Kokeile kuukausi maksutta

Haahtela: Talonrakentamisen tarjoushintojen nousu kiihtynyt

Talonrakentamisen tarjoushinnat ovat kasvukeskuksissa olleet koko vuoden ajan nousussa, ja nousu on vielä hieman kiihtynyt loppuvuotta kohti. Tämä käy ilmi rakennusalan konsulttitoimisto Haahtela-kehityksen tuoreimmasta hintaindeksistä.

Haahtela-kehitys kuitenkin huomauttaa, että kehitys on ollut ennusteen mukainen. Rakennusala on usean vuoden kestäneen vähäisen rakentamisen kautena sopeuttanut tuotantoaan. Tuotantokapasiteettia on varovaisesti kasvatettu johtaen siihen, että rakentamispalvelujen kysyntä ylittää monilta osin ja monilla alueilla tarjonnan. Hintatason nousu on kuitenkin pysynyt maltillisena ulkomaisten rakentajien suuren määrän vuoksi. Rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet vain vähän. Esivalmisteiden toimitusajat ovat pidentyneet ja yksikköhinnat nousseet. Suunnittelijoilla ja keskeisillä rakentamisen ammattiryhmillä on täystyöllisyys ja osaavista toimijoista on puutetta.

Asuntotuotannosta ja vuosien 201­5–2016 varovaisesta tuotantokapasiteetin kasvattamisesta johtuen rakentamisessa vallitsee korkeasuhdanne ja suuri kysyntä. Toisaalta esimerkiksi suunnittelijoiden ja talotekniikkatoimijoiden työmäärät ovat pienenemässä, koska asuntotuotannossa erikoisosaamista edellyttäviä tehtäviä on vähän. Rahoitus on edelleen melko kevyttä ja korkotaso poikkeuksellisen alhainen. Raaka-ainehinnoissa ei ole näköpiirissä nopeaa muutosta. Alueelliset hintaerot kasvavat rakentamisen edelleen keskittyessä kehittyviin kaupunkeihin.

Haahtela-tarjoushintaindeksi on muuttuvapainoinen ja muuttuvahintainen rakentamisen tarjoushintaindeksi. Indeksi kuvaa tarjoushintatason kehittymistä indeksialueilla ja sitä käytetään Talonrakennuksen kustannustieto -järjestelmässä uudis-, korjaus- ja nykyhintoja arvioitaessa. Indeksialueita on kuusi alkaen pääkaupunkiseudusta ja päättyen halvan rakentamisen paikkakuntiin.

Tarjoushintaindeksi löytyy osoitteesta www.haahtela.fi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haahtela: Talonrakentamisen tarjoushintojen nousu kiihtynyt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat