Kokeile kuukausi maksutta

PRH:lta selvityspyyntö asumisoikeusyhtiön kaupoista

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on päättänyt pyytää Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä selvityksen, joka koskee Avain Asumisoikeus Oy:n osakekauppoihin liittyviä tapahtumia. Säätiö nousi julkisuuteen, kun se myi Avain Asumisoikeuden noin 5 300 asunnon määräysvaltaan oikeuttavat holding-yhtiön osakkeet Perttu Liukun ja Kari Mäenpään yhtiölle vajaan 160 000 euron hinnalla. PRH:n selvityspyynnön aiheuttajana on Rakennuslehden jutun tiedot epäselvyyksistä Avain Asumisoikeuden aikaisemmissa osakekaupoissa. Asuntorakentamisen Kehityssäätiön tilinpäätösasiakirjat kertovat kaupoista, joita ei todellisuudessa tapahtunut.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on päättänyt pyytää Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä selvityksen, joka koskee Avain Asumisoikeus Oy:n osakekauppoihin liittyviä tapahtumia. Säätiö nousi julkisuuteen, kun se myi Avain Asumisoikeuden noin 5 300 asunnon määräysvaltaan oikeuttavat holding-yhtiön osakkeet Perttu Liukun ja Kari Mäenpään yhtiölle vajaan 160 000 euron hinnalla. PRH:n selvityspyynnön aiheuttajana on Rakennuslehden jutun tiedot epäselvyyksistä Avain Asumisoikeuden aikaisemmissa osakekaupoissa. Asuntorakentamisen Kehityssäätiön tilinpäätösasiakirjat kertovat kaupoista, joita ei todellisuudessa tapahtunut.

PRH:n jaostopäällikkö Jouko Koiton mukaan selvityspyyntö lähtee tällä tai ensi viikolla. Hän ei halua vielä yksilöidä tarkemmin selvityspyynnön sisältöä.

”En ole ihan tarkkaan selvillä siitä, miltä osin tämä koko vyyhti oikeasti on säätiöiden hallintoa valvovan PRH:n toimin selvitettävissä, mutta olemme päättäneet selvittää asian siltä osin kuin se meitä koskee. Meille on säädetty laissa tehtäväksi säätiöiden valvonta ja jos me havaitsemme niiden hallinnossa toimintaa, joka ei ehkä ihan ainakaan näytä tai kuulosta asianmukaiselta, niin meidän pitää sitä selvittää, kysyä säätiön näkemystä ja antaa sen jälkeen oma arviomme”, Koitto sanoo.

Tilinpäätösasiakirjojensa mukaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiö osti 51 prosenttia Avain Asumisoikeuden (silloin YH Asumisoikeus Oy) osakkeista YH-Asunnot Oy:ltä ja myi ne holding-yhtiölle, Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle. Todellisuudessa näitä kauppoja ei tapahtunut, kun Ara ei hyväksynyt ensimmäistä kauppaa. YH-Asunnot Oy myi myöhemmin osakkeet suoraan holding-yhtiölle. Aran asiakirjoissakin on väärää tietoa kaupoista, joskin oikeastakin kaupasta on asiakirja.

Omistuksen epäselvyydet saattavat kyseenalaistaa Avain Asumisoikeus Oy:n vuonna 2008 valitun hallituksen lainvoimaisuuden. Onko Asuntorakentamisen Kehityssäätiö nimittänyt asumisoikeusyhtiön hallituksen jäseniä, vaikka se ei sillä hetkellä omistanut yhtiön osakkeita?

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “PRH:lta selvityspyyntö asumisoikeusyhtiön kaupoista”

  1. Hyvä, että PRH pyytää selvitystä asumisoikeusyhtiön epäselvistä osakekaupoista. Kyllä Suomessa on voitava luottaa siihen, mitä tilinpäätösasiakirjoissa kerrotaan.
    Myös Aran osuutta sotkuissa pitäisi selvittää. Olisikohan Valtiontalouden tarkastusviraston syytä lopultakin ryhtyä selvittämään Aran tekemisiä. Sen toiminnasta on löytynyt viime aikoina liian paljon epäselvyyksiä.

  2. Onko kellään tietoa siitä, tekikö PRH lopulta selvityspyynnön Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle kuten Rakennuslehden kirjoituksessa annetaan ymmärtää?

    Ko. säätiö on ollut paljon esillä AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2010. Toivottavasti mahdollinen PRH:n selvitys ei jää yhtä vajavaiseksi kuin selvityshenkilö Riitta Rainion ”selvitys” noista kummallisista omistusjärjestelyistä, jotka eivät tahdo viranomaisillekaan avautua.

  3. Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä, tarkemmin sanoen sen eläkeläisistä muodostuneella hallituksella on ollut keskeinen rooli AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2010. On aivan oikein, että Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) selvittää säätiön toimintaa näiltä osin. Lisäksi tulisi selvittää, onko säätiön toiminta muiltakaan osin ollut sen säännöissään esittämän tarkoituksen mukaista.

    Säätiön hallituksen toimintakertomuksessa vuodelta 2007 kerrotaan, että ”Säätiön tarkoituksena on edistää asumisen ja asuntorakentamisen tutkimusta sekä kehittää rakentamisen laatua ja teknistä osaamista”. Vuoden 2007 toiminnasta kerrotaan seuraavaa:

    ”Säätiö päätti antaa tukea isännöintialan kehittämiseen toimintavuosille 2007 – 2009, yhteensä 300.000 euroa. Tästä summasta tilikauden aikana maksettiin 100.000,00 euroa. Kiinteistöalan taloushallinnon kehittämistä päätettiin tukea vuosina 2007-2009 yhteensä 90.000 eurolla, josta tilikauden aikana maksettiin 54.000,00 euroa. Indeksitalon elinkaarikustannukset –projektille säätiö päätti myöntää 14.000 euron avustuksen. Projektisuunnitelmaa tuottajamuotoisen pientalomallin kehittämiseksi on päätetty tukea 60.000,00 eurolla. Tilikauden aikana säätiö osti 51 % asumisoikeusyhtiön osakekannasta. Osakekauppaan tarvittavat sääntömuutokset ja viranomaisluvat ovat vireillä.”

    Kokouksessaan 17.12.2007 säätiön hallitus päätti pyytää PRH:lta säätiön muutettujen sääntöjen vahvistamista. PRH vahvisti muutetut säännöt 17.1.2008. Muutettujen sääntöjen 2. §:n mukaan ”Säätiön tarkoituksena on edistää asumisen ja asuntorakentamisen tutkimusta sekä kehittää rakentamisen laatua ja teknistä osaamista” (vrt. vuoden 2007 toimintakertomus). 3. §:n mukaan ”Säätiö toteuttaa tarkoitustaan tukemalla ja harjoittamalla asuntorakentamisen tutkimus- ja kehitystyötä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö voi myös osallistua rakentamisprojektien toteutuksen seurantaan erityisesti kestävän kehityksen tavoitteilla.”

    Säätiön hallituksen toimintakertomuksessa vuodelta 2008 kirjoitetaan, että ” Säätiön tarkoituksena on edistää asumisen ja asuntorakentamisen tutkimusta sekä kehittää rakentamisen laatua ja teknistä osaamista”. Vuoden 2008 toiminnasta kerrotaan seuraavaa:

    ”Tilikauden aikana säätiö on antanut tukea seuraavasti:

    – Isännöintialan ja Isännöintiakatemian kehittäminen 100.000,00 euroa.
    – Kiinteistöalan taloushallinnon kehittäminen 36.000,00 euroa.
    – Projektisuunnitelma tuottajamuotoisen pientalon kehittämiseksi 30.000,00 euroa.
    – Senioriasumisen palvelukonseptin kehittäminen 10.000,00 euroa.”

    Lisäksi toimintakertomuksessa kirjoitetaan: ”Säätiö on päättänyt, että vuonna 2009 tuetaan isännöinnin kehittämistyötä 100.000,00 eurolla ja että 2.800,00 euron apuraha Sonja Taipaleenmäen pro gradu ”isännöintityön kehittäminen” -tutkimukselle maksetaan työn valmistuttua.”

    Lisäksi vuoden 2008 toimintakertomuksessa kerrotaan, että

    ”Tilikauden aikana säätiö osti 100% Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:stä (ent. Itä-Suomen YH-Asunnot Oy). Säätiö myi omistamansa 51% AVAIN Asumisoikeus Oy:n (ent. YH-Asumisoikeus Oy) osakkeista Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle (ent. Itä-Suomen YH-Asunnot OY).”

    Avoin kysymys kaikille säätiöitä koskevan lainsäädännön asiantuntijoille ja säätiöitä valvoville viranomaisille: Vastaako Asuntorakentamisen Kehityssäätiön toiminta vuosina 2007 ja 2008 sen säännöissään ilmoittamaa säätiön tarkoitusta? Millä tavalla Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on edistänyt asumisen ja asuntorakentamisen tutkimusta sekä kehittänyt rakentamisen laatua ja teknistä osaamista? Asiakirjojen mukaan näyttää siltä, että ko. säätiö on tukenut lähinnä isännöintialan ja erityisesti Avara Isännöintiakatemian kehittämistä. Avara Isännöintiakatemia kuului tuohon aikaan Avara-konserniin, jonka toimitusjohtajana vielä tuolloin toimi Toni Perttu Liukku.

    Vuosien 2009 ja 2010 toiminnasta ei ole ollut käytettävissä toimintakertomusta, mutta kaikki tiedämme tänä päivänä, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi omistamansa väliyhtiön Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n yksityisten liikemiesten (Liukku ja Mäenpää) omistamalle Avainrakennuttaja Oy:lle, jolloin ko. liikemiehistä tuli samalla yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä.

    1. Osaako joku vastata edellisen kirjoituksen kysymyksiin ?

      1. Onko PRH antanut selvityksen Asuntorakentamisen kehityssäätiön lainvastaisesta toiminnasta ? Asia on ollut vireillä jo yli puoli vuotta ?

        1. Ei koira koiran hännälle astu! Suomessa on niin pienet piirit, että kaikki tuntevat toisensa jotakin kautta (armeija-aika, opiskeluaika, politiikka, vapaamuuraritoiminta, lions- ja rotary-toiminta, sukulaisuus vaimon kautta yms.). Tämä hyvä veli -verkosto suojelee jäseniään ja jättää tutkimatta selvätkin rötösjutut tai vähättelee niitä antaen jonkin ympäri pyöreän selvityksen tai päätöksen. Nämä selitystaidon mestarit ovat selittää mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi. Näin ollen on aivan turha toivoa, että tavalliset ihmiset (esim. asumisoikeusasukkaat) saisivat mitään oikeutta selvissäkään tapauksissa saatikka sellaisissa tapauksissa, joissa liikutaan ns. harmaalla vyöhykkeellä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat