Osa asuntovelallisista suojautuisi koronnousulta vasta kun se on totta – ”palovakuutusta aletaan kysellä, kun talon nurkka on jo tulessa”

Asuntovelallisista selvä enemmistö arvioi korkojen nousevan tulevina vuosina, kertoo POP pankin tutkimus. Näkemys on linjassa markkinoiden odotuksen kanssa.

Tutkimuksen mukaan noin 79 prosentilla vastaajista oli kuitenkin vaihtuvakorkoinen asuntolaina ilman koronnousulta suojaavia elementtejä.

”Asuntolaina-asiakkaista 60 prosenttia asuntolaina-asiakkaista odottaa korkojen nousevan, mutta neljällä viidestä on vaihtuvakorkoinen asuntolaina, jolloin koronnousu vaikuttaa täysimääräisesti lainan korkoon. Kun asuntolainojen määrät ovat suuria ja kotitalouksien velkaantuneisuus on tällä hetkellä poikkeuksellisen korkealla tasolla, tilanne on huolestuttava”, POP Pankin johtaja Timo Hulkko pohtii tiedotteessa.

POP Pankki tutki vuoden 2017 lopussa kuluttajien suhtautumista koronnousulta suojautumiseen. Taloustutkimuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kyselyyn vastasi reilu tuhat henkilöä, joilla on asuntolainaa.

Tyypillisimmin vastaajat olivat ottaneet 100 000–200 000 euron suuruisen asuntolainan. Tutkimuksen tekohetkellä laina-aikaa oli suurimmalla osalla vastaajista jäljellä yli seitsemän vuotta.

Korkokatto kiinnostaa eniten

Koronnousulta suojautumiseen on useita erilaisia tapoja: kiinteä korko, korkokatto ja korkoputki.

Korkokatto tarkoittaa vaihtuvakorkoiseen asuntolainaan sovittavaa ylärajaa, johon korko voi korkeimmillaan nousta ja korkoputki ylä- ja alarajaa, jotka rajaavat koron vaihteluväliä. Kiinteä korko ei sovittuna aikavälinä muutu lainkaan, vaikka yleinen korkotaso muuttuu.

Korkokatto nähtiin tutkimuksen perusteella kiinnostavimpana vaihtoehtona koronnousulta suojautumiseen. Kiinteä korko kiinnosti siitä aiemmin kokemusta omaavia vastaajia.

Korkoputki koettiin puolestaan korkokattoa ja kiinteää korkoa vähemmän kiinnostavaksi. Tätä selittänee osaltaan se, että siitä oli kokemusta vain harvalla ja sitä oli myös tarjottu selvästi harvemmalle lainanoton yhteydessä.

Kysyttäessä sopivaa ajankohtaa koronnousulta suojautumisen hankinnalle, lähes kolmasosa tutkimukseen vastanneista odottaisi siihen saakka, kunnes korot todella alkavat nousta.

”Osa asuntolaina-asiakkaista ei ymmärrä, että koronnousulta suojautuminen tulee tällä hetkellä huomattavasti  edullisemmaksi verrattuna tilanteeseen, kun korot ovat jo lähteneet nousuun”,  Hulkko toteaa.

”Tilannetta voi kärjistäen verrata siihen, että palovakuutusta aletaan kysellä silloin, kun  talon nurkka on jo tulessa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Osa asuntovelallisista suojautuisi koronnousulta vasta kun se on totta – ”palovakuutusta aletaan kysellä, kun talon nurkka on jo tulessa””

  1. Näitä tarjotaan tällä hetkellä tavan kuluttajille 5-max 7 vuodeksi ja vielä rajattuna yläpäästä.
    Kustannus on 2-4 % efektiivistä korkoa. Ihan arkijärjellä ei siis mitään syytä ottaa näillä ehdoilla.
    Perusviisaus kuluttajalle: ’älä osta korkosuojausta jonka pankki on valmis sinulle myymään’, pätee edelleen.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi