Konkurssit lisääntyivät rakentamisessa – myös yritysten henkilöstön määrä kasvoi

Rakentamisen konkurssien määrä kasvoi  tammikuussa 2018 verrattuna vuoden takaiseen.

E18-valtatien rakentamista Haminan kehätiellä. Kuvituskuva. Kuva: Juha Salminen.

Konkurssien määrä kasvoi rakentamisessa peräti 83 prosenttia 55:een.  Henkilöstön määrä konkurssiin menneissä yrityksessä kasvoi  kasvoi 63 prosenttia 311:sta henkeen.

 

Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan mukaan tammikuussa 2018 pantiin vireille kaikkiaan 288 konkurssia, mikä on 148 konkurssia (105,7 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 367, mikä on 710 henkilöä (108,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssien määrä kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit kasvoivat muiden palveluiden päätoimialalla.

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Järjestelmämuutoksella vaikutusta

Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan  ero vireille pantujen konkurssien määrässä tammikuun 2017 ja 2018 välillä on poikkeuksellisen suuri.

Tämä johtui osittain verohallinnon vuodenvaihteessa 2016–2017 toteuttamasta tietojärjestelmämuutoksesta, jonka seurauksena verohallinnon tekemien konkurssihakemusten määrä väheni marraskuusta 2016 lähtien. Tietojärjestelmämuutos vaikutti konkurssihakemusten määrään vielä alkuvuodesta 2017.

Tammikuussa 2018 verohallinto tekikin 676,5 prosenttia enemmän konkurssihakemuksia kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Vastaavasti muut hakijaryhmät (vakuutuslaitokset, muut velkojat ja velalliset itse) tekivät 24,2 prosenttia enemmän konkurssihakemuksia vastaavana ajankohtana.

Vuoden 2017 tammikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Vuoden 2017 tammikuussa pantiin vireille poikkeuksellisen vähän konkursseja (140 kappaletta), mikä on pienin tammikuun lukumäärä vuodesta 1986 alkaen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkurssit lisääntyivät rakentamisessa – myös yritysten henkilöstön määrä kasvoi”

Jätä kommentti