Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset kääntyivät laskuun Helsingissä – Kempeleessä on halvinta

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin. Tämä käy ilmi Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin vuodesta 2019. Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja. Edellisenä vuonna nousua kustannuksissa oli keskimäärin noin 2,5 prosenttia.

Indeksitalo-selvityksessä oli viime vuoden tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joista vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 49 kunnassa.

Rovaniemi ja Savonlinna vertailun kalleimmat

Kymmenen suurimman kaupungin listalla keskimääräinen kustannusnousu oli vain 0,6 prosenttia viime vuodesta. Vertailun kaikista kunnista viidessä kuntakohtaiset kustannukset nousivat yli 3 prosenttia ja näiden lisäksi yhdeksässä kunnassa 2-3 prosenttia. Seinäjoella ja Nurmijärvellä kustannukset nousivat yli 4 prosenttia.

Vertailussa olleista kunnista kuntakohtaiset kiinteistökustannukset laskivat 9 kunnassa. Suurimmat kustannusten laskut olivat Raisiossa ja Salossa. Vertailukustannukset laskivat myös Helsingissä ja Turussa.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä, joissa kaikissa kustannukset olivat vähintään 3,10 euroa neliöltä kuukaudessa. Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana huolimatta kustannusten reilun prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna.

Helsinki jatkaa suurimpien kaupunkien listan kärjessä kaukolämmön ja sähkön vertailukustannusten laskusta huolimatta. Helsingin kustannukset neliötä kohden kuukaudessa ovat tänä vuonna 3,03 euroa, kun keskiarvo on 2,77 euroa. Suurimmista kaupungeista edullisimmat lukemat ovat Oulussa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,45 euroa ja Vantaalla 2,56 euroa.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Kokkola ja Raahe. Kempele oli viime vuoden tapaan selvästi edullisin kustannusten ollessa 2,17 euroa neliöltä kuukaudessa.

Perheasunnoissa kuntien väliset kustannuserot ovat jo merkittäviä. Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa miltei 3400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2300 euroa. Suurimpien kaupunkien osalta 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3270 euroa vuodessa ja Espoossa miltei 3050 euroa. Tampereella vastaava summa on 3120 euroa ja Turussa miltei 3070 euroa.

Jäte- ja vesimaksut nostavat kustannuksia

Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Jätekustannusten nousu painottui sekajätteeseen ja ekomaksuihin. Keskimääräinen vesikustannus nousi puolestaan 1,8 prosenttia viime vuodesta. Myös kiinteistöveron osalta suunta oli ylöspäin. Rakennuksen kiinteistövero nousi keskimäärin runsaan prosentin verran ja tontin kiinteistövero puolestaan vajaan prosentin vuoden 2019 kustannuksiin verrattuna.

Kaukolämmön kustannuksissa kehitys oli keskimäärin maltillista kustannusten noustessa alle prosentin viime vuodesta. Kiinteistösähkön vertailuhinnat puolestaan laskivat noin 1,5 prosenttia pitkälti sähkön energiahinnan laskun seurauksena.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 vakiomuotoisen tyyppitalon eli niin sanotun Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Nyt julkaistavan Indeksitalo 2020 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana. Indeksitalon vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut. Tiedot ovat syyskuun 2020 mukaisia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset kääntyivät laskuun Helsingissä – Kempeleessä on halvinta”

Jätä kommentti