Kokeile kuukausi maksutta

Mies putosi katolta vesikattotyössä – työantajalle sakkoja

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Peltisepänliike Niemelä Oy:n 5 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomion 13.4.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Peltisepänliike Niemelä Oy:n 5 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomion 13.4.

Työtapaturma oli sattunut 11.2.2013 Vaasassa vesikattotyössä. Työntekijä putosi yli neljän metrin matkan katolta maahan ja loukkaantui.

Katolla ei ollut työturvallisuusmääräysten mukaisia rakenteellisia putoamissuojauksia, eikä valjaita tai muita henkilökohtaisia putoamissuojia käytetty. Työssä luotettiin katolla olleisiin lumiesteisiin ja kattoon kiinni jäätyneen lumen pitävyyteen.

Käräjäoikeus katsoi, että huolellisesti toimivan työnantajan olisi alansa asiantuntijana pitänyt olla selvillä putoamisriskistä. Se on katolla suoritetulle työlle tunnusomainen vaara- ja haittatekijästä. Työnantajan olisi käräjäoikeuden mukaan ennen työhön ryhtymistä tullut selvittää työolot ja suunnitella työmenetelmät niin, että työturvallisuusmääräysten vähimmäisvaatimukset täyttyvät.

Vastaajan mukaan työssä ei olisi voinut käyttää valjaita. Käräjäoikeuden mukaan kyseinen seikka olisi nimenomaan velvoittanut työnantajaa keksimään muita turvallisia ratkaisuja. Käräjäoikeus katsoi, että yhtiön laiminlyönti ei ole vähäinen. Yhtiön toiminnassa tehtyä rikosta ei voida pitää vähäisenä ottaen huomioon, että virheellä olisi voinut olla hyvin kohtalokkaat seuraukset.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työturvallisuusmääräysten mukaan rakennustyössä on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet, jos työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla on mahdollista pudota kahta metriä korkeammalta.

Kaiteen korkeuden on oltava vähintään yksi metri, ja kaiteessa on oltava välijohde ja jalkalista. Jos putoamissuojaus on työn luonteen vuoksi järjestettävä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla, kuten valjailla, työnantajan on huolehdittava, että valjaita todella käytetään. Lisäksi on huomioitava, että köydet voidaan kiinnittää turvallisesti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Mies putosi katolta vesikattotyössä – työantajalle sakkoja”

  1. Millainen työ on ollut kyseessä jos valjaita ei ole voinut käyttää? Taisi olla vain saituudesta kiinni.

    Täysin turha tapaturma

  2. Tieliikenteessä metsään ajanutta sakotetaan liikenteen vaarantamisesta. Miettikääpä tätä.

    1. Miksi ei? Jos hän on kerran vaarantanut liikennettä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat