Kokeile kuukausi maksutta

Hannele Pokka: Vähennykset kurittavat kovasti ely-keskuksia

Ely-keskusten henkilöstövähennykset uhkaavat keskusten ydintoimintojen hoitamista, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa blogissaan.

Ely-keskusten henkilöstövähennykset uhkaavat keskusten ydintoimintojen hoitamista, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa blogissaan.

Pokan mukaan ympäristöministeriössä joudutaan ely-keskusten vähennysten takia pohtimaan, voidaanko lupien valvontaa laiminlyödä ja voidaanko kaavaohjaus ja luonnonsuojeluohjelmien toteuttaminen lopettaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti syyskuussa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten yt-neuvotteluista. Yhteensä vähennystarpeeksi arvioitiin yli 700 henkilötyövuotta.

Pokka muistuttaa, että ympäristövastuualueen työntekijämäärä aluehallinnossa on vuodesta 2010 vähentynyt jo yli viidenneksellä eli lähes 300 henkilöllä.

Nyt esillä oleva lisäsäästö tarkoittaisi sitä, että ympäristöhallinnon henkilöstö alueilla lähes puolittuu verrattuna vuoteen 2010.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hannele Pokka: Vähennykset kurittavat kovasti ely-keskuksia”

 1. Kansliapäällikkö Pokka on huolineen aivan oikeassa. Aina kun leikataan, niin jostakin on tingittävä ja joku asia jää huonommalle hoidolle.

  Sitä sanotaan tehostamiseksi. Yksityisissä yrityksissä muistetaan aina lisätä tuohon, että samalla laatu paranee.

  Mutta jos ministeriöissä ja ely-keskuksissa pitää kerran leikata, niin leikataan ensin täysin turhista valitusmahdolisuuksista, niin virkamiehet voisivat keskittyä oikeisiin asioihin. Ensimmäiseksi voitaisiin leikata pois ne valitukset, joita julkiset instanssit jättävät toistensa päätöksistä. Niitä on paljon.

  Muistutan, että RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti haukkui rakennusteollisuuden vuosipäivässä ministeriöiden virkamiehet mm. siitä, että nämä eivät suostu löytämään hallituksen ja esimiestensä vaatimia säästöjä. Pipatti käytti tästä jopa nimitystä italialainen lakko. Vaikka hän osoitti sanansa myös ympäristöministeriöön, niin ainakaan säädöstyön hitautta en laittaisi tämän vaan ministeriön resurssipulan piikkiin.

  Ymmärrän toki, että demarina Pipatti haluaa ymmärtää valtiovarainministeri Rinteen näkemyksiä paremmin kuin keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri Pokka. Kepulaiset voivat vapaasti kritisoida hallituksen linjauksia, mutta ei ehkä ihan kansliapäällikön asemassa.

  Ennen vanhaan ministeriöissä oli erillinen ns. dispo-orsi oppositiossa oleville (tai muuten vaan epäsuosioon joutuneille), mutta en tiedä onko sitä enää. Toivottavasti leikkaukset ovat kohdistuneet edes siihen, koska turhia poliittisia virkoja ei tarvita, jos poliittisia virkoja ollenkaan.

  Muutaman vuoden takaiset normitalkoot jo osoitti, kuinka vaikea ympäristöministeriön on löytää sellaisia normeja, jotka se jälkikäteen tunnustaisi tarpeettomiksi ja turhia kustannuksia aiheuttaviksi. Ministeriö löysi sellaiseksi ison selvityksen jälkeen vain pommisuojamääräyksen – joka on sisäministeriön vastuulla. Oma porukka sai puhtaat paperit, vaikka jokainen voi miettiä onko 30 neliön yksiöön tai opiskelija-asuntoon todella välttämätöntä rakentaa ylisuuri kylpyhuone sen teoreettisen mahdollisuuden varalle, että jollakin olisi sinne joskus hamassa tulevaisuudessa asiaa pyörätuolilla. Tiedän yksiöitä, joihin ei mahdu kunnolla edes parisänky, koska kylpyhuone on vienyt asumistilan. Ainakin vaatekaappi on varustettava liukuovilla.

  Noiden normitalkoiden jälkeen normitehtailu on vain kiihtynyt eikä mitään hidastumista ole näköpiirissä ainakaan energiamääräysten osalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat