Kokeile kuukausi maksutta

Valtion tuki buustaa lämpöpumppukauppaa – öljylämmittäjät vaihtavat ilma-vesilämpöpumppuihin

Viime vuonna yli puoleen uusista rakennuksista eli noin 4 000 kiinteistöön asennettiin jonkinlainen lämpöpumppu. Samaan aikaan vanhoihin taloihin asennettiin noin 10 000 lämpöpumppua.

Vesi-ilmalämpöpumppu on vanhassa kiinteistössä usein maalämpöä edullisempi vaihtoehto. (Kuva: Daikin Finland)

Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat syyskuun alusta lähtien voineet hakea 4 000 euron avustusta lämmitysmuodon vaihtamiseen. Valtion tuki öljylämmityksestä luopumiseen on lisännyt etenkin ilma-vesilämpöpumppujen suosiota.

Esimerkiksi Pirkanmaan ELY-keskukselle tulevissa tukihakemuksissa lähes 70 prosentissa remonteista öljylämmitys vaihdetaan ilma-vesilämpöpumppuun. Kysynnän lisäys on havaittu myös alan tekniikkaa toimittavassa Daikin Finlandissa.

”Uusissa omakotitaloissa suositaan maalämpöä, mutta vanhan talon saneeraajat valitsevat useimmiten investointikustannuksiltaan edullisemman ilma-vesilämpöpumpun. Se ei edellytä lämpökaivon poraamista”, Daikin Finlandin tuotepäällikkö Jussi Kummu toteaa.

Samalla hän kuitenkin painottaa, ettei valtion tuki yksinään ratkaise lämmitysjärjestelmän vaihtamista. Tärkeämpää on miettiä,  mikä sen kokonaiskustannus 10-15 vuoden aikajänteellä.

”Ei siis kannata arvioida pelkkää uuden laitteen hankintaa, vaan myös sitä rahaa, joka todella menee lämmitykseen”, Kummu muistuttaa.

Lämpöpumppujen suosio kasvaa edelleen vahvasti. Viime vuonna yli puoleen uusista rakennuksista eli noin 4 000 kiinteistöön asennettiin jonkinlainen lämpöpumppu. Samaan aikaan vanhoihin taloihin asennettiin noin 10 000 lämpöpumppua.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtion tuki buustaa lämpöpumppukauppaa – öljylämmittäjät vaihtavat ilma-vesilämpöpumppuihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat