Kokeile kuukausi maksutta

Kuopioon toteutetaan työturvallisuuden harjoitusalue

Pelastusopiston laajan harjoitusalueen yhteyteen Etelä-Kuopion Korvaharjussa perustetaan  työturvallisuuden harjoitusalue. Ensimmäisten harjoitusrastien on määrä valmistua alkukesäksi 2016 pilotointivaiheeseen ja täyteen valmiuteen alue aiotaan saada kesään 2017 mennessä.

Pelastusopiston laajan harjoitusalueen yhteyteen Etelä-Kuopion Korvaharjussa perustetaan  työturvallisuuden harjoitusalue. Ensimmäisten harjoitusrastien on määrä valmistua alkukesäksi 2016 pilotointivaiheeseen ja täyteen valmiuteen alue aiotaan saada kesään 2017 mennessä.

Parhaillaan on käynnissä harjoituskohteiden suunnittelu. Niiden rakentaminen alkaa keväällä. Skanska Talonrakennuksen helmi-maaliskuun taitteessa valmistuva harjoitusrasti työmaan johtamisesta ja dokumentaatiosta on alueen ensimmäinen harjoituskohde.

Työturvallisuuden harjoitusalue tukeutuu osittain Pelastusopiston alueella oleviin rakennuksiin ja muihin tiloihin. Pelastusopisto vastaa työturvallisuuden harjoitusalueen kokonaissuunnittelusta, infrasta ja hoitaa harjoituskohteiden yhtenäisen kyltityksen. Harjoituskohteet rakentuvat sopimuskumppaniyritysten yhteistyönä ja voimavaroin.

Hankkeen taustalla ovat Pelastusopisto, Rakennusteollisuus Itä-Suomen piiri, Infra Pohjois-Savo, Rakennusliitto sekä kymmenet yritykset ja yhteisöt.

Työturvallisuuden harjoitusaluetta käyttävät pääasiassa sopimuskumppanit 2 500 euron vuosimaksulla. Sillä sopimuskumppani voi hyödyntää aluetta henkilöstönsä ja alihankkijoidensa sekä oppilaitokset opiskelijoidensa koulutus- ja harjoituskäyttöön sekä yleisiin esittelytarkoituksiin. Muillekin se on mahdollista kertamaksulla. Aluetta hyödyntänevät eniten talonrakennus- ja infra-ala, teollisuus, kaivostoiminta, logistiikka-ala, niille työvoimaa kouluttavat oppilaitokset sekä turvavälineitä ja -rakenteita toimittavat yritykset. Harjoittelun ja kouluttamisen lisäksi alueella voidaan tehdä muun muassa turva- ja suojavarusteiden testauksia ja kokeiluja.

Työturvallisuuden harjoitusalueen sopimuskumppaneiden vuosimaksu käsittää kouluttajakoulutuksen. Sen käyneet työturvallisuuskouluttajat voivat vetää pienryhmäkoulutuksia kerrallaan 15–25 hengelle.  Harjoitusrasteja voidaan räätälöidä ja muunnella varsin paljon kunkin käyttäjäryhmän tarpeisiin. Lisäksi muun muassa turva- ja suojavälineet sekä -varusteet päivitetään muuttuvien normistojen ja tuotekehityksen mukaisesti harjoitusrasteille.

Käytännönläheistä harjoittelua

Työturvallisuuden harjoitusalueella harjoitellaan havainnollisia positiivisia ja negatiivisia esimerkkejä hyödyntäen työturvallisuustaitoja mahdollisimman todenmukaisissa tilanteissa. Harjoitusrasteja tulee etenkin suurimpia työturvallisuusriskejä aiheuttavista työvaiheista. Ne ovat osin erilaisia talonrakennus- ja infra-aloille, teollisuudelle ja logistiikalle. Niiden laadinnassa hyödynnetään Oulussa runsaat pari vuotta toimineen Pohjois-Suomen Turvapuiston sekä Espoossa vuodesta 2009 käynnistyneen Rudus Turvapuiston hyviä kokemuksia ja ratkaisuja.

”Kuopion työturvallisuuden harjoitusalueelle tulee kuitenkin paljon niistä poikkeavia rasteja ja toimintamalleja päällekkäisyyden välttämiseksi. Harjoitusalueestamme voi kehittyä kansainvälisesti urauurtava. Siihen on syytä, sillä Suomi ei valitettavasti kulje globaalisti työturvallisuuden kärkijoukoissa”, hankkeen keskeisiin virittäjiin kuuluva Rakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen toteaa.

Suomessa sattuu vuosittain noin 130 000 työtapaturmaa, joiden yksikkökustannukset ovat keskimäärin 8 000–10 000 euroa – inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan. Kaikkiaan työtapaturmiin kuluu vuosittain jopa 1,3 miljardia euroa. Lisäksi kuolemaan johtaneet työtapaturmat ovat kääntyneet nousuun. Itä-Suomi on mustinta aluetta valtakunnallisissa työtapaturmatilastoissa vähintään neljän päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneissa vahingoissa, joten työturvallisuuden harjoitusalueelle löytyy paljon hyviä perusteluja ja tehtävää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuopioon toteutetaan työturvallisuuden harjoitusalue”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat