Helsingin yliopiston yhteyteen syntyy viisivuotinen Kaupunkitutkimusinstituutti. Kuva: Irene Stachon

Helsingin yliopiston kaupunkitutkijat saivat jättipotin: Helsinki, Espoo ja Vantaa lahjoittavat lähes 3 miljoonaa euroa tulevaisuuden kaupunkitutkimukseen

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat sopineet Helsingin yliopiston yhteydessä aloittavan Kaupunkitutkimusinstituutin rahoittamisesta.

Kirjoittaja(t) Elisa Rimaila / HS

Instituutti toimii yhteistyössä Aalto-yliopiston monitieteisen Living+-yhteistyöalustan kanssa.

Vuosiksi 2018–2023 sovittu rahoitus kattaa 2,72 miljoonaa euroa, joka suunnataan pääkaupunkiseudun kehitystä tukevaan tutkimukseen ja tutkijatohtorien tehtävien rahoittamiseen kummassakin yliopistossa. Kaupungin ja yliopiston välisen vuorovaikutuksen parantamiseksi tutkimusryhmään valittavat tutkijat työskentelevät osin myös kaupunkien tiloissa.

Sopimuksen tavoitteena on vahvistaa yliopistojen ja kaupunkien välistä vuorovaikutusta, tukea pääkaupunkiseudulla tehtävän kaupunkitutkimuksen korkeaa laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä lisätä tieteellisen tutkimustiedon käyttöä kolmen kaupungin kehittämisessä. Sopimuksen tarkoituksena on myös mahdollistaa vahvan kaupunkitutkimukseen keskittyvän tutkijayhteisön rakentuminen ja toiminta pääkaupunkiseudulla.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan kaupunkitutkimusinstituuttia tarvitaan, että pääkaupunkiseudun kaupungit voivat paremmin valmistautua tulevaisuuteen.

”Menestyvät kaupungit tarvitsevat laadukkaaseen tutkimukseen perustuvaa tietoa. On haasteita ja toisaalta mahdollisuuksia, jotka koskettavat erityisesti suuria kaupunkeja. Niiden ratkomiseen ja hyödyntämiseen tarvitaan tulevaisuudessa järeämmät aseet”, sanoo Vapaavuori tiedotteessa.

Tutkimusteemat ovat suoraan kaupunkien strategiaohjelmista. Neljä jo tänä vuonna alkavaa tutkimushanketta koskevat kaupungeissa tapahtuvaa eriarvoistumista, kaupunkialueiden kilpailukykyä, hiilineutraalia kaupunkia ja digitalisaation vaikutuksia. Kaksi viimeistä teemaa päätetään Helsingin yliopiston professorin Jari Niemelän mukaan ensi vuonna.

”Siellä on sellaisia tutkimusalueita kuten, että miten pääkaupunkiseudusta saataisiin kansainvälisesti houkutteleva talousalue, kaupunkien viheralueiden ja uusiutuvan energian merkitys hiilineutraaliuden saavuttamisessa ja 24/7-kaupungin ajatus”, kertoo Niemelä.

Tutkimushankkeissa on haettavana yhteensä kuusi tutkijatohtorin paikkaa.

Tutkimusaiheet tulevat kaupunkien puolesta, mutta Niemelän mukaan yliopistot ovat helposti löytäneet yhteisen sävelen kaupungin kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin yliopiston kaupunkitutkijat saivat jättipotin: Helsinki, Espoo ja Vantaa lahjoittavat lähes 3 miljoonaa euroa tulevaisuuden kaupunkitutkimukseen”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi