Kokeile kuukausi maksutta

Uusi tutkimusryhmä haluaa taklata kiinteistöjen ristiriitaiset vajaakäyttötiedot

Ristiriitaiset tiedot osamarkkinakohtaisissa vajaakäyttöluvuissa ovat aika ajoin herättäneet ihmetystä kansainvälisten kiinteistösijoittajien keskuudessa.

Kuvituskuva. Uusi tutkimusryhmä haluaa tarkentaa esimerkiksi kiinteistöjen vajaakäyttötietoja.

Uusi tutkimusryhmä haluaa parantaa kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyttä.

Neljä kiinteistöalan yritystä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield ja KTI Kiinteistötieto ovat perustaneet Helsinki Research Forum -tutkimusryhmän, jonka tavoitteena on parantaa pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinoista julkaistavan markkinatiedon laatua.

Parempi markkinadata auttaa kiinteistösijoittajia ja kiinteistönomistajia tekemään laadukkaampia päätöksiä, mikä osaltaan tukee pääkaupunkiseudun kiinteistömarkkinoiden kasvua ja edistää yleisesti markkinoiden läpinäkyvyyttä.

”Helsinki Research Forum toimii yhteistyössä kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin kanssa, joka tarjoaa puitteet sekä teknistä apua yhteistyölle”, Raklin kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi kertoo.

Tutkimusryhmän tarkoitus on tuottaa jäsentensä liiketoiminnan kautta syntyneestä ei-luottamuksellisesta datasta yhteenvetoja, joita julkaistaan säännöllisesti.

Toiminnan alkuvaiheessa on keskitytty teknisiin määrittelyihin toimistomarkkinoiden tilakannasta ja osamarkkinoiden maantieteellisistä rajauksista.

Myöhemmin yhteistyötä on tarkoitus laajentaa käsittämään muun muassa tilojen käyttöönoton ja kiinteistöjen vajaakäyttöasteet.

“Vaikka kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyys Suomessa on hyvällä tasolla, parantamisen varaa löytyy edelleen. Muun muassa ristiriidat osamarkkinakohtaisissa vajaakäyttöluvuissa ovat aika ajoin herättäneet ihmetystä kansainvälisten sijoittajien keskuudessa”, JLL:n Suomen toimitusjohtaja Tero Lehtonen sanoo.

”Tämänkaltaisista jaetun markkinatiedon tutkimusfoorumeista on saatu hyviä kokemuksia muista Euroopan maista ja haluamme tuoda näitä hyviksi todettuja käytäntöjä myös Suomeen”, CBRE:n tutkimusjohtaja Jussi Niemistö jatkaa.

KTI:n asiakkuuksista ja palvelukonsepteista vastaavan johtajan Markus Steinbyn mukaan yhteiset määrittelyt markkinoiden perustiedoille, kuten esimerkiksi osamarkkinarajauksille ja tilakantatiedoille luovat luotettavan pohjan entistä tarkemmille ja paremmille kiinteistömarkkina-analyyseille ja -tunnusluvuille.

”Niiden avulla voimme yhdessä edelleen kehittää Suomen kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja markkinatietojen luotettavuutta”, Steinby kertoo.

Yhteistyön tulokset julkaistaan Raklin nettisivuilla Helsinki Research Forum -osiossa ja ne ovat kaikkien käytettävissä ilmaiseksi. Sivulla on julkaistu tässä vaiheessa osamarkkinoiden rajaukset.

Rakli suosittelee jäseniään jatkossa käyttämään kyseisiä osamarkkinarajauksia kiinteistömarkkinaa koskevan tiedon julkaisussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi tutkimusryhmä haluaa taklata kiinteistöjen ristiriitaiset vajaakäyttötiedot”

Vastaa