Kokeile kuukausi maksutta

Yli puolet reputti välittäjäkokeissa – silti hyväksyttyjä ennätysmäärä

Vuoden 2015 viimeisessä kokeessa LKV-pätevyyden sai yhteensä 245 välittäjää ja LVV-pätevyyden yhteensä 39 välittäjää.

Keskuskauppakamarin järjestämiin kiinteistönvälitysalan kokeisiin osallistui viime marraskuussa yhteensä 738 kokelasta. Kokeet järjestettiin samanaikaisesti Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeeseen osallistui yhteensä 678 kokelasta, joista 36 prosenttia eli 245 kokelasta läpäisi kokeen hyväksytysti. LVV- eli laillistetun vuokrahuoneiston välittäjän pätevyyden sai 39 kokelasta yhteensä 60 osallistujasta.

Keskuskauppakamarin mukaan kokeen hyväksytysti suorittaneiden määrä on ennätyksellinen. Myös kokonaisosallistujamäärien osalta luvut ovat ennätyksiä.

Ennätysmäärät eivät tulleet täysin yllätyksenä. Yhä useammat alalla toimivat välittäjät sekä alalle pyrkivät henkilöt haluavat suorittaa ammattipätevyyttä osoittavan välittäjäkokeen.

”Yhtenä merkittävänä syynä on vuoden 2016 alusta voimaan tuleva lainmuutos, joka edellyttää, että jokaisen välitysliikkeen välittäjistä vähintään puolella on oltava välittäjäkokeessa osoitettu ammatillinen pätevyys”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen.

“Aiemmin on riittänyt, että vähintään yksi välittäjäliikkeessä toimivista välittäjistä on suorittanut kokeen”, Turunen selventää.

Lainmuutoksen tavoitteena on parantaa välityspalveluiden laatua ja lisätä asiakkaiden luottamusta välittäjiä ja välitystoimialaa kohtaan.

”Kokeen suorittaminen ei jatkossakaan ole ehdoton edellytys välitysalalla työskentelylle. Lainmuutos johtaa kuitenkin siihen, että välitysliikkeissä tullaan arvostamaan entistä enemmän työntekijöitä, joilla välittäjäkoe on suoritettuna”, Turunen toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Yli puolet reputti välittäjäkokeissa – silti hyväksyttyjä ennätysmäärä”

  1. LKV-koe ei ole sen vaikeampi kuin joku tavanomainen oikeustieteen tentti. Suuri reputusprosentti kertoo ehdottomasti enemmän kokeeseen osallistuvien tasosta kuin kokeen vaikeudesta.

  2. Mielestäni on käsittämätöntä että alalla toimiva henkilö ei läpäise ko. tenttiä. Nytkin taas 64% ei läpäissyt. Itsekin olen sen suorittanut huvikseni, vaikka työni ei liity asuntojen välittämiseen vaan työskentelen rakennustuotannossa. Eihän tuo mikään läpihuutotentti ole, mutta kyllä alalla työskentelevän pitää pystyä valmistautumaan ja harjoittelemaan tenttiin siten että läpäisee sen.

  3. Mitäs jos puolet sairaalan lääkäreistä olisi laillistettuja lääkäreitä? Loput sitten jotakin mitä sattuu opiskelleita tai työkseen tehneitä. Ei tarvitsisi käydä oikeutta valelääkäreitä vastaan. Tai puolet poliiseista poliisikoulun suorittaneita ja loput sinne 5 kertaa turhaan yrittäneitä vartioita.

  4. Omakotitaloa kauppaavan asiakkaan oikeusturvan kannalta kiinteistövälittäjän tutkinnolla ei juurikaan ole merkitystä. Hovioikeuden osaaminen teknisistä seikoista on täysin todistavien asiantuntijoiden varassa ja sekavat vaatimuksetkin voi menestyä. Lopputulos on helposti kuten tavarantarkastus, annetaan vähän kivusta ja särystä kun toinen on keksinyt niin pitkän listankin ja oikeudenkäyntikulut tietysti maksaa kunpikin itse.
    Yhtä vakuuttavan lausunnon perustusten lämpökatkosta voi antaa mehumaijakuski tai Di oikeuden mielestä.
    Toinen asiantuntijoista ymmärtää että sokkelihalkaisu on tarpeen maanvaraisessa lattiassa ja tilaelementtirakenteisen talon rossipohja voidaan tehdä ilmankin, toinen asiantuntija taas voi väittää että ei ole koskaan nähnyt moista rakennetta.
    Kun molemmat uskovat asiaan yhtä vakaasti on tekniikkaa tuntemattoman vaikea valita oikeaa totuutta. Olisikohan mahdollista ottaa oikeuden palvelukseen joku rakmk, insinööri tai Di jolta tuomarit voisi kysellä sekavista yksityiskohdista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat