Kokeile kuukausi maksutta

Euroopan parlamentti hyväksyi energiatehokkuus-direktiivin

Euroopan parlamentti on tiistaina 18. toukokuuta hyväksynyt uudistetun rakennusten energiatehokkuutta parantavan direktiivin. Direktiivi tulee voimaan alkukesästä 2010 ja kansallisten säädösten tulee olla valmiina kesällä 2012. Direktiivi muuttaa rakentamista koko EU:n alueella merkittävästi. Uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia vuoden 2020 loppuun mennessä. Julkisia rakennuksia vaatimus koskee jo vuoden 2019 alusta.

Euroopan parlamentti on tiistaina 18. toukokuuta hyväksynyt uudistetun rakennusten energiatehokkuutta parantavan direktiivin. Direktiivi tulee voimaan alkukesästä 2010 ja kansallisten säädösten tulee olla valmiina kesällä 2012. Direktiivi muuttaa rakentamista koko EU:n alueella merkittävästi. Uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia vuoden 2020 loppuun mennessä. Julkisia rakennuksia vaatimus koskee jo vuoden 2019 alusta.

Tehdyn päätöksen mukaan myös korjausrakentamiselle on asetettava kansalliset energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yksittäisen rakennuksen korjaamisessa rakennusosien ja lämmitysratkaisuiden on oltava energiatehokkuudeltaan määräysten mukaisia.

Suomi siirtyi matalaenergiarakentamisen suuntaan jo vuoden 2010 alusta 30 prosenttia tiukentuneilla rakentamismääräyksillä. Määräyksiä kiristetään edelleen 20 prosenttia vuonna 2012.

”Vaikka kiristyksiä on jo tehty, direktiivin tavoitteet ovat erittäin haastavia. Tiukennukset vaativat kokonaisvaltaista toimintakulttuurin muutosta rakentamisen alalla. Korjausrakentamiselle asetettavat kansalliset energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset ovat haasteellisia myös säädösvalmistelun kannalta. Suunta on kuitenkin oikea, kun otetaan huomioon kuinka suuri energiansäästöpotentiaali olemassa olevaan rakennuskantaan sisältyy”, asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

 

Energiatodistuksille lisää painoarvoa

 

Uusitun direktiivin myötä myös energiatodistusten painoarvo kasvaa. Direktiivi täsmentää energiatodistuksiin liittyviä menettelyjä. Esimerkiksi tieto rakennuksen energiatehokkuudesta on näyttävä jo myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Energiatodistukset vaaditaan isoissa julkisissa rakennuksissa, vaikka niitä ei myydä tai vuokrata. Energiatodistukset on isoissa rakennuksissa laitettava myös nähtäville.

Kun direktiivin toimeenpano etenee, myös vanhoilta omakotitaloilta tullaan edellyttämään energiatodistusta. Vapaavuoren mukaan asiassa on kuitenkin edettävä vaiheittain ja tarvittaessa energiatodistusjärjestelmää muokaten.

Rakennusten osuus energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä EU:ssa ja Suomessa on 40 prosenttia. Uuden direktiivin toimilla arvioidaan saavutettavan 5-6 prosentin vähennys EU:n loppuenergian kulutuksessa ja 4-5 prosentin vähennys hiilidioksidipäästöissä vuonna 2020.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Euroopan parlamentti hyväksyi energiatehokkuus-direktiivin”

  1. EU:n direktiiveillä kohti palveluyhteiskuntaa? Näyttää siltä, että vaurautta jauhava sampo on keksitty. Vaaditaan energiatodistus kaikilta. Todistus maksaa konsultin päiväpalkan. Kun on pakko hankkia todistus, niin niiden tekeminen muodostuu isoksi liiketoiminnaksi – jo Suomessakin miljardibusinekseksi. Talous kasvaa paperia pyörittämällä. Seuraavaksi voitaisiin ottaa käyttöön pakollinen todistus autojen mitatusta polttoaineenkulutuksesta, syntyvän kotitalousjätteen määrästä ja asuinhuoneiden valaistuksen tasosta. Kaikille näillekin on yhteistä se, että käyttöarvoa omaava tieto on jo olemassa, mutta siitä ei yleensä ole virallista dokumenttia.

    1. EU määrää, että vuonna 2010 kaikkien rakennusten on oltava nollaenergiarakennuksia. Missähän suomalaiset poliitikot ovat olleet, kun näin älyttömiä päätöksiä on tehty. Kreikkalaiset toki kiittävät, koska heidän ei ole tähänkään mennessä tarvinnut huolehtia lämmöneristyksestä. Laskun ilmastonmuutoksen torjunnasta maksavat suomalaiset ja muut pohjoisessa asuvat. Onko EU:n logiikkana ollut se, että koska pohjoismaat ovat ainoat, jotka hyötyvät ilmaston lämpenemisestä, niin niiden pitää maksaa eteläeurooppalaisten puolesta, ettei lämpenisi? Tasapuolisuuden nimissä Etelä-Euroopan mailta olisi pitänyt kieltää jäähdytyslaitteiden käyttö. Vaatimus voitaisiin ensimmäiseksi ulottaa pohjoismaalaisten suosimiin hotelleihin Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa, mikä jarruttaisi tehokkaasti turhaa lentelyä näihin maihin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat