Janne Lunden astui vuonna 2010 suuriin saappaisiin, sillä hänen isänsä Juhani Lunden tunnetaan yhtenä Turun rakentamisen mahtimiehistä ja kaupungin ydinkeskustan kehittäjänä. Kollaasin kuvat Jussi Vierimaa

Lundenit ovat rakentaneet Turkua yli 40 vuotta

Rakennustoimisto Lunden aloitti perheyrityksenä, käväisi välillä Constilla ja jatkaa nyt toisen polven yrittäjän Janne Lundenin luotsaamana taas itsenäisenä. Kaksi kolmannesta liikevaihdosta tulee Turusta ja lähes kaikki muu pääkaupunkiseudulta.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Turku-halli, Veritas-stadion, Vaisteen talo, KOP Kolmio, Hansakortteli, Kylpylähotelli Karibia. Toimitusjohtaja Janne Lunden luettelee pitkän listan kaikille turkulaisille tuttuja taloja, jotka hänen isänsä Juhani Lunden on rakentanut.

Turun mahtirakentaja

Rakennusneuvos Juhani Lundenia ei voi sivuuttaa, kun puhutaan Turun rakentamisen vanhoista mahtimiehistä. Hän oli esimerkiksi rakentamassa Turkuhallia 1980-luvun lopulla, kun TPS:n jääkiekko vielä yhdisti urheilun, kunnallispolitiikan ja liike-elämän johtajat omaan piiriinsä. Arkkitehtina oli kaupungin hoviarkkitehdiksikin kutsuttu Benito Casagrande, kuten niin monessa muussakin Lundenin kohteessa.

”Rakennusprojekti on jäänyt mieleen erityisesti siinä mielessä, että kaikilla oli tavoitteena yhteen hiileen puhaltaminen”, Lunden muisteli tuoreessa kirjassa Juhani Lunden, 50 vuotta Turkua rakentamassa.

Samanlaista yhteishenkeä löytyi, kun Juhani Lunden ideoi 1980-luvun alussa DataCityn rakentamista Kupittaalla. Tontti oli kaavoitettu teollisuudelle, mutta asemakaava-arkkitehti Risto Tilus tulkitsi, että korkean teknologian toiminnat ovat modernia teollisuutta, joten kaavamuutoksia tai poikkeuslupia ei tarvittu. Turussa tällainen rakentamisen sujuvoittaminen oli silloin yleistä.

Juhani Lunden tuli alun perin tunnetuksi siitä, että hän jätti vuonna 1976 korjaamatta legendaarisen Hamburger Börsin. Hänen omasta mielestään purkamiselle ei ollut vaihtoehtoa, vaikka sitä vastaan järjestettiin mielenosoitus ja purkamisesta sai alkunsa nimitys ”Turun tauti”.

”Hotellirakennus oli osittain puurakenteinen, ja lisäksi se oli pahasti painunut, joten korjaaminen olisi ollut lähes mahdotonta”, hän muistelee.

Isä rakensi, poika korjaa

Siinä missä Juhani Lunden rakensi Turkua, on Janne Lunden remontoinut sitä. Yhtiö on toteuttanut Turun keskustassa viime vuosina useita suojelurakennusten remontteja, ja mukana on ollut myös 1800-luvun puutaloja. Suomen vanhimmasta kaupungista kun on kysymys, on selvää, että remontoitavaa riittää pitkälle tulevaisuuteen.

”Meidän liikevaihdostamme noin 60 prosenttia tulee korjausrakentamisesta. Meidät taidetaan nykyisin tuntea etenkin vaativien korjauskohteiden toteuttajana”, Janne Lunden pohtii.

Korjausrakentamisessa tekniikan hallinta on perusasia. Se ei Lundenin mukaan kuitenkaan riitä, vaan etenkin keskustahankkeissa on hallittava myös logistiikka ja otettava ympäristö ja työturvallisuus tarkasti huomioon.

Rakennustoimisto Lunden

  • Juhani Lunden perusti turkulaisen Rakennus Lunden oy:n vuonna 1973. Sen toimialana on talonrakentaminen ja projektien kehittäminen. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2010, jolloin toimitusjohtajaksi tuli Janne Lunden.
  • Liikevaihto 10,6 miljoonaa euroa
  • Liikevoitto 18,5 %
  • Henkilömäärä 14

”Teemme paljon hotelli- ja kauppakeskushankkeita, joissa on työskenneltävä asiakasyrityksen toiminnan ehdoilla. Kun ihmiset tekevät työmaan välittömässä läheisyydessä päivittäisiä töitään ja ottavat vastaan omia asiakkaita, on selvää, että meidän on osattava käyttäytyä. Yksinkertaisimmillaan se voi olla vaikkapa sitä, että sanoo kohdattaessa hyvät huomenet.”

Kun toimitaan ahtaassa ja vilkkaassa ympäristössä, myös turvallisuus korostuu. Kun uusi työntekijä astuu työmaalle, ensimmäinen toimenpide Lundenin kohteissa on vastatulleen perehdyttäminen työmaan turvallisuussuunnitelmaan ja sen toteuttamiseen käytännössä.

Pitkiä yhteistyösuhteita

Lunden tuo myös esiin sen yhtiössään vallitsevan periaatteen, että työntekijöiden ja aliurakoitsijoiden kanssa on tavoitteena solmia pitkäaikaisia yhteistyösuhteita. Näin hioutuu sen ymmärtäminen, mitä puolin ja toisin yhteistyöltä vaaditaan.

”Tämä heijastuu tilaajasuhteisiinkin sitä kautta, että työmaan tehdessä yhdessä työnsä niin hyvin kuin osaa, se ruokkii jatkuvuutta. Samaa päämäärää palvelee oman väen erittäin vähäinen vaihtuvuus, mistä on yrittäjänä syytä olla iloinen”, Lunden sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lundenit ovat rakentaneet Turkua yli 40 vuotta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi