Gazpromin pilvenpiirtäjähanke kohtaa yhä lisääntyvää vastustusta Venäjällä

Maakaasujätti Gazpromin Pietariin kaavaileman pääkonttorin Okhta Centerin rakennushanke kohtaa yhä lisääntyvää vastustusta. Pietarin historiallisen keskustan rakennuksille asetetun 100 metrin maksimikorkeuden moninkertaisesti ylittävä 400-metrinen pilvenpiirtäjähanke on saanut vastaansa jo Venäjän huipputason poliitikkoja. Siten hankkeen toteutuminen onkin hyvin epävarmaa. Asiasta kertoi The Moscow Times.

Maakaasujätti Gazpromin Pietariin kaavaileman pääkonttorin Okhta Centerin rakennushanke kohtaa yhä lisääntyvää vastustusta. Pietarin historiallisen keskustan rakennuksille asetetun 100 metrin maksimikorkeuden moninkertaisesti ylittävä 400-metrinen pilvenpiirtäjähanke on saanut vastaansa jo Venäjän huipputason poliitikkoja. Siten hankkeen toteutuminen onkin hyvin epävarmaa. Asiasta kertoi The Moscow Times.

Hankkeen pitkäaikainen puolestapuhuja, Pietarin pormestari Valentina Matviyenkokin ehti jo sanoutua irti rakennushankkeen taustalta aiemmin tässä kuussa. Hän totesi Venäjän television ykköskanavalle, että ”Päätöstä ei ole tehty, ja hankkeen tulee läpäistä hallinnon tarkka arviointi.”

”Viranomaiset ovat ymmärtäneet, että projekti on vaarallinen ei pelkästään  Matviyenkolle, vaan koko järjestelmälle”, liberaalin Yabloko-puolueen Pietarin osaston johtaja Maxim Reznik totesi.

Tässä kuussa hankkeen vastustus on kasvanut selvästi. Esimerkiksi kulttuuriministeri Alexander Avdeyev on kritisoinut hanketta. Venäjän parlamentin ylähuoneen liittoneuvoston puhemies Sergei Mironov puolestaan kuvasi hanketta ”hulluksi” puheessaan, jonka hän piti, kun pilvenpiirtäjää vastustava 3 000 pietarilaisen allekirjoittama protesti julkistettiin.

Myös liberaalidemokraattisen puolueen vetäjä Vladimir Zhirinovsky perui puolueen hankkeelle aiemmin tarjoaman tuen. ”Jos enemmistö ihmisistä on hanketta vastaan, liberaalidemokraattinen puolue on enemmistön kannalla”, Zhirinovsky totesi uutistoimisto Interfaxille.

Valtiollisen VTsIOM:n 9. lokakuuta toteuttaman kyselyn mukaan vain 23 prosenttia pietarilaisista on Okhta Centerin kannalla, kun taas 50 prosenttia vastustaa hanketta. Vastaajista 20 prosenttia ei ole muodostanut kantaa asiasta.

Gazpromin projektin läpiviemistä varten perustaman Okhta Center -nimisen yrityksen mukaan mitään konkreettista hankkeen suhteen ei ole vielä tehty. ”Okhta-projekti on olemassa vain piirroksina ja hallinnon arviota hankkeesta ei odoteta ennen kuin talvella 2010. Tornin korkeus on erillisen keskustelun asia”, yhtiö ilmoitti tiedotteessa.

Okhta Centerin rakentamisen arvioidaan maksavan 60 miljardia ruplaa (nykykurssilla n. 1,38 mrd. euroa).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Gazpromin pilvenpiirtäjähanke kohtaa yhä lisääntyvää vastustusta Venäjällä”

Vastaa