Ely-keskuksissa jättimäiset yt-neuvottelut – ministerit sopivat, miten säästöt jakautuvat

Ely-keskukset joutuvat säästämään 33 miljoonan euroa vuosina 2015-2018, minkä seurauksena 3 300 henkilöä joutui yt-neuvotteluihin. Vähennystarve on noin 700 henkilötyövuotta. Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat sopineet yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä säästöjen toteuttamisessa.

Ely-keskukset joutuvat säästämään 33 miljoonan euroa vuosina 2015-2018, minkä seurauksena 3 300 henkilöä joutui yt-neuvotteluihin. Vähennystarve on noin 700 henkilötyövuotta. Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat sopineet yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä säästöjen toteuttamisessa.

Säästötavoitteen saavuttamiseksi kohdennetaan säästöt kaikille Ely-keskusten hallinnonaloille. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan säästöt ovat 20 prosenttia, liikenne- ja viestintäministeriön 20 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriön 16 prosenttia, ympäristöministeriön 15 prosenttia ja 1.1.2015 aloittavan Ely-keskusten ja Te-toimistojen yhteisen kehittämis- ja hallintokeskuksen säästöt ovat 31 prosenttia.

Lisäksi muista Ely-keskusten yhteisistä tehtävistä ja muista kuin henkilöstömenoista pyritään saamaan mahdollisimman paljon lisäsäästöjä.

Keskeistä toimintojen sähköistäminen

Keskeiset Ely-keskuksia ohjaavat ministerit ovat yt-neuvottelujen rinnalla kokoontuneet säännöllisesti linjaamaan Ely-keskusten tehtävien ja palveluiden uudistamista.

”Säästöjen keskellä on välttämätöntä löytää myös uusia tapoja tuottaa palveluita tehokkaasti ja asiakasystävällisesti. Tavoittelemme ketterämpää ja Suomen kilpailukykyä edistävää hallintoa. Kaikki Ely-keskuksia ohjaavat keskeiset ministeriöt ovat esittäneet lukuisia toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. Toiminnan uudistamisessa keskeisessä roolissa on tehtävien ja toimintojen sähköistäminen. Kaikista 15 Ely-keskuksesta tarjotaan edelleen Ely-palveluita, vaikka hallinnon sisälle tehdään muutoksia. Myös kumppanuuksien, tavoitteellisemman verkostomaisen toiminnan ja erikoistumisen kautta tehostetaan toimintaa”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

”Priorisoimme ennen kaikkea niitä elinkeino-, liikenne- ja ympäristötehtäviä ja toimintatapamuutoksia, joilla on merkitystä kestävän talouskasvun ja elinkeinoelämän uudistumisen vauhdittamisessa. Lisäksi keskeisiin tehtäviin, kuten maatalouden EU-tukien maksatuksiin sekä ympäristönsuojelun tason turvaamiseen on kiinnitetty erityishuomiota”, Vapaavuori kertoo.

Toimintatapamuutoksia tehdään esimerkiksi yritysten kasvua tukevaan Team Finland- ja innovaatiotoimintaan, yritystuki- ja kehittämispalveluihin, ELY-keskusten kalataloustehtäviin sekä tienpidon ja liikenteen lupatehtäviin. Säädösmuutoksilla tavoitellaan joustavampia toimintatapoja ja sujuvampia lupaprosesseja joitakin valvonta-, lausunto- ja ohjaustehtäviä vähentämällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ely-keskuksissa jättimäiset yt-neuvottelut – ministerit sopivat, miten säästöt jakautuvat”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi