Pietarin kulttuuriväki ja muut kaupungin historiallisen kuvan vaalijat Venäjällä ja maailmalla huokaisivat helpotuksesta. Gazprom ilmoitti vuosisadan hankkeeksi ylistetyn Ohta Center -hankkeensa peruuttamisesta. Nevan ja Ohtajoen risteyksessä sijaitsevaa 4,5 hehtaarin tonttia rajaavaan aitaan tuli ilmoitus tontin myymisestä.

Gazprom myy Ohta Centerin tonttinsa Pietarissa

Pietarin kulttuuriväki ja muut kaupungin historiallisen kuvan vaalijat Venäjällä ja maailmalla huokaisivat helpotuksesta. Gazprom ilmoitti vuosisadan hankkeeksi ylistetyn Ohta Center -hankkeensa peruuttamisesta. Nevan ja Ohtajoen risteyksessä sijaitsevaa 4,5 hehtaarin tonttia rajaavaan aitaan tuli ilmoitus tontin myymisestä.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

image

Gazprom on kehittänyt kohuttua projektiaan vuodesta 2005. Lähes kahden miljardin euron arvoisen ensin Gazprom Cityksi ja sitten Ohta Centeriksi ristityn pääkonttorin oli määrä valmistua vuonna 2016. Joulukuussa 2006 suunnitelman toteuttajaksi valittiin englantilainen arkkitehtitoimisto RMJM London.

Projekti keskeytyi viime vuoden lopussa kuvernööri Valentina Matvienkon määräämään rakennuskieltoon. Pian sen jälkeen Gazpromin pääjohtaja Aleksei Miller totesi, että hanke joudutaan lopettamaan.

Päätöstä edelsivät vuosien protestikampanjat, öljyjätin verkoston painostus ja viranomaisten kantojen heittelehtiminen puolelta toiselle. Eniten vastustajia on ärsyttänyt toimistokompleksin kruunaava noin 400 metriä korkea pilvenpiirtäjä. 

Arkkitehtisuunnitelmien valintakomitean neljästä ulkomaisesta arkkitehdistä kolme –Norman Foster, Rafael Viñoly ja Kisho Kurokawa jäivät pois ennen ensimmäistä kokoontumista, koska vastustivat kaikkia valittuja suunnitelmia liian korkeina.

Ohta Center alkoi huojua viime vuoden huhtikuussa, kun presidentti Dmitri Medvedev kehotti Pietarin kaupungin viranomaisia harkitsemaan uudelleen, onko Gazpromin pilvenpiirtäjä liian korkea Pietariin. Medvedevin kanslia toimitti Matvienkolle kirjeen, jossa muistutettiin Venäjän ”kansainvälisistä velvollisuuksista”.

Kansainväliset velvollisuudet viittasivat Unescoon, joka on uhannut poistaa Pietarin maailmanperintölistalta, jos torni pystytetään kaupunkiin. Unescon kanta on, että pilvenpiirtäjä pilaisi Pietarin kaupungin historiallisen kaupunkinäkymän, joka on listattu maailmanperintöluetteloon.

Gazpromin hanketta useita kertoja puolustanut Matvienko määräsi pelin poikki pitkin hampain. Ohta Centerin toteutumisen myötä kaupungille olivat luvassa lähes miljardin euron verotulot. Kuvernööri kuitenkin arveli, että Gazprom käynnistää tontilla jonkin muun projektin. Millerille ei käy ”jokin muu”, koska se ei tuo takaisin hankkeeseen satsattua miljoonia: ”Mitään taloudellisesti järkevää projektia ei tähän enää tule”.

Millerin mukaan yhtiölle on ehdotettu pääkonttoripaikkaa useammalta alueelta Vladivostokia myöten. Leningradin alue tarjoaa Gazpromille neljä tonttivaihtoehtoa.

Tontin rasitteena arkeologia ja pohjatyöt

Kuuden vuoden aikana Gazprom on satsannut tontin kehittämiseen lähes 200 miljoonaa euroa. Eri arvioiden mukaan tontin hinta liikkuu 60-80 miljoonassa dollarissa.

Alun perin Ohta Centerin paikalle kaavaili 200000 neliön liikekorttelia SRV yhdessä venäläisten partnereiden kanssa, mutta 2005 tontin kaappasi Gazprom. Parhaillaan Gazpromin naapurissa SRV kehittelee omaa Septem City -hankettaan, johon on tulossa toimisto-, liike- ja muita tiloja yhteensä 600000 neliömetriä.

SRV:n Venäjän hankkeiden kehittämisestä vastaava johtaja Veli-Matti Kullas arvelee, että kohteena tontti Smolnan katedraalia ja Pietarin kaupungintaloa vastapäätä on viimeisen päälle hieno paikka eliittiasuntokohteelle tai toimistokompleksille, mutta SRV:tä se ei kiinnosta: ”Se ei tule olemaan halpa. Toiseksi ei tiedetä, mitä kaikkea sinne pohjalle on rakennettu näiden 2-3 vuoden aikana”.

Venäjän maajohtaja Jussi Kuutsa uskoo, että jatkossa naapuritontille rakennettavasta infrasta on hyötyä Septem Cityllekin.

Nevan ja Ohtan risteyksessä on tehty kivikautisia löytöjä 7 000 vuoden takaa. Samaan paikkaan ovat ruotsalaiset perustaneet 1300-luvulla Landskrona-linnoituksen ja 1600-luvulla Nyen-Nevanlinnan. Näiden kaivaustöitä on tontin aidan takana tehty Gazpromin rahoituksella parin vuoden ajan. Kuutsa epäilee, että arkeologia ja jo tehdyt valmistelutyöt ovat melkoinen rasite tontin myynnille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Gazprom myy Ohta Centerin tonttinsa Pietarissa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi