Kokeile kuukausi maksutta

”Koti ostetaan verkosta jo viiden vuoden kuluttua”

Rakennusala on YIT Plus -palvelun kehityspäällikkö Toni Ruuskan mukaan ratkaisujen edessä.

Rakennusala on YIT Plus -palvelun kehityspäällikkö Toni Ruuskan mukaan ratkaisujen edessä.

”Rakentaminen on nyt samassa käännekohdassa kuin media-ala 15 vuotta sitten. Yritysten on päätettävä, pitävätkö ne väkisin kiinni vanhoista toimintatavoista vai astuvatko rohkeasti digimaailmaan.”

Ruuskan mukaan YIT on ennakkoluulottomasti mukana digitalisaatiossa. Hän uskoo, että koteja voi ostaa digitaalisesti Suomessa jo viiden vuoden kuluttua.

Vielä hetki sitten oltiin varmoja, etteivät ihmiset osta verkosta kodinelektroniikkaa kalliimpia hankintoja. Nyt kuluttajat ovat valmiit ostamaan jopa auton netistä: asiakas tutustuu menopeliin virtuaalisesti yksityiskohtia myöten, varustelee sen klikkauksilla mieleisekseen ja tilaa. Hintalappu on reippaasti yli satatuhatta euroa.

”Digialalla alle euron maksavaa kännykkäpeliä saatetaan kehittää vuosia. Satojatuhansia euroja maksavan asunnon hankintaprosessiin panostaminen on järkevää myös bisnesnäkökulmasta. Sitä paitsi koti on helpompi markkinoida kuin mobiilipeli: jokainen meistä tarvitsee asunnon”, huomauttaa Ruuska.

YIT:n tavoitteena on kehittää digipalveluita, jotka helpottavat asiakkaiden elämää. Rakennusala ja digitaalisuus ovat Ruuskan mukaan kuin luotuja toisilleen. Aineeton digipuoli saa kaipaamaansa jalat maassa -asennetta ja konkretiaa. Rakennusalalle digitaalisuus tuo puolestaan asiakaskeskeisyyttä, läpinäkyvyyttä, joustavuutta ja nopeutta.

”Aika, jolloin YIT rakensi pelkästään katon, lattian ja seinät on ohitse. Haluamme tarjota monipuolista asumisen palvelua ja olla mukana asiakkaan elämisessä myös avainten luovutuksen jälkeen.”

Digimuutos tapahtuu vaivihkaa

Suurten mullistusten sijaan Ruuska uskoo digitalisaation muuttavan rakennusalaa lähes huomaamatta. Ihmiset tajuavat eron vasta jälkikäteen miettiessään, onko asia joskus tehty toisin.

Lähivuosien avainsana on Internet of Things, IoT eli asioiden internet. Esimerkiksi työlaitteisiin kiinnitettävät anturat välittävät reaaliaikaista tietoa laitteen käytöstä ja ongelmista sen myyneelle taholle. Näin korjaukset voidaan ennakoida. Data mahdollistaa myös automaattitäydentämiset.

Rakennusalan ammattilaiset kaipaavat entistä tarkempaa tietoa esimerkiksi tuotteiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta. Digisovellukset tuovat tiedot ammattilaisen saataville helposti, oli hän sitten konttorilla tai työmaalla. Rakentaminen nopeutuu, kun ammattilaiset voivat keskittyä itse pääasiaan. Sovellukset lisäävät turvallisuutta, säästävät aikaa ja sitä kautta kustannuksia.

YIT Plus on uusi digitaalinen palvelu, johon asunnon ostaja saa tunnukset kaupanteon yhteydessä. Sovelluksen avulla tuleva asukas voi seurata, miten uusi koti valmistuu ja valita mieleisensä materiaali- ja sisustusratkaisut.

Asukas löytää palvelusta myös ajantasaiset tiedot omasta veden- ja sähkönkulutuksesta sekä taloyhtiön ja naapurien viestit sähköiseltä ilmoitustaululta.

Valmiiden ilmoituspohjien avulla viestin lähettäminen esimerkiksi isännöitsijälle sujuu sekunneissa. Lisäksi sovellus tallentaa kaikki asuntoon liittyvät dokumentit turvallisesti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “”Koti ostetaan verkosta jo viiden vuoden kuluttua””

  1. Varmaan jossain vaiheessa mutta hei, 8 vuotta sitten autoalan ict-guru kertoi että autot ostetaan vallan netistä 10 vuoden päästä.

    1. hmm, itse ostin (pistin varauksen) Tesla 3:sta tänä vuonna sisälle, ihan netin kautta. Ei mennyt 10 vuotta ei.

      1. Olen iloinen kaikkien Teslan tilanneiden puolesta !

  2. Saako rastilla ruutuun valita mitkä rakennusvirheet taloonsa haluaa, vai tuleeko ne kaupanpäälle?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat