Takaisku lentokone­bongareille: Katselukallio voidaan louhia maan tasalle uuden kehätien takia

Lemminkäisen kalliota voidaan nyt alkaa louhia Tuusulassa.

Lemminkäisen kallio 17. marraskuuta. Kuva: Riitta Lairala / Lukijan kuva

Suosittu lentokoneiden katselupaikka Tuusulanväylän vierellä voi kadota lähitulevaisuudessa kokonaan.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt marraskuussa Morenialle ja MH-kivelle ympäristöluvan kallion louhintaan ja murskaukseen.

Paikan nimi on virallisesti Sammonmäki, mutta tavallisimmin ihmiset puhuvat siitä Lemminkäisen kalliona.

Nykyisin kalliolle tullaan katsomaan Helsinki-Vantaan lentokoneita, ilmailuharrastajien lisäksi paikalla käy paljon esimerkiksi lapsiperheitä retkillä.

Tulevaisuudessa paikalta voi mahdollisesti kulkea Kehä IV, joskaan mitään sitovia päätöksiä sen rakentamisesta tai rahoituksesta ei ole tehty.

Kehähanke olisi erityisen tärkeä Tuusulan kunnalle, joka suunnittelee Tuusulanväylän viereen lentokentän pohjoispuolelle yritysaluetta nimeltä Focus. Sinne haluttaisiin tiloja logistiikalle, konekaupalle ja erikoisliikkeille.

YIT Infra sai toiselta puolelta samoja kallioita ympäristöluvan louhimiseen jo kesällä, mutta tästä päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Maakuntakaavassa alue on merkitty logistiikka-alueeksi ja liikennealueeksi.

Louhintalupa jopa 20 vuodeksi

Louhinta olisi tarkoitus aloittaa kohdalta, joka olisi mahdollisen kehätien rakentamisen kannalta tärkein. Tarkka aikataulu on vielä avoinna, mutta koska koko urakka voi kestää vuosikausia, louhintaan on myönnetty lupa peräti kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Lähellä asuvat jättivät lupahakemuksesta muistutuksia. Niissä pohdittiin paitsi lentokonekallioiden arvoa turistikohteena myös sitä, kasvaako melu lähistön asuintaloissa kohtuuttomaksi, kun kalliot katoavat talojen ja kiitotien välistä.

Kallioiden louhimisesta kirjoitti aiemmin Keski-Uusimaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Takaisku lentokone­bongareille: Katselukallio voidaan louhia maan tasalle uuden kehätien takia”

Jätä kommentti