Gazpromin tornista tulee Euroopan korkein – suomalaisetkin mukana

Gazprom tulevan päämajan Lakhta Centerin viistoon rihlatun kiväärinluodin muotoinen pilvenpiirtäjäkonttori tähtää 87 kerroksen ja 462 metrin korkeuteen.

Lakhta Centerin projektinjohtaja Elena Morozova kertoo, että suomalaiset betoninvalmistajat pärjäsivät kilpailussa, mutta teräsrakentajat eivät.

Euroopan korkein rakennus sijaitsee tällä hetkellä Moskovassa. Se on kaksiosaisen Federaation tornin 343 metriä korkea Vostok-osa. Gazprom aikoo kuitenkin panna paremmaksi Pietarissa. Energiajätin  pilvenpiirtäjäkonttori tähtää 462 metrin korkeuteen.

Korkeutta on jopa niin paljon, että energiayhtiö joutui kaupunkikuvallisista syistä hakemaan tontin hieman kauempaa kaupungin keskustasta. Alkuperäinen tontti olisi ollut SRV:n Okhta Mallin naapurustossa lähes ydinkeskustassa. Nykyinen on vajaan kymmenen kilometrin päässä Iisakin kirkosta Viipurin suuntaan.

Torniin viereen rakennettavat kaksi lappeellaan olevan bumerangin muotoista, atriumin yhdistämää rakennusta muodostavat monikäyttöisen kokonaisuuden, johon tulee suuria kauppa-, toimisto-, viihde- sekä koulutustiloja.

Lakhta Centerin yli 400000 neliön kokonaispinta-alasta toimistotilaa on 130000 neliötä. Projekti on monella tavalla uraauurtava.

Vesi vaikeuttanut

Projektijohtaja Elena Morozovan mukaan perustusvaiheen suurin hankaluus on ollut vesi.

”Merenranta on parin sadan metrin päässä, pohjaveden pinta on 1,8 metrin syvyydessä”, Morozova sanoo.

Urakka-alue on eristetty 18 metriä korkealla ponttipaaluseinällä ja porapaalutettu kauttaaltaan. Yhteensä porapaaluja on upotettu 2080, joista 264 kappaletta kaksi metriä paksuja paaluja meni pilvenpiirtäjätornin alle. Tornin alle asennettujen paalujen yhteispituus on 15800 metriä. Paalujen päälle valettu pohjalaatta on merkitty Guinnessin ennätyskirjaan maailman suurimpana yhtäjaksoisena valuna, jossa 49 tunnin aikana valettiin 19624 kuutiota betonia.

Pilvenpiirtäjätorni painaa 670000 tonnia. Sen oma laatalle valettu säännöllisen viisikulmion muotoinen perustus muodostaa kaksikerroksisen maanalaisen osan, jonka pohjalta nousee tornin ydin. Se on ontto pylväs, jonka sisähalkaisija on maan tasolla 25,4 metriä. Pylvään kaksi ja puoli metriä paksun komposiittiseinän paloluokka on REI 240. Ytimen sisätilaan asennetaan 38 hissiä ja tornin insinöörijärjestelmät.

Ydintä ja kerroksia rakennetaan samanaikaisesti kerros viikossa. Vaakatasossa rakennelmaa jäykistävät tekniset niin sanotut outrigger-kerrosparit, joita tulee yhteensä neljä 70 metrin välein. Lisäksi on puolentoista metrin vahvuinen laatta kerroksessa 81. Tekniset kerrokset jakavat osiin korkearakentamisessa vaativat talotekniikan pystylinjat. Outriggereiden ansiosta rakennus pysyy vakaana, vaikka kolmasosa kantavista rakenteista olisi tuhoutunut.

”Tornin on määrä kestää lentokoneen törmäys. Suunnittelussa on pyritty estämään myös rakenteiden tuhoutuminen mahdollisen iskukohdan alapuolella”, Morozova kertoo.

Kiero kuin pukin sarvi

Pahin vaikeuskerroin tulee siitä, että rakennelman runko kiertyy 90 astetta akselinsa ympäri matkalla ylimpään kerrokseen. Kierron suuntaisesti kallellaan olevat pystypalkit aiottiin alun perin tehdä teräksestä. Pääsuunnittelija Samsung ehdotti komposiittipalkkeja, joissa erikoisteräsrungon päälle on valettu teräsbetonikuori. Ratkaisu on puolta halvempi, lyhentää toteutusaikaa lähes 40 prosenttia teräkseen verrattuna ja optimoi projektissa käytettävän teräksen määrän. Yhteensä hankkeessa käytetään 64000 tonnia terästä.

Tornin muoto tuo omat mausteensa myös osittain itsekantavan moduulijulkisivun rakentamiseen. Sen kolmiulotteinen kierteisyys syntyy kylmätaivutetun lasin ansiosta, jota tulee yhteensä 77000 neliötä eli 85 prosenttia tornin julkisivun pinta-alasta. Saksalaisen Josef Gartner GmBH:n Pietarissa kokoamat kaksikerroksiset, argon-täytteiset lasielementit ovat koko kerroksen korkuisia vinoneliöitä. Ne ripustetaan rakenteissa oleviin kannakkeisiin, mikä estää lasien halkeamisen tornin painuessa ja keinuessa.

Pohjana Snip ja BIM

Lakhta Centerin suunnittelu on kansainvälistä. Arkkitehtisuunnittelijana toimii venäläinen Gorprojekt, pääsuunnittelija on Samsung C&T ja sisätilojen futuristisesta muotoilusta vastaa italialainen Exclusiva Design Srl -toimisto. Pääurakoitsija on turkkilainen Renaissance Construction.

Etenkin ison modernin kohteen rakennesuunnittelussa törmätään Venäjän kankeisiin Snip-normeihin, jotka rajoittavat arkkitehtien ja suunnittelijoiden mahdollisuuksia. Snipit eivät esimerkiksi tunne komposiittirakenteita. Komposiittipalkkien käyttö on edellyttänyt uuden tuotteen teknisten käyttöehtojen hyväksyntää.

Samsungin vaatimuksesta suunnittelussa sekä projektin hallinnassa on otettu käyttöön BIM-tietomallinnus. Lakhta Center on Venäjällä ensimmäinen tämän kokoluokan kohde, joka on kokonaan 3D-mallinnettu. Julkisivujen suunnittelun ohjauksessa mukana ollut imatralaisen Mantener oy:n toimitusjohtaja Tero Liutu kertoo, että julkisivupuolella ovat käytössä sekä venäläiset että euronormit.

”Yleensä valitaan vaativampi ohje. Itse suunnittelu tapahtuu etupäässä Euroopassa, venäläiset muokkaavat suunnitelmat paikalliseen käytäntöön”, Liutu sanoo.

Energiatehokas

Muun muassa energiaa säästävien lasielementtien ja lämmön talteenoton ansiosta kompleksin energiatehokkuus on 40 prosenttia parempi kuin Venäjällä keskimäärin.

Morozova arvioi, että kohteen valmiusaste on noin 30 prosenttia ja monet asiat ovat vielä vaiheessa.

Gazprom ei kerro hankkeen arvoa. Pari vuotta sitten analyytikot arvioivat hinnaksi puolitoista miljardia euroa. Epävarmasta taloudellisesta tilanteesta johtuen Renaissance Constructionin urakka on palasteltu suurempiin kokonaisuuksiin, joista jokaisesta tehdään erillinen sopimus.

Suomalaiset toimittavat betonia ja talotekniikkaa

Lakhta Centerin rakennustyömaalla törmää myös suomalaisiin toimijoihin. Seiniä kohti kurkottelee muutama Pekkaniskan nosturi. Urakka-alueen laidalla pyörii Ruduksen ja Lujabetonin yhteisyrityksen LujaBetomixin betonitehdas.

LujaBetomix valittiin projektin betonitoimittajaksi yhdessä venäläisen Biotonin kanssa. Molemmat ovat olleet mukana pohjalaatan valusta lähtien. Siinä oli mukana neljä Biotonin ja kaikki seitsemän LujaBetomixin Pietarin asemaa.

Lakhta Centerin projektinjohtaja Elena Morozova kertoo, että betoninvalmistajien valintakriteerit olivat hyvin tiukkoja ja valintaprosessi kesti pitkään. Valmistajien sertifikaatit ja valmiudet erikoisbetonien valmistukseen tutkittiin tarkkaan. Kohteessa käytetään yhteensä 380000 kuutiota betonia, laadut ovat B35–B80. Noin puolet niistä on itsetiivistyvää betonia.

Lujabetonin valmisbetoniyksikön johtaja Markus Haatainen arvioi, että LujaBetomix valittiin erikoisosaamisen ja tarkkuuden ansiosta. ”Meillä on laaja kokemus monimutkaisten ja erikoisbetonien valmistuksesta. Käytämme tuotannossa vain laadukkaita raaka-aineita, meillä on luotettavan, aikatauluissa pysyvän toimittajan maine. Kokemuksena tällainen hanke on ainutlaatuinen.”

”Suurin ero aikaisempiin kohteisiin verrattuna on se, että kun yleensä me vastaamme betonien koostumuksesta, sertifioimme ja testaamme, täällä betonin reseptit tulevat pääurakoitsijalta, koska ne on kehitetty juuri tätä hanketta silmällä pitäen. Monia erikoislujia betonilaatuja, kuten B80, B60 ja B45, ei Venäjällä ole aikaisemmin käytetty”, LujaBetomixin toimitusjohtaja Roman Bespalov sanoo.

Tarkkaa laadunvalvontaa

Bespalovin mukaan erikoista on myös 5–6-portainen laadunvalvonta, joka alkaa raaka-aineista, sitten otetaan näytteet valmiista betonista ja uudet näytteet ennen valua. Kontrolliketjun lopussa on valmiin rakenteen tarkastus. Laatua kaikissa vaiheissa valvovat betonivalmistajan lisäksi pääurakoitsija sekä projektin teknisestä valvonnasta vastaava amerikkalainen Aecom.

Bespalovin mukaan myös työturvallisuuden valvonta on vaativaa ja moniportaista. ”Meidän historiassamme tämä on ensimmäinen kohde, jossa valvotaan työturvallisuutta näin tarkkaan.”

Betonia nostetaan tällä hetkellä noin 300 metrin korkeuteen maassa olevien kiinteiden pumppujen avulla. Betonin nostamisesta, valuista sekä muottien asennuksista vastaa turkkilainen pääurakoitsija Renaissance Construction itse.

Talotekniikkaa Suomesta

Lakhta Centeriin on tulossa Suomesta myös Purmon lämpöpattereita sekä Fläkt Woodsin koteloituja iv-konehuoneita ja puhaltimia. Morozova sanoo, että toisin kuin luultiin, Suomesta ei löytynyt tarpeeksi laadukasta terästä. Sen toimittaa italialainen Arvedi.

Pakotteiden ja vastapakotteiden kierteessä, jota tehostaa viranomaisten käynnistämä tuonninkorvausohjelma, Venäjän valtamedia on hehkuttanut, että Lakhta Center on kotimaisen osaamisen lippulaiva. Toimijoiden listalla on silti useita kansainvälisiä yrityksiä.

”Ydinjoukko on venäläinen, mutta tänä päivänä yksikään maa ei pysty toteuttamaan tämänkaltaista hanketta vain oman osaamisen varassa”, Morozova sanoo.

Työmaalla häärii ympäri vuorokauden pari tuhatta etupäässä etelämaalaista rakentajaa. Ensi vuonna viimeistely- ja laiteasennustöiden alkaessa miesvahvuus kasvaa viiteen tuhanteen.

Kirjoittaja: Santeri Pakkanen, kuvat Sergei Gratshev ja Gazprom

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Gazpromin tornista tulee Euroopan korkein – suomalaisetkin mukana”

  1. Naisen euro on 83 senttiä ja miehen 20 senttiä on 12 senttiä.

  2. Venäjällä ja Amerikassa tiedetään, että naisen on oltava monin verroin pätevämpi kuin miehen päästäkseen samaa asemaan. Siksi Donald Trump, niin sovinistin maineessa kuin onkin, valitsi hänestä tehdyn tv-dokumentin mukaan nimenomaan tällä perusteella naisen Trump Towerin rakentamisen vetäjäksi. Hanke onnistui erinomaisesti.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat