Kokeile kuukausi maksutta

Tukes poistattaa yhden monitoimitikkaan markkinoilta vakavien puutteiden vuoksi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti monitoimitikkaiden turvallisuutta Lahden ammattikorkeakoulussa. Testien perusteella kolmessa tuotteessa viidestä havaittiin rakenteellisia puutteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti monitoimitikkaiden turvallisuutta Lahden ammattikorkeakoulussa. Testien perusteella kolmessa tuotteessa viidestä havaittiin rakenteellisia puutteita.

Yhden tikkaan puutteet olivat niin vakavia, että Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa keräämään tikkaat takaisin kuluttajilta. Vain yksi testattu tikas täytti vaatimukset tutkituilta osin.

Tukes valitsi tikkaita testattavaksi pääkaupunkiseudun tavarataloista ja rautakaupoista sekä verkkokaupasta. Monitoimitikkaiden testaamiseen päädyttiin Tukesille tulleiden kuluttajailmoitusten perusteella.

Tikkaat testattiin niitä koskevien standardien SFS-EN 131-2, SFS-EN 131-3 sekä SFS-EN 131-4 mukaisesti. Testissä selvitettiin muun muassa tikkaiden sivuttaisjäykkyys, askelmien kuormitus- ja vääntöominaisuudet, tikkaan rajoittajan ja nivelen kestävyys, tikkaiden lujuus sekä merkinnät ja käyttöohjeet.

Testatuista tikkaista kolmessa oli rakenteellisia puutteita ja neljässä käyttöohjeet puuttuivat joko kokonaan tai osittain. Testien perusteella kriittisiä kohtia tikkaiden rakenteissa olivat alumiinirungon paksuus sekä saranoiden kestävyys.

Yhdet tikkaat todettiin vaarallisiksi, koska tikkaiden sivutuet taittuivat kuormitettaessa. Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa poistamaan tikkaat markkinoilta ja keräämään ne takaisin myös kuluttajilta.

Kahden tikkaan rakenteelliset puutteet olivat vähäisempiä.  Kuormitustestissä tikkaat taipuivat hieman sallittua enemmän. Toiminnanharjoittaja poisti toiset tikkaat vapaaehtoisesti markkinoilta. Käyttöohjeiden puutteet korjattiin Tukesin otettua yhteyttä toiminnanharjoittajiin.

Kuluttajaturvallisuuslainsäädännössä edellytetään, että kulutustavarasta annetaan tavaran turvallisen käytön kannalta riittävät tiedot selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Toiminnanharjoittaja vastaa kuluttajaturvallisuuslain mukaan tavaroiden ja palveluiden turvallisuudesta. Kulutustavara tai kuluttajapalvelu ei saa aiheuttaa vaaraa kuluttajien turvallisuudelle tai omaisuudelle.

Tietoa palautusmenettelyssä olevasta tikkaasta löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes poistattaa yhden monitoimitikkaan markkinoilta vakavien puutteiden vuoksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat