Kokeile kuukausi maksutta

Turun Kakolanmäellä funikulaari korvaa pian bussit

Turun Kakolanmäelle pääsee joulukuussa rinnehissillä eli funikulaarilla.

Kuntec rakentaa Turun Kakolanmäelle funikulaaria korvaamaan bussiliikenteen.

Rinnehissin rakentamisen syynä on se, että Kakolanmäki serpentiiniteineen on mutkikas paikka julkiselle liikenteelle.

Kakolan kaavoituksessa ja asemakaavassa on merkitty rinnehissimahdollisuus. Suunnitteluprosessia lähdettiin viemään eteenpäin, sillä Kakolanmäelle on ollut vaikea järjestää toimivaa linja-autoreittiä. Projekti kilpailutettiin vuonna 2011, muttase joutui jäihin poliittisten päätösten takia ja aloitettiin vuonna 2016 uudestaan. Rinnehissin rakentaminen alkoi keväällä 2018 ja käytössä hissin pitäisi olla vuoden lopulla.

Kuntec vastaa pääurakasta toimien pääurakoitsijana ja päätoteuttajana johtaen projektin toteutusta ja sille asetettujen tavoitteiden toteutumista. Kuntecin urakka sisältää muun muassa radan perustukset, huoltoportaat ja betoniset tukiseinärakenteet sekä hissin ylä- ja ala-asemat.

Rakennettavat asemat on arkkitehtuurillisesti haasteellisia toteuttaa, sisältäen monimuotoisia teräs-, pelti- ja lasitusratkaisuja. Ala-aseman betonirakenteet vastaavat vaativuusluokaltaan siltarakenteita.

Laitetoimittaja on saksalainen Leitner Ropeways. Se toimittaa hissin, koneiston ja kiskot.

Ensimmäisessä vaiheessa suoritettiin alueen raivaus- ja suojaustyöt. Rakennustyön yhteydessä puretaan olemassa olevat Kakolanmäen portaat.  Viimeisenä vaiheena tapahtuu itse hissikabiinin asennus ja sitä seuraava koekäyttö.

“Uniikkina hankintana funikulaari on haastava projekti. Rata, koneisto, kabiini ja asemat ovat kaikki ainutkertaisia rakenteita, joita ei ole kopioitavissa muualta. Alueen nykyinen kunnallistekniikka ja kulkuyhteydet aiheuttavat rakentamisen aikataulutukselle omat haasteensa. Laitetoimittajan suunnittelijat ovat kuitenkin asiantuntijoita alallaan, ja onneksi he ovat hyödyntäneet suomalaista osaamista arkkitehtisuunnittelussa”, kertoo projektijohtaja Janne Laine Turun kaupungin kaupunkiympäristöalalta Kuntecin tiedotteessa.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Turun Kakolanmäellä funikulaari korvaa pian bussit”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat