Kokeile kuukausi maksutta

Rudi Skogman pani kaksionsa myyntiin, maksoi välittäjälle 7 500 euroa ja kauhistui – sitten hän perusti yhtiön, jonka palkkioihin ”perinteiset välittäjät eivät pääse millään”

Rudi Skogman perusti asuntovälitysyhtiön, jonka toiminta perustuu teknologiaan ja internetiin.

Rudi Skogman uskoo, että internet mullistaa pian myös asuntokaupan. Kuva: Kalle Koponen / HS

Rudi Skogman pani myyntiin Itä-Pasilassa sijainneen kotinsa vuoden 2015 alussa. Kaksio, 55 neliömetriä, hyvät yhteydet keskustaan.

Juuri sellainen, mikä menee nykypäivinä hyvin kaupaksi. Hintakin jäi nipin napin alle 200 000 euron.

Ja niinhän siinä sitten kävi: asunto myytiin ensimmäisellä näytöllä.

Skogman oli tyytyväinen, sillä mielessä oli jo uusi koti keskustassa. Sitten hän huomasi, että jokin oli jäänyt kaivertamaan mieltä.

Nimittäin asunnonvälittäjän palkkio.

”Välittäjä sai 7 500 euroa. Hän otti asunnosta muutamia kuvia ilmoitusta varten, oli paikalla näytössä ja laati kaupasta paperit. Tuosta työstä 7 500 euroa oli kohtuuton summa”, hän sanoo.

Skogman rutisi asiasta kavereilleen, mutta puoli vuotta myöhemmin päähän tuli idea: hän perustaa oman asunnonvälitysyhtiön.

Yrittäjän vikaa

Skogmanissa on niin sanotusti yrittäjän vikaa. Hän valmistui Helsingin ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta, Hankenilta, ja oli vuosien ajan kasvattamassa Slushista kansainvälisen tason startup-tapahtumaa.

Mieleen oli tullut kaikenlaisia yritysideoita ennenkin, mutta nyt Skogman ymmärsi, että tässä oli jotain erikoista.

”Testasin ajatustani kavereilla, ja kerroin siitä mutsille. Kaikki ymmärsivät heti, mistä minä puhun”, Skogman sanoo.

Skogman ymmärsi, että tässä oli jotain erikoista.

Skogman halusi perustaa yhtiön, joka välittää asuntoja, mutta ilman kallispalkkaisia asunnonvälittäjiä. Teknologia hoitaa kaiken mahdollisen myynti- ja paperityön, ja asunnon omistaja junailee näytöt itse.

Asiakkaalle palvelu maksaa 0,75 prosenttia kauppahinnasta.

”Perinteiset välittäjät eivät pääse millään samaan, sillä heillä on niin paljon kiinteitä kuluja”, Skogman väittää.

Välittäjien kilpailu koventunut

Teknologia on muuttanut kokonaisia toimialoja, mutta jostain syystä asuntokauppa on jäänyt muista jälkeen. Asuntoja toki myydään ja ostetaan internetistä, mutta paljon muuta ei sitten ole tapahtunutkaan.

Ja kaupanteossa on yhä yleensä mukana ulkopuolinen välittäjä.

Joskus välittäjän saama palkkio saattoi olla jopa viisi prosenttia kauppahinnasta. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Varsinkin Helsingin seudulla asuntokauppa käy kuumana, ja myös välittäjien keskinäinen kilpailu on koventunut.

Vuosi sitten HS teki katsauksen asuntovälittäjien palkkioista. Tuolloin paljastui, että pääkaupunkiseudulla välityspalkkioiden mediaani eli keskimmäinen luku oli enää 2,40 prosenttia kauppahinnasta.

Esimerkiksi Myyntiturva on jo siirtynyt kiinteään välityspalkkioon, joka on yksiöiden kohdalla 2 480 euroa.

Skogmanin Itä-Pasilan-kaksion myymisestä Vuokraturva olisi veloittanut 3 720 euroa.

Toimeksiantoja noin 300

Vuosi sitten Skogman houkutteli mukaansa tuttuja tekijöitä ja haki uudelle yritykselle rahoitusta. Muutama sijoittaja ja yksi Tekesin rahasto kiinnostuivat, ja syntyi Blok.

Viime elokuuhun mennessä Blok oli välittänyt vasta muutaman kaupan, mutta sitten alkoi tapahtua.

”Elokuun jälkeen meidän kauttamme on myyty satakunta asuntoa”, Skogman sanoo. Toimeksiantoja on hänen mukaansa ollut noin 300.

Vielä tärkeämpää on, mitä Skogmanille tapahtui viime syksyn Slushissa. Tällä kertaa hän ei ollut järjestämässä tapahtumaa vaan esittelemässä omaa yritystään.

Slushin tapaamiset poikivat yhteensä 1,6 miljoonaa euroa Blokin kehittämiseen. Kaikkiaan ulkopuolista rahaa yhtiöön on tullut jo kaksi miljoonaa euroa, mikä Skogmanin mielestä todistaa, että Blokin liikeideassa on järkeä.

”Elokuun jälkeen meidän kauttamme on myyty satakunta asuntoa.”

Tuoreimpana mukaan tuli tällä viikolla pääomasijoitusrahasto Lifeline Ventures, jossa vaikuttavat startupien kanssa mainetta keränneet Timo Ahopelto, Juha Lindfors ja Petteri Koponen.

Toinen uusi sijoittaja on ruotsalaisen Bonnierin sijoitusyhtiö.

”Bonnierista onkin apua, kun valtaamme Ruotsin markkinat”, Skogman sanoo kuin ohimennen.

Kiinteistömaailma: Blok piristää alaa

Moni asuntokauppaa tunteva pitää Blokin toimintaideaa lupaavana. Ongelmana kuitenkin on, että isoilla välittäjäyhtiöilla on niin hallitseva asema, että niiden puristuksessa on vaikea menestyä.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen arvioi, että Blokin tulo piristää asunnonvälitystoimialaa. ”Siitä olen samaa mieltä, että välittäjien määrä vähenee taatusti tulevina vuosina, kun rutiinitehtäviä voidaan automatisoida.”

”Mutta väitän, että asuntoaan myyvät ihmiset arvostavat enemmän ihmiseltä saamaansa palvelua kuin tekoälyä”, Heikkinen sanoo.

Skogman epäilee, ettei uusien teknologioiden haltuunotto onnistu muilta kivuttomasti.

”Perinteisillä yhtiöillä on yleensä ollut suuria vaikeuksia muuttua teknoyhtiöiksi”, Skogman sanoo.

Blokin tavoitteet ovat selvät. Vuoden päästä olisi hyvä vakiinnuttaa asema niin, että yhtiö tekisi voittoa.

”Sen jälkeen otamme haltuun Suomen markkinat, sitten laajennamme Pohjoismaihin ja mahdollisesti muualle Eurooppaan.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Rudi Skogman pani kaksionsa myyntiin, maksoi välittäjälle 7 500 euroa ja kauhistui – sitten hän perusti yhtiön, jonka palkkioihin ”perinteiset välittäjät eivät pääse millään””

  1. Asunnot ja autot, ostanut aina suoraan omistajilta, ei ongelmia eikä välittäjiä.

  2. Onkohan tällä Blokilla toimintaa muissa kaupungeissa; esim Oulussa?

  3. ”Esimerkiksi MYYNTITURVA on jo siirtynyt kiinteään välityspalkkioon, joka on yksiöiden kohdalla 2 480 euroa.

    Skogmanin Itä-Pasilan-kaksion myymisestä VUOKRATURVA olisi veloittanut 3 720 euroa.”

    Puhutaanko samasta yrityksestä?

  4. Tuossa palkkiossa onkin ammattitaito ja tiedot mitä tarvitaan välittämisessä. Sinun tarvitsee tietää kaiken myytävästä asunnosta ennenkuin voit edes tehdä arvion. Ei se noin yksiselitteistä ole mitä tekstissäsi kerroit. Jo se kertoo ettet tiedä mitään ja sen pohjalla aiot viedä asuntomarkkinat ja hah hah.

  5. Miksi jutussa puhutaan välityspalkkion suuruudesta eikä siitä, mikä myyjää kiinnostaa? Kysehän on siitä, paljonko myyjälle jää käteen. Ymmärrän toki, että asiaan perehtymätön ajattelee, että itse myymällä saisi saman hinnan, mutta näin harvoin on. En itse osta ikinä asuntoa suoraan myyjältä (vastuusyistä) eikä moni muukaan. Tämä vähentää ostajia -> laskee kysyntää -> laskee hintaa. Mieluummin otan 200 000 – 7 500 euroa välittäjän välittämästä kuin 190 000 itse myydystä.

    Peukutan kuitenkin sitä, että kaveri lähtee yrittäjäksi ja toivotan onnea!

  6. Ei noilla välittäjillä mitään vastuuta ole. 17v sitten myin tekemäni ok-talon ja myöhemmin ostajaa alkoi harmittamaan kun meni ostamaan yläkerrastaan keskeneräisen talon. Alkoi vuoden kestävä kinastelu ja tappelu että mun ois pitäny kustantaa yläkerran loppuun rakentaminen. No lakimiehet paikalle ja sovittelua kehiin, asunnon välittäjä otti heti alusta sen asenteen että ei muista mitä on puhuttu ja vetäytyi takavasemmalle, se siitä vastuusta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat