Hallitus esittää korotusta opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamisen tukeen

Valtioneuvosto on antanut 5. syyskuuta eduskunnalle esityksen, jonka mukaan opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamiseen, hankintaan ja perusparantamiseen myönnettävän investointiavustuksen enimmäismäärä nousisi.

Lahden Laatikkotehtaankadulle nousee viisikerroksisia opiskelija-asuntotaloja. Kuva: Lahden Talot

Tällä hetkellä avustuksen enimmäismäärä on 10 prosenttia. Esityksen mukaan se nousisi 15 prosenttiin hankkeiden hyväksytyistä kustannuksista. Hallitus ei esitä muita muutoksia avustukseen.

Hallitusohjelmaan perustuvan lakimuutoksen tavoitteena on parantaa opiskelijoiden ja nuorten asumisoloja lisäämällä kohtuuhintaisten asuntojen määrää kasvukeskuksissa.

”Edulliset asunnot ovat suurissa kaupungeissa kiven alla, minkä huomaavat varsinkin uudet opiskelijat syksyisin opintojen alkaessa. Toivon, että investointiavustuksen kasvattaminen helpottaa opiskelijoiden ja nuorten asumista, kun kohtuuhintaisia asuntoja tulee tarjolle enemmän ja myös niiden kunnosta pidetään huolta. Kun koti löytyy helposti ja asumiskulut ovat maltilliset, voi keskittyä paremmin opintoihin ja muuhun elämään”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen määrän lisääminen tukee opiskelijoiden ja nuorten itsenäistä asumista, parantaa heidän asumisolojaan ja elintasoaan sekä ehkäisee syrjäytymistä. Vapaarahoitteista asuntoa edullisemmassa opiskelija-asunnossa asuminen myös vähentää tarvetta käydä töissä opintojen ohessa, mikä tukee opintojen suorittamista tavoiteajassa.

Opiskelija- ja nuorisoasuntojen tuotannon tukeminen helpottaa kasvukeskusten vuokra-asuntotilannetta myös yleisellä tasolla, kun vapaarahoitteisia asuntoja jää enemmän esimerkiksi työssäkäyville.

Opiskelija- ja nuorisoasunnoille myönnettävä avustus kuuluu erityisryhmien investointiavustuksen alimpaan tukiluokkaan. Tämän tukiluokan asuntoihin ei tehdä erityisiä tila- tai varusteratkaisuja, mutta asuntoja tuetaan, koska niiden asukkaiden asumistilanne on hankala ja tulot poikkeuksellisen pienet. Investointiavustukset myönnetään valtion asuntorahaston varoista. Eduskunta päättää avustusten kokonaismäärästä vuosittain valtion talousarvion yhteydessä. Nyt ehdotettu avustuksen korotus tehdään nykyisen avustusvaltuuden puitteissa kohdentamalla avustuksia uudelleen.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1. marraskuuta, mistä alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara tekisi korkeamman avustusprosentin mukaisia tukipäätöksiä.

Korkeampaa avustusta voitaisiin myöntää myös asuntohankkeille, joiden hakemus on Arassa käsittelyssä lakimuutoksen tullessa voimaan, mutta joista ei vielä ole tehty päätöstä. Näin varmistettaisiin avustusta hakevien tasavertainen kohtelu ja avustusprosessin sujuvuus.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hallitus esittää korotusta opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamisen tukeen”

Jätä kommentti