Kokeile kuukausi maksutta

Ely-keskuksissa jättimäiset yt-neuvottelut – ministerit sopivat, miten säästöt jakautuvat

Ely-keskukset joutuvat säästämään 33 miljoonan euroa vuosina 2015-2018, minkä seurauksena 3 300 henkilöä joutui yt-neuvotteluihin. Vähennystarve on noin 700 henkilötyövuotta. Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat sopineet yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä säästöjen toteuttamisessa.

Ely-keskukset joutuvat säästämään 33 miljoonan euroa vuosina 2015-2018, minkä seurauksena 3 300 henkilöä joutui yt-neuvotteluihin. Vähennystarve on noin 700 henkilötyövuotta. Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat sopineet yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä säästöjen toteuttamisessa.

Säästötavoitteen saavuttamiseksi kohdennetaan säästöt kaikille Ely-keskusten hallinnonaloille. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan säästöt ovat 20 prosenttia, liikenne- ja viestintäministeriön 20 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriön 16 prosenttia, ympäristöministeriön 15 prosenttia ja 1.1.2015 aloittavan Ely-keskusten ja Te-toimistojen yhteisen kehittämis- ja hallintokeskuksen säästöt ovat 31 prosenttia.

Lisäksi muista Ely-keskusten yhteisistä tehtävistä ja muista kuin henkilöstömenoista pyritään saamaan mahdollisimman paljon lisäsäästöjä.

Keskeistä toimintojen sähköistäminen

Keskeiset Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat yt-neuvottelujen rinnalla kokoontuneet säännöllisesti linjaamaan Ely-keskusten tehtävien ja palveluiden uudistamista.

”Säästöjen keskellä on välttämätöntä löytää myös uusia tapoja tuottaa palveluita tehokkaasti ja asiakasystävällisesti. Tavoittelemme ketterämpää ja Suomen kilpailukykyä edistävää hallintoa. Kaikki Ely-keskuksia ohjaavat keskeiset ministeriöt ovat esittäneet lukuisia toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. Toiminnan uudistamisessa keskeisessä roolissa on tehtävien ja toimintojen sähköistäminen. Kaikista 15 Ely-keskuksesta tarjotaan edelleen Ely-palveluita, vaikka hallinnon sisälle tehdään muutoksia. Myös kumppanuuksien, tavoitteellisemman verkostomaisen toiminnan ja erikoistumisen kautta tehostetaan toimintaa”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

”Priorisoimme ennen kaikkea niitä elinkeino-, liikenne- ja ympäristötehtäviä ja toimintatapamuutoksia, joilla on merkitystä kestävän talouskasvun ja elinkeinoelämän uudistumisen vauhdittamisessa. Lisäksi keskeisiin tehtäviin, kuten maatalouden EU-tukien maksatuksiin sekä ympäristönsuojelun tason turvaamiseen on kiinnitetty erityishuomiota”, Vapaavuori kertoo.

Toimintatapamuutoksia tehdään esimerkiksi yritysten kasvua tukevaan Team Finland- ja innovaatiotoimintaan, yritystuki- ja kehittämispalveluihin, ELY-keskusten kalataloustehtäviin sekä tienpidon ja liikenteen lupatehtäviin. Säädösmuutoksilla tavoitellaan joustavampia toimintatapoja ja sujuvampia lupaprosesseja joitakin valvonta-, lausunto- ja ohjaustehtäviä vähentämällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ely-keskuksissa jättimäiset yt-neuvottelut – ministerit sopivat, miten säästöt jakautuvat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat