Pietarin keskustasta keväällä vetäytynyt Gazprom on löytänyt pääkonttoriprojektilleen uuden paikan. Öljyjätti hankki pääkonttoritornilleen ja kahdelle toimistorakennukselle 140 000 neliön tontin kymmenen kilometrin päässä Pietarin keskustasta pohjoiseen Suomenlahden rantaan sijoittuvasta Lahtasta.

Gazpromilta yli 400 metriä korkea pilvenpiirtäjä Pietariin

Pietarin keskustasta keväällä vetäytynyt Gazprom on löytänyt pääkonttoriprojektilleen uuden paikan. Öljyjätti hankki pääkonttoritornilleen ja kahdelle toimistorakennukselle 140 000 neliön tontin kymmenen kilometrin päässä Pietarin keskustasta pohjoiseen Suomenlahden rantaan sijoittuvasta Lahtasta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Yritys rakentaa pääkonttori Smolnan vastapäätä Ohtan rantaan kaatui keskustan rakentamisen normit ylittävään 400 metrin korkeuteen. Rakennusluvan saaneen Lahta-Centerin korkeusraja on 500 metriä. Projektin adoptoinnista uuteen paikkaan vastaa englantilainen arkkitehtitoimisto RMJM.

Lahtan kustannusarvio on vasta hahmottumassa. Lahtan alue on noin 30 metriä korkeammalla kuin Ohtan seitsemän hehtaarin rantatontti. Ohta-Centerin hinnaksi oli arvioitu yli puolitoista miljardia euroa. Tilaajana toimivan Gazpromin tytäryhtiön ZAO ODC Ohtan tiedottaja Svetlana Afanasjeva arvioi, että Lahtassa päästään halvemmalla lähinnä maansiirtovaiheen ja perustuksien ansiosta. Vaikka Lahtassakin joudutaan paaluttamaan, maaperä on helpompaa. Suuremman tontin ansiosta maanalainen parkkitalo voidaan rakentaa neljän kerroksen sijaan kahteen tasoon.

Kustannuksiin on kuitenkin tässä vaiheessa lisättävä Ohtan tontin erilaisiin selvityksiin ja maansiirtotöihin menneet 175 miljoonaa euroa. Gazprom luopui pari viikkoa sitten tontin myyntiyrityksistä, koska tarjoukset jäivät alle 100 miljoonan euron. Tontti oli ennen Gazpromia luvattu SRV:lle, mutta se sai tyytyä viereiseen tonttiin. Sen liikekeskuksen kehittämistä Gazpromin lähtö totta kai hankaloittaa, koska samalla kaupungin mielenkiinto esimerkiksi uuden sillan rakentamiseen loppui.

Lahtaan on suunnitteilla yksi Euroopan korkeimmista torneista. Yksi RMJM:n työstämä suunnitteluvaihtoehto on 462 metriä korkea torni, jonka pinta-ala on 330 000 neliötä. Lahta-kompleksiin tulee myös myytävää toimistotilaa, vähittäiskaupan ja vapaa-ajan tiloja sekä asuntoja.

Vastarinta torjutaan vihreillä arvoilla

Uuden vastarinta-aallon Gazprom varautuu torjumaan vihreillä arvoilla. Vuosi sitten Ohta-Center oli energiaa säästävien ratkaisujensa ansiosta hyväksytty maailman kymmenen ekologisimman pilvenpiirtäjän Consumer Energy Report -listaan. Suunnittelua vetävä Tony Kettle uskoo, että Lahtassa päästään vielä korkeampaan energiatehokkuuteen. Lahtaan on tulossa uusinta energian- ja veden käyttöä säästävää teknologiaa. Muun muassa kaksoisjulkisivu tiputtaa energiankulutuksen puoleen perinteisiin ratkaisuihin verrattuna.

Kettle lupaa, että torni noudattaa Pietarin rakennustraditiota. Ohta-Centeriin verrattuna uuden pääkonttorin profiili muuttuu ohuemmaksi ja kevyemmäksi.

Protestiäänet ovat tällä kertaa jääneet vaimeiksi. Elokuun kuulemistilaisuudessa oppositiopuolue Jablokon paikallisosasto esitti Ohtan rannoilla testatut syytökset: rakennuslainsäädäntöä rikotaan ja maisema-arvoja sekä kaupunkikuvaa turmellaan. Ohta-Centerin rakentamisen näillä argumenteilla ja varsinkin presidentti Dmitri Medvedevin kriittisen kannan vuoksi torpedoinut tuomioistuin on neuvoton – Lahta-projektille Medvedev antaa vihreän valon. Myös Pietarin uusi kuvernööri Georgij Poltavchenko puoltaa hanketta.

”Suunnittelu saadaan päätökseen 2012 puoleen väliin mennessä, rakentaminen alkaa saman vuoden syksyllä”, Afanasjeva uskoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Gazpromilta yli 400 metriä korkea pilvenpiirtäjä Pietariin”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi