Kokeile kuukausi maksutta

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa ensi viikolla – Tältä näyttää kauppakeskuksessa, jonka kattopuutarhasta maisemat aukeavat joka suuntaan

Liiketiloista on 80 prosenttia vuokrattuna ja lopuista on vuokraneuvottelut käynnissä.

35-kerroksinen asuintalo Majakka on noussut kauppakeskuksen kylkeen. Sieltä kulkee silta kattopuutarhaan. Kuva: Rio Gandara / HS

”Viides kerros, femte våningen”, kertoo hissikuulutus. Ovet avautuvat, ja hienoisessa tihkusateessa kauppakeskus Redin pitkänomainen kattopuutarha levittäytyy oikealle ja vasemmalle Itäväylän suuntaisesti.

Kalasataman asukkaille järjestetyn nimikilpailun voitti ehdotus Bryga, komentosilta. Siltä kattopuutarha vaikuttaakin, koska näkymät avautuvat joka suuntaan: merelle, keskustaan, Kulosaareen ja rakenteilla olevan asuintornin vierestä myös pohjoiseen.

Jokaiselle on jotakin. On vaihtelevia istutuksia, on väljä lasten leikkipaikka, on puisia aurinkotuoleja kohti etelää, on runkolukittavia pyörätelineitä, koska puutarhaan voi ajaa suoraan Kulosaaren sillalta pyörällä.

Kauppakeskuksen pyöreitä muotoja on sisätiloissa korostettu koristeaiheilla. Kuva: Rio Gandara / HS

Koiria ei ole unohdettu, vaan niillä on omat tolppansa asiointia varten. Ja jos lemmikki ei heti hoksaa mitä varten tolpat on asennettu, niihin on piirretty opaskuva jalkaansa nostavasta nelijalkaisesta.

”Hienointa täällä on kuitenkin hiljaisuus. Liikenteen ääni ei kuulu, vaikka Itäväylä kulkee alla”, sanoo Redin rakennustyömaan viestintäpäällikkö Heli Pulkkinen.

Redi avautuu ensi torstaina

Kalasataman kauppakeskus Redi avautuu ensi viikon torstaina, syyskuun 20. päivänä. Parhaillaan rakennuksen eri kerroksissa tehdään viimeistelytöitä, sillä liiketilojen vuokralaiset sisustavat kuumeisesti omaa soppeaan.

Katutason alla, K1-kerroksessa Tikkalan veljekset eli K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala juoksuttavat pakkauspahveja rullakoissa lastauslaiturille. Lihamestari Raimo Kovero mittailee tiskiään ja miettii parasta järjestystä myyntitavaralle.

”Onhan tämä ihan erilaista tulla täysin uuteen tilaan. Ei minulle tätä ole työurani aikana tapahtunut”, Kovero miettii.

Kauppiaat tuovat mukanaan lähes koko henkilökuntansa Torpparinmäen K-marketista.

Teemu Tikkalan mukaan Kalasataman kauppatila on kuitenkin niin kookas, että lisäväkeäkin on palkattu. Kaikkiaan työntekijöitä on nelisenkymmentä.

Ulkopuolisen silmin K-marketissa valmistelut ovat jo pitkällä. Kuivatavarat ovat hyllyissä, kassalinjat kohdillaan ja kylmälaitteiden testaus alkamassa. Teemu Tikkala kuitenkin epäilee, että avajaisia edeltävä vuorokausi on kiivas.

Silloin lastauslaiturilla polttavat tupakkaa nekin, jotka eivät normaalioloissa tupakoi.

Seitsemänneksi suurin kauppakeskus

Redissä avautuu kaikkiaan 200 liikettä yhteensä viiteen kerrokseen. Kaupallista liikepinta-alaa on hulppeat 64 000 neliötä. Liiketiloista on 80 prosenttia vuokrattuna ja lopuista on vuokraneuvottelut käynnissä.

Ensi syksynä valmistuvaan Pasilan Tripla-keskukseen on tulossa liiketilaa yhteensä 85 000 neliötä, josta 10 000 neliötä on ravintolatilaa.

Neliöiden perusteella Redi sijoittuu Suomen kauppakeskusten joukossa nyt seitsemänneksi. Valmistuttuaan Tripla nousee pinta-alavertailussa jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Vantaan Jumbon kanssa, joka viime vuodet on ollut myyntilistan ykkönen.

Redin läntinen sisäänkäynti sijoittuu katutasossa metrosillan alle. Aulaan tulee pyöreä infotiski. Kuva: Rio Gandara / HS

Liikepinta-alaltaan Suomen suurin kauppakeskus on Leppävaaran Sello 97 000 neliöllään.

Redin kauppakeskuksen johtaja Pia Svensk pidättäytyy vertailemasta Rediä Triplaan, koska Pasilassa rakennustyöt ovat vielä kesken. Lopputulos nähdään vuoden kuluttua syksyllä, kun Tripla avautuu.

”Redi on ainutlaatuinen, sillä ensimmäistä kertaa meillä kauppakeskuksen sisällä kulkee metrorata”, Svensk sanoo.

Ensimmäinen tornitalo muuttovalmis keväällä

Metroasemien päällä on Helsingissä ja Espoossa kauppakeskuksia, mutta Kalasatamassa metron laituritasolta pääsee suoraan kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen. Katutaso ja kauppakeskuksen alimmat kerrokset ovat metron kulkureitin alapuolella.

Kellarikerroksessa on päivittäistavaraa, katutasossa muotia ja ravintoloita, toisessa kerroksessa kauneudenhoitoa ja kodin sisustusta.

Kolmannessa kerroksessa on muun muassa elokuvateatteri, jota pyörittää uusi yritys Suomen markkinoilla virolainen Cinamon. Neljäs kerros on varattu liikunnalle ja hyvinvoinnille ja viidennessä kerroksessa avautuu kattopuutarha, joka toimii myös asuinkerrostalo Majakan asukkaitten virkistysalueena.

Kauppakeskuksen sijainti on erityinen myös siksi, että siihen liittyy kiinteästi Suomen oloissa isoja tornitaloja. Niistä 35-kerroksinen Majakka valmistuu muuttokuntoon ensi kevään aikana.

Kauppakeskuksen kupeessa on köysistä tehty valotaideteos Väre, jonka on suunnitellut Lighting Design Collective. Kuva: Rio Gandara / HS

Siitä tulee ainakin hetkellisesti Suomen korkein asuinrakennus. Sen viereen on kuitenkin kaavoitettu vielä korkeampi asuinrakennus, 37-kerroksinen Kapteeni.

Asuintorneja tulee yhteensä kuusi. Niistä seuraava, 32-kerroksinen Loisto, on jo ennakkomarkkinoinnissa. Rakennustöiden aloitusta on suunniteltu ensi kesäksi.

Lisäksi asemakaava mahdollistaa yhden toimistotornitalon ja hotellin rakentamisen.

Rakentaminen siis jatkuu tulevina vuosina, mutta Svenskin mukaan Kalasatamassa näkyy töiden edistyminen.

”Leonkatu kauppakeskuksen vieressä on jo käytössä. Joka päivä alue alkaa näyttää valmiimmalta ja valmiimmalta.”

Lisää elämyksiä tarjolla

Kauppakeskukset ovat viime vuosina vastanneet verkkokaupan kilpailuun loihtimalla seinien sisälle lisää elämyksiä. Ravintolat ja kahvilat olivat takavuosina ikään kuin oheispalvelu, mutta niiden merkitys on nyt korostunut.

Rediin on tulossa nelisenkymmentä kahvilaa ja ravintolaa. Niitä on ryhmitelty siten, että kellarikerroksessa ruokakauppojen yhteydessä on niille, joilla on vähän aikaa.

Ylemmissä kerroksissa on muista kauppakeskuksista tuttuja yrittäjiä, mutta myös uusia avauksia. Esimerkiksi etelähelsinkiläinen kakkukahvila Sokerileipuri Alenius avaa Redissä toisen kahvilansa.

Hämeenlinnalainen Il Mondo on jo hakenut kokemusta Lahden Karisman kauppakeskuksesta ja Tikkurilan Dixistä. Nyt on Redin vuoro. Hangon Makaronitehtaalla on jo ravintolat Jumbossa ja Isossa Omenassa.

Redissä avautuu myös Suomen ensimmäinen Skyr-baari. Islantilainen hapanmaitovalmiste on tuttu tuote kauppojen hyllyillä, mutta omaa kahvilaa sillä ei tähän mennessä ole ollut.

Tiedekeskus Heureka avaa puolestaan myymälän kauppakeskukseen.

Elämysten keräilyä voi harrastaa myös vapaalentotunnelissa, joka on järjestyksessä Suomen toinen Pyhtään Siriuksen jälkeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa ensi viikolla – Tältä näyttää kauppakeskuksessa, jonka kattopuutarhasta maisemat aukeavat joka suuntaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat