain Hollannissa taitaa olla joitain meren päälle rakennettuja asuinkerrostaloja”, YIT:n Asuntorakentaminen-liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita sanoo.

Kohteen suunnittelu ja rakentaminen vaati erityisratkaisuja. Meren alla olevien perustusten ympäri rakennettiin pato, jonka sisältä pumpattiin vedet pois. Perustukset kiinnitettiin porapaaluilla, jotka porattiin 2,5 metrin syvyyteen kallion sisään. Kauimmaiset perustukset on lisäksi ankkuroitu vetopaaluilla tai jännittämällä kallioon. Merenkulkijanrantaan on asennettu jäähdytysjärjestelmä, jonka tarvitsema viilennys saadaan merivedestä. Kaikissa asunnoissa on vesikiertoinen lattialämmitys.

Merenkulkijanrannan alueen suunnittelu perustuu vuonna 2002 järjestettyyn arkkitehtisuunnittelun kutsukilpailuun, jonka voitti Arkkitehdit NRT Oy. Kilpailuehdotuksen keskeisiä ajatuksia olivat Lauttasaaren itärannan satamahengen jatkaminen ja rakennusten sijoittaminen siten, että mahdollisimman moneen asuntoon tuli merinäköala. Myös viereisten tonttien asuintalojen näköalat säilytettiin mahdollisimman hyvin.

Rannassa rakennukset ovat matalia, mutta sisämaahan päin mentäessä kerrosluvut kasvavat portaittain. Rannassa on julkinen laituri- ja jalankulkuvyöhyke, jota myös ulkopuoliset voivat käyttää. Asuinkortteli sijaitsee Lauttasaaren vanhan Merenkulkuoppilaitoksen paikalla. Alueen pääsuunnittelijan, professori, arkkitehti Jyrki Tasan mukaan Merenkulkijanranta on hienoimpia alueita, joita kuvitella saattaa.

Fakta

Merenkulkijanranta
Osoite: Purjeentekijänkuja 1–13, Helsinki
Asuntoja: 237, koot 50 m² – 204 m²
Rakennusoikeus: 25 820 m²
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit NRT Oy
Rakentaja: YIT Rakennus Oy
Rakennusvuodet: 2007–2015

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “YIT:n luksuskohde meren päälle valmistumassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat