Skanska oy kasvatti liikevoittoaan, rakenteilla reilut 1 500 asuntoa

Skanska oy -konsernin vuoden 2017 liikevaihto supistui hienokseltaan vuoteen 2016 nähden, mutta liikevoitto kasvoi yhtiön mukaan kuitenkin selvästi.

Kuva: Anne Kurki
Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti.

Skanska AB:n uudesta raportointirakenteesta johtuen Skanska ei julkista Suomen markkinoilta kertynyttä liikevaihtoaan ja liikevoittoaan vuodelta 2017 tilinpäätösraportointinsa yhteydessä. Skanskan Suomen-toimintojen tulos raportoidaan osana Skanskan pohjoismaisten liiketoimintojen kokonaisuutta.

”Teimme Suomessa erinomaisen tuloksen: kohensimme jälleen kerran liikevoittoamme ja kannattavuuttamme selvästi. Olemme näin parantaneet tulostamme kuudetta vuotta peräkkäin. Kannattavuutemme nousi sekä rakentamispalveluissa että asuntoprojektikehityksessä”, Skanska oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti  arvioi yhtiön tiedotteessa.

Rakennuslehdelle, Särkilahti arvioi, että viime vuosi menee kannattavuudellaan kolmen parhaan vuoden joukkoon Skanska oy:n historiassa.

Konsernin uusien tilausten määrä oli 772,9 miljoonaa euroa. Tilauskanta kasvoi 8 prosenttia vuoteen 2016 nähden.

Suurimmat uudet tilaukset vuonna 2017 olivat Olympiastadionin uudistushanke Helsingissä (noin 156 miljoonaa euroa) sekä Kainuun uusi sairaala Kajaanissa (Skanskan osuus noin 69 Me).

Suurin saatu asuntourakkakokonaisuus puolestaan oli Helsingin kaupungille Gustaf Wilhelm -korttelissa Sompasaaressa (yhteensä noin 38 Me) Raportointikauden jälkeen on saatu tilauskantaan muun muassa louhintaurakka Outokumpu Chromelle Kemin kaivoksella.

”Uusien tilausten määrä vuonna 2017 kasvoi 12 prosenttia edellisestä vuodesta. Uusien tilausten tilanne on muutenkin valoisa, sillä meillä on useita hyviä hankeaihioita, joiden uskomme vahvistavan edelleen tilauskantaamme vuoden 2018 aikana.  Projektikehityksen ja urakkamarkkinan näkymät ovat siis edelleen hyvät, sillä rakentamisen määrä tulee tänä vuonna säilymään vuoden 2017 varsin korkealla tasolla”, Särkilahti arvioi tiedotteessa.

Aikaisempaa useampi asunto ostajan käyttöön

Skanska myi viime vuonna 993 perustajaurakoitua, kuluttajamyyntiin tullutta  asuntoa. Määrä on käytännössä sama kuin edellisenä vuonna (991 asuntoa). Särkilahden mukaan asunnoista aikaisempaa useampi päätyi kuitenkin ostajan omaan käyttöön eikä vuokra-asunnoksi.

Sijoittajille Skanska myi neuvottelu-urakoina viime vuonna 315 asuntoa (551 asuntoa vuonna 2016). Skanskasta kuitenkin kerrotaan, että sijoittajakysynnässä ei näy vähenemisen merkkejä. Suoran sijoittajakaupan vähenemisessä on kyse pikemminkin kauppojen jaksottumisesta.

Vuoden 2017 lopussa yhtiöllä oli rakenteilla 1 542 omaperusteista asuntoa. Määrä on 90 asuntoa enemmän kuin edellisen vuoden lopussa (1 452).

”Vuonna 2018 koko maan tasolla rakentamisen volyymien kasvuvauhti hiljenee, mutta esimerkiksi asuntorakentaminen pysyy vielä vuonna 2018 korkealla tasolla. Koska asuntoja valmistuu pitkän aikavälin kysyntää selvästi enemmän, saattaa alueellisesti näkyä hetkellistä ylitarjontaa”, Särkilahti arvioi yhtiön tedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanska oy kasvatti liikevoittoaan, rakenteilla reilut 1 500 asuntoa”

Vastaa