Kokeile kuukausi maksutta

Japanissa rakennettiin vuonna 2008 hieman yli miljoona asuntoa. Vuonna 2009 aloitukset putosivat 25 prosenttia 750 000 asuntoon. Tänä vuonna odotetaan vajaan kymmenen prosentin kasvua. Valtaosa tuotannosta keskittyy Tokion yli 30 miljoonan asukkaan alueelle ja suurimpiin kaupunkeihin.

Jos ovat kaupunkialueet tiheästi asutettu, niin japanilaiset asuvat myös suhteellisen ahtaasti. Suur-Tokion alueella asuntojen keskikoko on noin 75 neliötä ja asunnossa asuu keskimäärin kolme asukasta. Muualla maassa asutaan hieman väljemmin.

Vastaavasti toimitiloissa työntekijää kohden on tarjolla kahdeksan neliötä eli työpaikoillakin työskennellään paljon tiiviimmin kuin meillä.

Uudisrakentaminen muodostaa Japanissa yli 80 prosenttia rakentamisen arvosta.  Maassa on YK:n tilastojen mukaan maailman toiseksi suurimmat rakennus- ja kiinteistömarkkinat. Niiden arvo oli Nomura-tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2008 noin 300 miljardia dollaria, kun USA:n markkina oli kaksinkertainen. Kiina lähestyy 230 miljardin dollarin rakennusvolyymilla nopeasti Japania ja mennee ohi mutamassa vuodessa.

Korjausrakentaminen on vain viidennes koko rakentamisen arvosta. Luku kertoo, että maassa on suhteellisen uusi rakennuskanta toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Kiinteistöjen elinkaareksi tutkijat arvioivat 30 – 50 vuotta. Monille rakennuksille on arvioitu elinkaareksi ainoastaan 15 vuotta. Kertoneeko luku siitä, että rakennuksiin ei rakastuta, vaan ne ollaan valmiit purkamaan uuden tieltä?

Kun Japani tuottaa 80 prosenttia energiasta öljyllä ja kivihiilellä ja 15 prosenttia ydinvoimalla, niin uusituvilla polttoaineilla energiaa tuotetaan todella vähän. Maa on aivan alkumetreillä päästöjen rajoittamisessa. Nyt hallitus on asettanut rakennuskannalle tavoitteeksi vähentää päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitetta pidetään erittäin haasteellisena, mutta määräyksiä ja sääntöjä tiukasti noudattava yhteiskunta uskoo saavuttavansa tavoitteet. Tämän kevään aikana Japanissa lanseerataan järjestelmä, jossa toimitiloille määritellään maksimipäästöt. Jos ylittää nämä, niin joutuu ostamaan päästöoikeuksia, ja vastaavasti jos alittaa, niin voi myydä päästöoikeuksia. Tosin käytännön toteutusmallista ei vielä ole tietoa.

Japanissa on luotu myös tukijärjestelmiä, joilla kannustetaan toteuttamaan entistä energiatehokkaampia ja vähempipäästöisiä lämmitysratkaisuja. Valtio tukee muun muassa aurinkoenergiainvestointeja ja ajoittain kampanjoilla erilaisten kodin laitteiden uusimista energiatehokkaampiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntotuotanto romahti taantumassa myös Japanissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/