Tampereen Vanhan Domuksen arkkitehtikilpailun voittaja valittiin

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) Vanhan Domuksen tonttia koskeva arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Voittajaksi valittiin ehdotus ”Siksak”.

Voittajaehdotus Siksak. Kuva: Jada oy ja Lindroos Architects oy

Voittajaehdotuksen ovat laatineet Jada oy ja Lindroos Architects oy. Toas toivoo voivansa luoda tontille toteutussuunnitelman kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijän kanssa.

Kilpailussa etsittiin kulttuuriympäristöä kunnioittavaa tapaa kehittää tonttia opiskelija-asumisen tarpeisiin. Kilpailuun saapui runsas ja monipuolinen kattaus ehdotuksia Suomesta ja ulkomailta. Kaikki 78 kilpailutyötä ovat olleet nähtävillä kilpailun verkkosivuilla (toas.vanhadomus.fi) kevään ja kesän ajan.

Arvostelulautakunta kuvaa voittajaehdotusta hyvin persoonalliseksi tulkinnaksi Kalevan kaupunkirakenteesta. Työtä kiitettiin hienosta tasapainosta säilytetyn rakennuksen A-osan ja uuden kerrostuman välillä ja uudisrakennusten kauniista sijoittumisesta ympäristöönsä. Arvostelulautakunnan mielestä ehdotus tuottaisi mielenkiintoista opiskelija-asumista sekä kaupunkikerrostumaa alueelle.

Toiseksi kilpailussa tuli slovenialaisen Grupo H d.o.o.-toimiston ehdotus ”Domus Aukio” ja kolmanneksi Erik Huhtamiehen ja David Een Sturen ehdotus ”Kvarteret”.

Kilpailuehdotusten kokonaisuutta arvostelulautakunta kuvaa monipuoliseksi ja vaihtelevaksi. Kilpailun yhtenä tavoitteena oli Domuksen kulttuuriympäristön arvon varjeleminen, mutta rakennusten säilyttäminen tai purkaminen jäi kilpailijoiden harkittavaksi. Säilyttämisen aste tyypitti ehdotuksia niin voimakkaasti, että arvostelulautakunta jakoi työt arvioinnin aikana kolmeen ryhmään: lähes täysin säilyttävät, osittain säilyttävät ja täysin purkavat.

Kaikista ryhmistä löytyi ehdotuksia, jotka vastasivat hyvin kilpailun tavoitteisiin. Parhaissa töissä oli onnistuttu tuomaan esiin Domuksen kulttuurihistoriallinen merkitys joko löytämällä tasapaino vanhojen osien säilyttämisen ja omaleimaisen uuden kaupunkikerrostuman välille tai tuomalla paikkaan kokonaan uutta ja omailmeistä, tämän päivän opiskelija-asumista kuvaavaa rakentamista.

Palkinnot jaettiin 10. syyskuuta Tampere-talossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Vanhan Domuksen arkkitehtikilpailun voittaja valittiin”

Jätä kommentti