Kokeile kuukausi maksutta

Puutteellinen radonin torjunta yleistä uudisrakentamisessa

Säteilyturvakeskus (STUK) on havainnut edelleen käynnissä olevassa tutkimuksessaan, että radonturvallisen uudisrakentamisen ohjeita ei noudateta kaikilta osin. STUK on laatinut havaintojensa perusteella nykyistä ohjeistusta täydentävät ohjeet.

Säteilyturvakeskus (STUK) on havainnut edelleen käynnissä olevassa tutkimuksessaan, että radonturvallisen uudisrakentamisen ohjeita ei noudateta kaikilta osin. STUK on laatinut havaintojensa perusteella nykyistä ohjeistusta täydentävät ohjeet.

Tutkimuksen mukaan radonin torjunnan onnistuminen pientaloissa edellyttää ohjeistuksen huolellista noudattamista. Ohjeistuksen laiminlyönti on johtanut monissa tapauksissa monikymmenkertaisiin radonpitoisuuden enimmäisarvon ylityksiin.

Sisäilman radonpitoisuuteen voidaan merkittävästi vaikuttaa perustustavan valinnalla. Alhaisimmat radonpitoisuudet on saavutettu tuulettuvalla alapohjaratkaisulla ja yhtenäisellä saumattomalla reunavahvistetulla laatalla.

Näissä perustustavoissa myös radonongelman hallinta on teknisesti yksinkertaisinta. Voimassa oleva ohjeistus radonin torjuntaan keskittyy erityisesti maanvaraisen perustustavan toteutukseen.

Keskeisiä toimenpiteitä radonvaaran torjumiseen ovat bitumikermin asentaminen laatan ja sokkelin liitokseen sekä radonputkiston asentaminen lattialaatan alle. Bitumikermillä pyritään estämään maaperästä tulevan radonpitoisen ilman virtaukset sisätiloihin.

Mikäli tiivistys ei tuota haluttua tulosta, putkistoon voidaan kytkeä puhallin, joka alentaa radonpitoisuutta. Radonputkiston asentaminen on varmuustoimenpide, jolla talon alapuolta tuuletetaan.

STUKin havaitsemia keskeisiä virheitä ovat bitumikermin käytön laiminlyönti ja puutteet kermin liitosten tiivistämisessä. Maanvastaisten seinien ja porrastusten tiivistämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota radonalueilla.

STUKin laboratorionjohtaja Hannu Arvelan mukaan kuntien tulisi vaatia rakennuslupaa myönnettäessä sekä kermin että radonputkiston asentamista, jos kyseessä on maanvaraisella laatalla varustettu perustus. Lisäksi rakentajien tulisi vaatia kaikilta suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvilta ohjeiden noudattamista.

Suomen rakentamismääräysten mukaan radon on huomioitava uudisrakentamisessa koko maassa. Suomessa sisäilman radon on erityinen ongelma. Pitoisuudet ovat Euroopan ja mahdollisesti koko maailman suurimpia. Syyt korkeisiin radonpitoisuuksiin löytyvät geologiasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä. Uusi asunto pitää suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylittäisi arvoa 200 becquereliä.

Radonin torjunnan ohjeistus on julkaistu RT-ohjekortissa RT-10791, Radonin torjunta, Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi. STUK on julkaissut internet-sivuillaan www.stuk.fi keskeisiä havaintoja, joilla täydennetään voimassa olevaa ohjeistusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Puutteellinen radonin torjunta yleistä uudisrakentamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat