Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n tulos romahti – tilauskanta kääntyi kasvuun

YIT:n tulos romahti huhti-kesäkuussa vuodentakaisesta. Tulos ennen veroja oli 11,2 miljoonaa euroa, missä on laskua peräti 56 prosenttia.

Yhtiön rasitteena oli muun muassa Venäjä, jonka näkymiä se pitää heikkoina. Liikevaihto laski Venäjällä peräti 40 prosenttia toisella vuosineljänneksellä.

”Venäjällä asuntojen kysyntä on laskenut edellisvuoden tasosta, mutta YIT:n myynnin lasku on ollut maltillisempaa kuin tärkeimmillä kilpailijoillamme. Toimialan nykyiseen kannattavuuteen emme ole tyytyväisiä. Liiketoiminnan sopeuttamista ja kilpailukyvyn vahvistamista jatketaan”, toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoo.

YIT:n asuntojen kuluttajamyynti laski 17 prosentilla huhti-kesäkuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, ja aloitusten määrä laski samana aikana lähes puolella. Koko alkuvuonna yritys myi 1 736 asuntoa ja aloitti 1 486 asunnon rakentamisen. Aloitusten määrä laski 38 prosenttia vuoden takaisesta.

Kauniskangas korostaa, että kaupunkien välillä on eroja. Asuntomyynnin nykytasoa Pietarissa Kauniskangas sanoo huonoksi, mutta Moskovan kaupungissa tilanne on parempi. Muualla Moskovan alueella ongelmia tuovat hankaloituneet lupamenettelyt.

”Kaksi vuotta sitten vaihtui hallinto, ja nyt tilanne on epäselvä. Uusi kuvernööri uudisti rakennuslupajärjestelmää, ja siihen on tullut lisää byrokratiaa ja hankaluutta, jotka ovat hidastaneet käsittelyaikoja. Siksi meidän myyntiportfoliomme Moskovan alueella ei ole paras mahdollinen.”

YIT käynnisti huhti-kesäkuussa Pietarissa kaksi kerrostalohanketta. Lisäksi hankkeita käynnistyi Moskovan alueella ja Jekaterinburgissa.

Rakentaminen kallistuu Venäjällä

Yksi syy YIT:n Venäjän liiketoimintojen kannattavuusongelmiin ovat heikentyneet projektimarginaalit. Niihin ovat syynä muun muassa rakennusmateriaalit, jotka ovat kallistuneet. Kauniskankaan mukaan yhtiö on pyrkinyt vähentämään kustannuksia ”sopeuttamalla materiaaleja”.

”Rakentamisen kustannukset nousevat Venäjällä, ja asuntojen hintakehitykseen liittyy epävarmuustekijöitä. Kysyntä kohdistuu erityisesti pieniin, lähellä valmistumista oleviin tai valmiisiin asuntoihin.”

YIT arvioi, että uusille asunnoille myönnettävien asuntolainojen korkotason pysyy vakaana valtion asuntolainatukiohjelman ansiosta.

Toimitilakysyntä Suomessa pysyy vaatimattomana

Suomessa YIT:n asuntoaloitukset kasvoivat huhti-kesäkuussa viidenneksen.  Sijoittajahankkeiden varmistumisen lisäksi yritys aloitti myös edellisiä vuosineljänneksiä enemmän asuntokohteita kuluttajille. Kaikkiaan asuntomyynti kasvoi 65 prosenttia.

YIT odottaa Suomessa asuntojen kysynnän kohdistuvan pieniin asuntoihin kasvukeskuksissa sijoittajakysynnän säilyessä hyvänä. Asuntojen hintakehityksen arvioidaan eriytyvän erityisesti pienten ja suurten asuntojen välillä. Toimitilojen kysynnän YIT odottaa edelleen pysyvän vaatimattomana.

”Meillä on mahdollisuuksia urakoinnissa. Kilpailutusvaiheessa on kuitenkin vähemmän suuria projekteja kuin vuoden 2015 alussa.”

Kauniskangas odottaa kuitenkin jatkossa hyvää kehitystä toimitilat ja infrastruktuuri -toimialalta, jonka käyttökate nousi alkuvuonna yllättävän hyväksi. Erittäin tärkeä hanke YIT:lle on Helsingin Pasilaan nouseva Tripla. Se on kolmen korttelin kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, joukkoliikenteen keskus, asuntoja, hotelleja ja toimistoja.

”Ensimmäiset vuokrasopimukset on solmittu. Rakentaminen on tarkoitus käynnistää tämän vuoden lopulla, ja se aikataulu pätee.”

Tilauskanta lupaavassa kasvussa

Siihen Kauniskangas on tyytyväinen, että YIT:n tilauskanta kääntyi  kasvuun kaikilla toimialoilla. Se kasvoi peräti 19 prosenttia maaliskuun lopun tasolta ja oli 2 573,5 miljoonaa euroa. Infratoimialalla yllettiin toisella vuosineljänneksellä peräti ennätystasolle muutaman suuren hankkeen ansiosta.

”Toimenpiteet taloudellisen liikkumavaran lisäämiseksi rasittavat kannattavuuttamme lyhyellä aikavälillä. Vahvempi tase, liiketoimintamallimme pääomatehokkuuden parantaminen ja vankka tilauskanta mahdollistavat kuitenkin kannattavan kasvun tulevina vuosina. ”

Kauniskangas nostaa onnistumisena esiin myös sen, että yritys onnistui painamaan nettovelkansa alle 600 miljoonan suunniteltua aiemmin. Aikataulu tähtäsi vuoteen 2016.

 

YIT Oyj 4-6/15 4-6/14

  • Liikevaihto 416,1/451,4
  • Tulos ennen veroja, milj. euroa 11,2/25,7
  • Liikevoitto-% 4,5/7,7
  • Tilauskanta kauden lopussa 2 573,5/2 923,9
  • Omavaraisuusaste 36,0/36,4
  • Henkilöstö keskimäärin kauden aikana 5 847/6 358

YIT Oyj 1-6/15 1-6/14

  • Liikevaihto 791,0/854,5
  • Tulos ennen veroja, milj. euroa 21,5/43,9
  • Liikevoitto-% 4,9/7,2
  • Tilauskanta kauden lopussa 2 573,5/2 923,9
  • Omavaraisuusaste 36,0/36,4
  • Henkilöstö keskimäärin kauden aikana 5 665/6 102

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n tulos romahti – tilauskanta kääntyi kasvuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat