Finlandia-talon surullisenkuuluisa Carraran marmori saattaa muuttua jopa betoniksi – Alvar Aallon merkkiteoksen uudeksi julkisivuksi useita vaihtoehtoja

Peruskorjauksessa uusitaan myös putkisto ja talotekniikka uusitaan.

Finlandia-talon marmorilevyt ovat käyristyneet. Kuva: Kalle Koponen / HS

Marmoria, valkaistua betonia vai keraamista laattaa? Näitä vaihtoehtoja pohditaan, kun ratkaistaan, millä materiaalilla kohta 50-vuotias Finlandia-talo tulisi päällystää. Talossa alkaa vuonna 2021 perusparannus, joka kestää pari kolme vuotta. Talo pysyy kuitenkin toiminnassa korjaustyön ajan.

Finlandia-talon julkisivun laatat vaihdettiin parikymmentä vuotta sitten. Silloin italialaisen marmorin kestävyydestä ja kustannuksista käytiin iso keskustelu.

Arkkitehti Alvar Aalto halusi käyttää 1970-luvun alussa valmistuneessa talossa italialaista Carraran marmoria. Laatat eivät kuitenkaan kestäneet lämmön ja kosteuden vaihtelua ja jouduttiin vaihtamaan 1990-luvun lopulla pienempiin. Nekin käpristyivät ja pitää jälleen uusia.

”Nyt haemme julkisivumateriaalia, joka kestää ainakin 50 vuotta”, vakuuttaa projektinjohtaja Merja Ikonen.

Kahdeksan vaihtoehtoa tarjolla

Hän seisoo Finlandia-talon katolla ja esittelee kahdeksaa erilaista vaihtoehtoa, jotka on kiinnitetty koeseinälle testattavaksi. Joukossa on useita marmorilaatuja Italian eri louhoksilta ja Portugalista, graniittia Amerikasta, valkobetonia Suomesta sekä erilaisia keraamisia laattoja.

Vuoden aikana asiantuntijat tarkkailevat, mikä näyttää hyvältä ja miten materiaali reagoi sään vaihteluun. Muutosten vaikutukset testataan vuoden kuluttua laboratoriossa. Asiantuntijat uskovat, että kestävä ratkaisu löytyy.

”Marmorin ominaisuuksista tiedetään nyt oleellisesti enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten”, Ikonen vakuuttaa.

Talossa alkaa vuonna 2021 perusparannus, joka kestää pari kolme vuotta.

Materiaalien hintaerot eivät hänen mukaansa välttämättä vaikuta kovin paljoa valintaan. Julkisuvn kustannuksista vain 25 prosenttia koostuu laatoista ja loput niiden kiinnistyksestä.

Kustannukset tarkentuvat hankesuunnittelussa

Finlandia-talon perusparannuksessa on määrä korjata muutakin kuin julkisivu: Talon ovet ja ikkunat entisöidään, putkistot ja talotekniikka uusitaan. Myös esteettömyyttä on määrä parantaa.

Taloon on myös suunnitteilla kokonaan uusia tiloja, kuten näyttelytila ja design-kauppa. Myös palveluja on määrä parantaa. Taloon toivotaan entistä toimivampia ravintolapalveluja. Huikealle kattoterassille voisi talon toimitusjohtajan Johanna Tolosen mukaan tehdä vaikka drinkkibaarin tai saunan.

Koko perusparannuksen kustannukset selviävät hankesuunnittelun aikana.

Vuonna 2012 hinnaksi arvioitiin 60 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaisi nykykustannuksissa 72 miljoonaa euroa. Tuossa arviossa ei Tolosen mukaan ole kuitenkaan mukana kaikkia teknisiä ja toiminnallisia muutoksia, joita taloon nyt suunnitellaan.

Pintamateriaalin uudistuksen osuus urakasta on noin 15 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Finlandia-talon surullisenkuuluisa Carraran marmori saattaa muuttua jopa betoniksi – Alvar Aallon merkkiteoksen uudeksi julkisivuksi useita vaihtoehtoja”

  1. ”Finlandia”-talo: vaihtoehdot julkisivulle: Italia, Italia, Amerikka, Portugali. Miksei: Suomi, Suomi, Suomi?

  2. Marmorilevyjen kolmiulotteinen leikittelevä struktuuri tuo julkisivuun juuri nyt sitä herkkää rytmiikkaa ja sulavan oivaltavaa estetiikkaa, jota alunperinkin monumentaaliseen kaupunkikuvalliseen aksenttiin on haettu ”Nemo propheta in patria – hengessä”.

    Siksi julkisivulle ei kannattaisi tehdä mitään vaan annettaisiin sen rapautua ja rapistua eläväisen luonnollisesti lähivuosikymmenet.

  3. Tuo seinähän olisi hieno noinkin, mutta marmori haurastuu ja vaarana on, että laatat putoilevat alas ihmisten päälle. Saa nähdä, käydäänkö taas samanlainen keskustelu kuin silloin
    1996-1999, kun edellisen kerran nuo uusittiin. Silloin eri toimijat hakivat uusia innovaatioita ja asian tutkimuksiin käytettiin rahaa lähes miljoona. Lopputuloksena oli kuitenkin, että päädyttiin samaan marmoriin kuin alkuperäinen oli. Laattojen kiinnitystapaa hiukan muutettiin ja dimensioita tarkennettiin, muuten kivi on samaa kuin alkuperäinen. Itse ajattelen asiasta niin, että mielestäni Alvar Aallon suunnittelufilosofia oli luoda yksinkertaista, kaunista, kestävää, näyttävää ja tietyllä tapaa pelkistettyä arkkitehtuuria. En usko, että hän sallisi kyseisen rakennuksen korjaamista heikoksi todistetulla materiaalilla, vaan hän vaihtaisi tilalle kestävän kiven joka edustaa jälkipolvillekin tarkoitettua kestävää arkkitehtuuria.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat