Pirkanmaan käräjäoikeus on 28. helmikuuta tuominnut pälkäneläiselle lvi-alan yritykselle ja sen toimitusjohtajalle sakot työturvallisuusrikoksesta. Sakot tulivat Pälkäneellä maaliskuussa 2012 sattuneesta tapauksesta, jossa kauppaliikkeen rakennustyömaalla työskennellyt putkiasentaja putosi noin 2,5 metrin korkeudelta ja loukkaantui.

Lvi-yritys ja sen toimitusjohtaja saivat sakot työturvallisuusrikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on 28. helmikuuta tuominnut pälkäneläiselle lvi-alan yritykselle ja sen toimitusjohtajalle sakot työturvallisuusrikoksesta. Sakot tulivat Pälkäneellä maaliskuussa 2012 sattuneesta tapauksesta, jossa kauppaliikkeen rakennustyömaalla työskennellyt putkiasentaja putosi noin 2,5 metrin korkeudelta ja loukkaantui.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Putkiasentaja oli ollut nousemassa nojatikkaita käyttäen kaupan sisätiloissa sijaitsevan kylmiöhuoneen katolle. Tikkaat kuitenkin luistivat asentajan alta ja hän putosi.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräysten mukaan työskentelykohteisiin tulee järjestää turvallinen kulku ottaen huomioon muun muassa kulkukertojen tiheys, työskentelypaikan korkeus ja työskentelyn kesto. Nojatikkaat eivät olleet tässä tapauksessa määräysten mukainen kulkutie, vaan kulku olisi tullut järjestää askelmallisilla portailla koko siksi ajaksi, kun kohteessa työskenneltiin.

Käräjäoikeus totesi asiassa tulleen selvitetyksi, että lvi-yrityksen työntekijä oli joutunut käyttämään kylmiön katolle noustessaan usein A-tikkaita tai telineitä, joissa ei ole ollut askelmallista kulkutietä.

Tästä voidaan päätellä, että kylmiön katolla tapahtunutta työskentelyä varten ei ollut järjestetty turvallista kulkua ottaen huomioon kulkukertojen tiheys, työskentelypaikan korkeus ja työskentelyn kesto.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan menettely oli jatkunut kylmiön valmistumisesta lähtien eli ainakin kahden viikon ajan. Siten asian oli täytynyt olla toimitusjohtajan tiedossa tai ainakin hänen havaittavissaan työmaakäynneillä. Hänen olisi näin ollen tullut puuttua asiaan säännösten edellyttämän turvallisen kulkutien järjestämiseksi yhtiön työntekijöille.

Laiminlyönti johti työturvallisuusmääräysten vastaiseen puutteellisuuteen tai epäkohdan syntyyn. Tästä laiminlyönnistä oli seurauksena asentajan putoaminen tikkailta ja hänen loukkaantumisensa.

Yhteisösakon osalta käräjäoikeus totesi, että rangaistusseuraamukseen tuomittu toimitusjohtaja on yhtiön pääasiallinen omistaja. Tämä seikka on otettu huomioon määrättäessä yhteisösakon suuruutta. Käräjäoikeus tuomitsi yritykselle 1 000 euron yhteisösakon. Yrityksen toimitusjohtaja sai 15 päiväsakkoa eli 660 euron sakkorangaistuksen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lvi-yritys ja sen toimitusjohtaja saivat sakot työturvallisuusrikoksesta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi