Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusmateriaalien ja työmaiden päästöt puoleen – kiinteistö- ja rakennusalan toimijat tähtäävät hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmassa annetaan suuntaviivat hiilineutraalien prosessien kehittämiselle. Yritykset laativat suuntaviivojen pohjalta omat tiekarttansa päästöjen vähentämiseen.

Korjaustyömaa Helsingissä.
Kuuntele juttu

Green Building Council Finland (FIGBC) julkaisi maanantaina hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman luonnoksen. Ohjelmalla  tavoitellaan sitä, että kiinteistö- ja rakennusala olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

”Vähennysten tahti on sama kuin Suomen valtiolla. Se tarkoittaa, että päästöjä on vähennettävä ja hiilinieluja ja -varastoja lisättävä hieman”, FIGBC:n kehityspäällikkö Lauri Tähtinen sanoi ohjelman julkistamistilaisuudessa.

Ohjelman keskeiset tavoitteet ovat rakennusmateriaalien sekä työmaiden ja kuljetusten päästöjen vähentäminen puoleen vuoteen 2035 mennessä. Välitavoitteiksi on asetettu 25 prosentin vähennys vuoteen 2025 mennessä ja 40 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä.

Energiankäytön päästöjä on tarkoitus vähentää vieläkin enemmän, 90 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Välitavoitteiksi on asetettu 40 prosenttia ja 70 prosenttia.

Nykyisellään kiinteistö- ja rakennusalan toiminnasta aiheutuu noin 30 prosenttia Suomen päästöistä.

Päästöistä pois noin 80 prosenttia

Keskeisimmät asiat, joihin ala voi vaikuttaa, on raaka-aineiden käyttö ja rakennusmateriaalien päästöt. Erityisesti sillä, millaisia terästuotteita jatkossa käytetään, on ratkaiseva vaikutus siihen, miten päästöjä saadaan vähennettyä.

Työmaiden ja kuljetusten päästövähennykset puolestaan kulkevat käsi kädessä sähköistymisen ja uusiutuvien polttoaineiden kanssa. Lähivuosien merkittävin teko on polttoaineiden vaihtaminen vähäpäästöisemmiksi, mutta se on vain välivaihe matkalla kohti sähköistä liikennettä.

Energiankäytön päästöjen vähentäminen puolestaan on pitkälti energiayhtiöiden toimien varassa. Kiinteistö- ja rakennusalan tehtäväksi painottuukin käytössä olevien kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen, käytön optimointi ja energiaremonttien toteuttaminen.

Näihin tavoitteisiin pääsemällä koko kiinteistö- ja rakennusalan päästöjen arvioidaan vähentyvän noin 80 prosenttia. Hiilineutraaliudesta puuttuva 20 prosenttia saavutetaan hiilinieluja ja -varastoja kasvattamalla.

Kahdeksan eri toimenpidetaulua

Ohjelman ei ole tarkoituskaan antaa yksityiskohtaisia ohjeita siihen, miten alan yritysten tulisi muuttaa liiketoimintaansa. Sen sijaan alan eri toimijoille on laadittu toimenpidetaulut, jotka antavat yrityksille suuntaviivat omien prosessiensa muuttamiseen.

Oma toimenpidetaulunsa on rakennustuoteteollisuudella, rakennusliikkeillä, rakennuttajilla, infrahankkeiden tilaajilla, suunnittelijoilla ja muilla asiantuntijoilla, kiinteistösijoittajilla, julkisen sektorin toimijoilla sekä järjestöillä.

Tauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Tauluissa esitetään vuosiluvut, jolloin toimenpide olisi aloitettava ja saatava valmiiksi.

”Tauluissa on niin paljon asioita, että jotkut voivat tuntua olevan liian lähellä ja jotkut liian kaukana. Jokaisen yrityksen pitää itse luoda oma tiekarttansa”, sanoo FIGBC:n johtava asiantuntija Miisa Tähkänen.

Lopullinen versio marraskuussa

Toimenpideohjelma on laadittu osana #BuildingLife-hanketta, joka on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen hanke. Jokaisessa maassa on laadittu toimintaohjelma, jossa esitetään suunta ja prosessit, joiden avulla yritykset vähentävät sekä oman toimintansa että arvoketjunsa päästöjä.

Suomessa toimintaohjelman laatimiseen on osallistunut kymmeniä alan yrityksiä ja sitä on kommentoinut yli sata asiantuntijaa. Nyt julkaistu luonnos on avoinna palautteelle, jonka pohjalta julkaistaan ohjelman lopullinen versio. Tämä tapahtuu YK:n ilmastokokouksen yhteydessä 8.11.2021.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusmateriaalien ja työmaiden päästöt puoleen – kiinteistö- ja rakennusalan toimijat tähtäävät hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat