Haagan peruskoulu kävi pieneksi: kaupunki siirsi osan oppilaista lisätiloihin, joissa on todettu kosteusvaurioita

Helsingin kaupungin ympäristötarkastajat ovat aiemmin todenneet osassa Mäkipellontien väistötiloja kosteusvaurioita. Kaupunki tekee rakennuksessa kesän ja syksyn aikana korjauksia, jotta tilat olisivat turvallisia niitä käyttäville alakoululaisille.

Mäkipellontie 19:ssä on aikaisemmin toiminut Länsi-Helsingin lukio. Kaupunki on käyttänyt rakennusta väistötilana vuodesta 2014. Kuva: Pekka Elomaa

Yli 100 helsinkiläistä Haagan peruskoulun oppilasta aloitti torstaina koulunkäynnin lisätiloissa, jossa ympäristötarkastajat ovat aiemmin todenneet kosteusvaurioita. Lisätiloihin siirrettiin kolme alakoulun kolmannen vuosikurssin luokkaa ja kaksi viidennen vuoden luokkaa.

Lisätilat sijaitsevat osoitteessa Mäkipellontie 19. Kaupunki on aikaisemmin tarkastuksissaan todennut osassa Mäkipellontien rakennusta esimerkiksi kosteus- ja mikrobivaurioita sekä puutteita ilmanvaihdossa.

Ympäristöpalvelut arvioi maaliskuussa tarkastuskertomuksessaan ”väistötilojen olosuhteiden olevan sellaiset, että niistä voi aiheutua terveydensuojelulain 1 §:n tarkoittamaa terveyshaittaa tiloissa oleskeleville.”

Huolissaan olevat vanhemmat lähettivät toukokuun lopussa kaupungille vaatimuksen oppilaiden siirron perumisesta. Vaatimuksen allekirjoitti 151 henkilöä. Kaupunki kuitenkin vakuutti, että vaurioituneita osia ei ole tarkoitus ottaa käyttöön.

”Nyt lapset siirretään terveestä koulusta homekouluun, kun yleensä se on toisin päin”, sanoo Anna-Liisa Louko, jonka lapsi aloitti oppilaana lisätiloissa.

”Toki en halua lapselleni maalata uhkakuvia, mutta itse mietin kuka sairastuu”, hän toteaa.

Kaupungin torstaina julkaiseman tiedotteen mukaan tiloissa tehtiin ennen koulujen alkua normaalin vuosisiivouksen lisäksi pölysiivous tilojen puhtauden varmistamiseksi. Lisäksi kaupungin ympäristöpalvelut on ilmoittanut seuraavansa tilannetta.

Kaupunki remontoi Mäkipellontien lisätiloja jo kesän aikana eristämällä pahiten vaurioituneet osat väliseinillä muista osista. Käytössä olevissa osissa tehdään tiivistyskorjauksia vielä syyslukukauden aikana.

”Remonttialueet rajataan selkeästi ja mennään luokka kerrallaan”, kertoo projektipäällikkö Maria Lähdemäki Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta.

Tällä hetkellä korjaukset odottavat vielä rakennuslupaa. Remontti pyritään saamaan valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä.

Lähdemäki kertoo, ettei suurimman osan korjauksista pitäisi häiritä opetusta. Ainoa poikkeus on käytävien alakattojen korjaus, joka on suunniteltu tehtäväksi viikonloppujen ja syysloman aikana.

”Mennään käyttäjien ehdolla niin, että häiritään tilojen käyttöä mahdollisimman vähän”, sanoo Lähdemäki.

Haagan peruskoulun päärakennus Isonnevantiellä on jo pitkään ollut liian pieni kasvavalle oppilasmäärälle. Koulu on mitoitettu noin 500 oppilaalle, kun tällä hetkellä Haagan peruskoulua käy yli 700 oppilasta.

Helsingin kaupungin palvelutilaverkkoyksikön päällikkö Jarmo Raveala arvioi, että lisätilat tulevat olemaan käytössä korkeintaan muutaman vuoden.

”Väistötilojen etsintään vaikuttaa sijainti, tietysti tilojen toivotaan löytyvän läheltä. Tämä rakennus on ollut myös aiemmin väistökäytössä”, perustelee Raveala Mäkipellontien rakennuksen valintaa lisätilaksi.

Hän kertoo, että rakennuksen käyttöön jäävissä osissa ongelmat ovat yksittäisiä ja helppo korjata.

Helsingin kaupunki on käyttänyt Mäkipellontietä koulujen väistötiloina vuodesta 2014 lähtien. Sitä ennen rakennuksessa toimi Länsi-Helsingin lukio.

Rakennusta on käyttänyt esimerkiksi osa Pohjois-Haagan alakoulusta, joka jatkaa rakennuksen käyttöä yhdessä Haagan peruskoulun kanssa. Myös Alppilan lukio käytti Mäkipellontietä väistötilana muutaman vuoden ajan. Lukio muutti takaisin alkuperäisiin tiloihinsa viime keväänä.

Tilojen kunnon lisäksi vanhemmat ovat olleet huolissaan muutaman luokan eristämisestä omaan rakennukseensa. Vastatessaan vanhempien vaatimukseen Helsingin kaupunki vakuutti, että oppilaiden yhteisöllisyydestä pidetään huolta.

Ratkaisuksi kaupunki ehdotti kahden koulun oppilaiden yhteisiä kerhoja ja toimintaa. Kummallakin koululla on myös omia tilaisuuksia, kuten juhlia ja teemapäiviä, joihin oppilaat voivat osallistua.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Haagan peruskoulu kävi pieneksi: kaupunki siirsi osan oppilaista lisätiloihin, joissa on todettu kosteusvaurioita”

  1. Laittakaa pennut työntämään purkkaa lattianrakoihin ja halkeamiin, joka päivä, tulisi halvemmaksi kuin tarkastajapikkaraisten norkoilu nurkissa.

Vastaa