Kokeile kuukausi maksutta

Kattoremonttiyritykselle sakkoja toistuvista turvallisuuspuutteista – työnjohtajat tuomittiin päiväsakkoihin

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kattoremontteja tekevän yrityksen yhteisösakkoon kahdesta työturvallisuusrikoksesta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan yritys sai yhteisösakkoa 20 000 euroa.

Lisäksi yhtiön kaksi työnjohtajaa, yksikön päällikkö ja toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä 3 926,40 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 20.2.2019.

Käsiteltävänä oli kaksi erillistä kattoremonttitapausta. Toinen tapahtui yhtiön rivitalotyömaalla lokakuussa 2016 Tammelassa ja toinen yhtiön omakotitalotyömaalla huhtikuussa 2017 Forssassa.

Molemmissa tapauksissa työsuojelutarkastaja joutui keskeyttämään työn havaittuaan työmailla välittömän hengen tai ainakin terveyden menettämisen vaaran. Työmailla oli vakavia puutteita kattotyön putoamissuojauksissa, kulkuteissä sekä asbestiurkutyötä koskevien työturvallisuusmääräysten noudattamisessa.

Työsuojelutarkastajat olivat jo aiemmin havainneet yrityksen työkohteissa toistuvasti puutteita muun muassa putoamissuojauksen ja turvallisen nousutien toteuttamisessa, ja antaneet yhtiölle puutteista toimintaohjeita, kehotuksia ja käyttökieltoja.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta tai varovaisuutta rikosten ehkäisemiseksi, kun sen työmailla on toistuvasti todettu puutteita työturvallisuudesta huolehtimisessa ja työsuojeluviranomainen on antanut yhtiölle lukuisia toimintaohjeita ja kehotuksia.

”Työturvallisuussäännökset edellyttävät rakennustyössä putoamissuojauksen käyttämistä rakennustyön jokaisessa vaiheessa, jos työtä tehdään yli kahden metrin korkeudessa. Pientalotyömailla sattuu laiminlyöntien vuoksi paljon vakavia putoamistapaturmia”, työsuojelun lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kattoremonttiyritykselle sakkoja toistuvista turvallisuuspuutteista – työnjohtajat tuomittiin päiväsakkoihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat