Kysely: Maaseutumaisilla paikkakunnilla asuvista enemmistö uskoo asuntonsa myynnin olevan vaikeaa

LähiTapiolan elokuussa teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista 31 prosenttia epäilee, ettei saisi myytyä asuntoaan kovinkaan helposti tai ei lainkaan haluamallaan hinnalla. Suomen voimakkaasti eriävä asuntojen hintakehitys näkyy suomalaisten mielissä.

Helsinki houkuttaa suomalaisia muuttokohteena kaikkein eniten. Kuva: Anne Kurki

Peräti 59 prosenttia maaseutumaisilla paikkakunnilla asuvista kyselyyn vastanneista uskoi, että kohtaisi ongelmia yrityksissään myydä asuntoaan. Itä- ja pohjoissuomalaisilla vastaajilla vastaava pelko oli joka kolmannella vastaajalla, kun taas pääkaupunkiseudulla asuvilla vastaajilla pelko oli vain 11 prosentilla.

Kyselyssä kartoitettiin myös sitä, mihin ihmiset haluaisivat muuttaa. Selvä enemmistö vastanneista valitsisi muuttokohteekseen kaupungin. Helsinki on kohteista selvä ykkönen (16 % vastanneista), mutta Pirkanmaan keskus Tampere houkuttaa myös isoa osaa suomalaisista. Kyselyyn vastanneista yli tuhannesta suomalaisesta 13 prosenttia haluaisi muuttaa Tampereelle.

”Mitä isompi kaupunki, sitä houkuttavampi. Tampere uhmaa tätä sääntöä voimakkaimmin. Kaupunki sisältää selvästi kokoaan isompaa vetovoimaa”, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo tiedotteessa.

Helsingin ja Tampereen jälkeen haluttujen muuttopaikkakuntojen välinen ero on pieni. Espoo erottautuu joukosta jonkin verran. Kasvukeskuksista Ouluun tai Turkuun haluaisi muuttaa neljä prosenttia vastanneista.

Peräti 14 prosenttia kyselyyn vastanneista muuttaisi maaseutumaiselle paikkakunnalle tai maaseudulle. Iso osa maaseudulla jo asuvista kyselyyn vastanneista valitsee muuttokohteekseen nimenomaan maaseudun kaupungin sijaan.

Paikkakuntien houkuttelevuus heijastuu osittain myös alueen asuntohintojen ja vuokrien kehityksestä. Suomalaisten mielestä houkuttelevimmilla muuttopaikkakunnilla hinnat ja vuokrat ovat korkeammat kuin vähemmän houkuttelevimmilla paikkakunnilla.

Koetun houkuttelevuuden ja hintojen välisessä yhteydessä on myös poikkeuksia. Esimerkiksi Tampereella asumista voi pitää jopa edullisena alueen houkuttelevuuteen nähden, kun taas Vantaalla tilanne on päinvastoin.

”Tampereella kerros- ja rivitalojen neliöhinnat ovat kohtalaisen edulliset suhteessa paikkakunnan korkeaan houkuttelevuuteen muuttokohteena. Vastaavasti Espoo ja Vantaa erottautuvat neliöhinnoiltaan keskimääräistä kalliimpana suhteessa houkuttelevuuteen.”

Valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan harkitse muuttoa ainakaan tällä hetkellä. Kyselyssä puolet vastasi, ettei ole aikeissa muuttaa. Vain kuusi prosenttia kertoi muuttoaikeistaan seuraavan puolen vuoden aikana ja 10 prosenttia seuraavan vuoden aikana. 27 prosenttia kertoi, että muuttoaikeita voi tulla joskus tulevaisuudessa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn haastattelut on kerätty Galllup Kanavalla 1–9. elokuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1068 ihmistä, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/-3,1 prosenttiyksikköä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kysely: Maaseutumaisilla paikkakunnilla asuvista enemmistö uskoo asuntonsa myynnin olevan vaikeaa”

  1. Niin. Tästä meiltä myytiin juuri 1200m2:n tontti hintaan päälle 300K€ ja meni parissa päivässä, mutta tämä onkin Helsingissä Kehä I:n sisäpuolella. Sijainti, sijainti ja sijainti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat