Kokeile kuukausi maksutta

Asuntopomolla olisi lääke asuntojen kalleuteen – ”ei maksaisi valtiolle mitään”

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti esittää HS:n mielipidekirjoituksessa keinon kalliin asumisen ongelmaan.

Asumiseen käytetyillä tukimiljardeilla pitäisi Aran ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan saada ihan erilaisia tuloksia kuin on saatu. Kuva: Ara

Kohtuuhintaisista uusista omistusasunnoista on Rossilahden mukaan pulaa, koska niitä ei enää valmisteta. Esimerkiksi vuonna 1975 pelkästään aravaomakotitalojen lainoitus oli suurempi kuin koko Ara-asuntotuotanto vuonna 2018.

Edullisia omistusaravalainoitettuja rivi- ja kerrostaloasuntoja tuotettiin vuonna 1975 jopa enemmän kuin aravaomakoteja. Lisäksi tavallisia aravavuokra-asuntoja tuotettiin seitsemän kertaa nykyistä enemmän.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asuntopomolla olisi lääke asuntojen kalleuteen – ”ei maksaisi valtiolle mitään””

  1. Palattaisiin siis HK-aravan tapaiseen järjestelmään. Ja tämä kunnan omistama rakennuttajayhtiö olisi grynderi eli hankkeeseen ryhtyvä. Saisiko grynderi kohtuuhintaisia urakkatarjouksia? Ehkä joskus. Yleensä urakoitsijat välttelevät tällä mallillla toteutettuja hankkeita: kuulemma huonot hinnat ja vakuuksia ei saa koskaan pois. Neuvottelijoita on yhtä monta kuin asuntojakin. Ei kunnan omistamalla grynderillä ole yksinään kuviossa muuta kuin vastuunkantajan rooli ja urakoitsijat, jotka antavat niitä halpoja tarjouksia, ovat usein reppanoita.

  2. Olisi hyväksi, että Rakennuslehti julkaisi myös toisen näkökulman tähän verorahoilla leikkimiseen. Ei ole mitään perustetta, miksi FIralle pitäisi antaa pääkaupungista tontti. Kilpailun kautta vain, se on hyvästä kaikille toimijoille.

    Pyydänkin toimitusta julkaisemaan alla olevan mielipidekirjoituksen ja jos vielä saisitte Sinnemäen kommentit asiaan, niin saadaan debattia.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006114624.html

  3. Firalle voisi antaa tontin Takahikiältä, se olisi samalla viivalla muiden kanssa, sen sijaan, että edistetään kartellisoitumista.

Viimeisimmät näkökulmat